Friday, November 19, 2010

Puding cocktail berkuah

Dah lama buat tp baru sekarang rajin nak menghapdet blog kuikuikui. Menu yang simple tapi anak-anak adam suka. Kebetulan pulak raya aidiladha baru ni biras MJ pun menyediakan menu yang ringkas ini..hehhe senang n sume org suka.

Resepi ni kakak MJ yang ajar. So, x de la exact measurement ye. Cuma anggaran2 sahaja. Puding cocktail berkuah MJ ni simple je. Kebanyakan resepi yang MJ jumpa, pudingnya di masak. Samada dengan mencampurkan tepung custard atau serbuk agar-agar. Tapi MJ punya stail x de masak2 de. Cuma kastard je MJ masak lain untuk dicampur bersama buah2 cocktail.

Bahan-bahannya:
1 tin susu cair
1/2 cawan air masak (depends pada kecairan kuah yang digemari)
1 tin buah cocktail (ambil isi sahaja dan 1/2 cawan syrup cocktail tersebut)
1 tin buah peach (slice)
nata de coco (any flavor)

Cara-caranya:
1. Masukkan susu cair dalam mangkuk besar/untuk dihidang terus.
2. Campurkan air masak, isi cocktail dan syrupnya, buah peach, nata de coco dan kastad (rujuk resepi bawah ni)
3. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidang.

Untuk Kastad:
1 cawan tepung kastard
4 1/2 cawan air
3-4sdb gula

caranya : Campurkan semua bahan dalam periuk dan didihkan sambil sentiasa dikacau sehingga likat. Api sederhana besar ye..klu besar sgt nnt kastard ketul2 n hasil x cantik. dah likat berkilat, masukkan dalam bekas dan biarkan dia mengeras. Setlah keras, boleh la potong ikut saiz kegemaran atau gunakan scope. campurkan dalam kuah cocktail di atas.

Option lain untuk kastad : MJ baru dpt idea masa gi umah biras (Munirah) baru ni. Beliau guna jeli yg dlm bekas2 cam mangkuk kecik2 tu. Lagi senang. Scope je terus tuang dalam kuah cocktail. Lagi senang.

5 comments:

myza said...

ye sgt simple saya pun baru tau..sblm ni duk masak puding kastad tuh...lepas raya tu biras qasima buat lg kali ke2 esoknya masa lunch sbgai pncuci mulut

Mamajenn said...

hehehe byk sgt dah mlm tu mknn..kot kita perabih buat semua mlm tu, ada yg muntah pecah perut sbb mkn byk sgt hehehe...tp mmg simple..

Huraizah said...

Amik resepi ni yaaa...

Mamajenn said...

sila..sila:D

Luv like this.... said...

singgah amik resipi..salam kenal :)