Friday, December 7, 2012

Cili Jeruk

Macam biasa..cerita lama. MJ buat ni gara-gara terpengaruh dgn Masterchef Selebriti musim lepas. Mas tu episod penyingkiran. Double A tu khennn buat mee hailam kalau x salah.Pastu dia sediakan cili jeruk. I terpengaruh dgn kesungguhan dia menyediakan semua menu tu u...Malang khenn..tersingkir plak dek menu yg dipilihnya itu.Khennn....fuhhhh kipas2..

Kebetulan pulak masa tu MJ dpt sebungkus cili masak + cili hijau. Sapa bg ek masa tu. Tp seingat MJ mmg sgt la byknya..Walaupun tlh distribute kat adik-beradik n jiran2 tp masih byk bakinya. Cili masak bknnya MJ selalu guna dlm masakan. Habis2 pun sebagai hiasan je. Bila mau abis kan Kiah...So, utk bg dia blh dinikmati dgn lama, MJ jerukkan dia. Boleh makan ngan mee goreng ke, kuetiaw goreng ke....perghhh nikmat tauuuu..

MJ ambik dari blog akak yang hebat ni..http://www.potretkasih.com/2010/06/30/lada-jeruk/...byk dah resepi2 yang dikongsi di blognya..Cili jeruk pun ko x reti buat? Ate, dah teman ni pun br blajo..mmg le merujuk merata nak dpt ilmu hikhikhik..mekasih ye kak. Saya minta izin berkongsi di blog saya pula.

Resepi Lada atau Cili Jeruk
Sumber: Potret Kasih

Bahan-bahan:
20-30 biji cili hijau ( anggaran ) atau jika suka boleh gunakan cili padi
1/2 cawan gula
1 sudu makan penuh garam
2 cawan air panas
3/4 cawan cuka ( atau 1 cawan jika mahu lebih masam )*
 *MJ kurangkan cuka tp lebihkan garam sbb MJ ada gastrik. So sgt x blh dgn menu bercuka.

                                                                                    Cara Penyediaan:
1. Cili hijau di potong-potong tapi tak perlu nipis-nipis. Kasar-kasar je!.
2. Letakkan cili tadi di dalam mangkuk yang sesuai saiznya kemudian curahkan air panas. Rendam selana 2-3 minit.
3. Kemudian toskan airnya. Masukkan dalam botol bertutup kemudian buat air cukanya.
4. Satukan gula, garam dengan air panas. kacau hingga larut. Kemudian masukkan cuka makan tadi.
5. Tuang air cuka kedalam botol bertutup yang mengandungi cili yang telah di celur dengan air panas tadi.
6. Tutup dan biarkan sehingga warnanya bertukar ( dalam 2-3 jam ). Bolehlah dihidangkan dengan Mee goreng atau kue teow.
*** Jika lama di simpan air cuka akan mula berubah warna…. keluarkan cili, tapis semula dan buang air cuka yang lama tu….Buat air cuka yang baru guna resepi yang sama….. masukkan semula cili tadi dalam air cuka baru…. dan simpan dalam bekas semula.

Cubalah.

Thursday, November 8, 2012

Bercuti ke Langkawi 2012 (Part 5)

Balik dari Gunung Mat Cincang, kami teruskan perjalanan ke Pekan Kuah untuk 'meninjau' apa yg menarik utk dibeli ngeee...since, shopping is not our purpose of vacation, so kami x memborong la segala periuk belanga, pinggan mangkuk..huii sapa nak usung..anak nak kena pegang kiri kanan. beg lagi..Pasaraya pilihan kami pun hanya pemilik yg glamer itu...Haji Ismail Group...segala mak nenek ada kat situ. MJ hanya intai2 je bhgn pinggan mangkuk uols..nak masuk kawasan tu sbnrnya, tp anak dah berderet pegang baju mcm ketapi, ikut je bontot mak dia..ishh x berani la....kang pecah brg2 tu, x pasal2 je kena byr..sia2 ok perbuatan itu...

MJ mcm x 'mampu' nak ambik gambar kat situ hahahaha mcm org bangla gi melawat mydin pulak nak ambik2 gambar dpn pasaraya khennnn..so, x de gambar ye adik2...MJ gi situ hanya borong coklat beratus-ratus....ha tu nak kata aku riak la tu..ratus2 bijik je..senang nak tabur kat org2 yg jaki kat kitorg gi melancong hahahha...x de la, gurau je.

Lps selesai borong coklat, masing2 dah bau bacin, kitorg teruskan perjalanan ke aprtment sewaan kami. Mandi2, rehat n solat maghrib+isyak..Lps tu, keluar makan sbb anak2 semua dah kebulur..Lepas makan, kami terus gerak ke Pantai Chenang.

Bila sampai situ, MJ mcm x percaya situ tempatnya..sbb sgt 'hidup'. Gerai2 brgn kraf dan cenderahati disusun kemas. Terselit gak restoran2 yg berlanskap mewah. Rasa mcm jln2 kat Bukit Bintang, KL pun ada gak, mcm Kampung Baru pun ye gak..sbb happening la tempat tu. Org ramai la jugak time tu. Kitorg beli la sikit souvenir utk kawan2 di office (yang bertungkus-lumus cover kerje kitorg hehehhe).

Ada 1 je gambar family MJ kat depan sebuah kedai cenderamata...

Tgk tu..kuar jln pakai baju tido je budak2 tu..tp x rasa gayat pun ahahahha...

Dekat pukul 11pm, kami bertolak balik ke apartment sbb semuanya dah lemau. Esok tu kena pack utk pulang ke KL..Ok ye, sekian shj persembahan kali ini yg bertajuk Bercuti ke Langkawi 2012...Byk tmpt x gi sbb MMG X CUKUP 3D2N kalau ke Langkawi (if with kids)..percayalah...dataran lang, telaga tujuh, underwater world (mas ni diorg tgh buat construction), Kampung Ayer Hangat, Galeria Perdana, MARDI (tmpt ni Mj nak gi klu ke sana lain kali...sbb dirog kata blh mkn produk MARDI free2...ko x tau produk MARDI? ish ish ish...sila gugel:D)....

Thursday, November 1, 2012

Bercuti ke Langkawi 2012 (Part 4)

Berdebar2 x nak tunggu sambungan cite percutian i ni ye ahahhahaha...gediks. I bz sikit lately dgn hal2 duniawi. So, x sempat nak mengarang kat sini. Kalau cikgu BM i jumpa blog ni..confirm dia suka baca karangan i...sbb grammer hancus, plot kesinambungan ke laut dll kehancuran la kan wakakakaka..mari sambung cerita....

Kereta Kabel, Gunung Mat Cincang

Setelah puas berpoya2 di Makam Mahsuri, kami meneruskan perjalanan ke cable car. Masa tu dah petang n org x ramai sgt. So, x de la nak q beli tiket lelama sgtkan. Kawasan tu pun dah makin cantik. Dibina kedai2 ala2 bandar koboi gitu. Ada kereta kuda utk kanak2 menunggang (di bawah pengawasan pelatih), pastu yg berpenarik utk family. Harga tiket cable car MJ x sure sbb MJ n family free sbb my DH staf SPNB. Rasanya dalam RM15 untuk dewasa (dgn Mykad ye tanpa Mykad dekat RM30 kalau x salah), kanak2 MJ x sure.

Untuk menaiki cable car, minuman/makanan mmg x dibenarkan bw masuk.Ada rak barang disediakan untuk meninggalkan semua tu. Dah naik cable car tu, dia ada 2 stage. Naik la sampai stage akhir. Kat atas tu pemandangan sangat menarik. Nampak terus Pulau Dayang Bunting (depa kata la kan, kot tu bukan, ngan MJ2 sekali kena cong). Kawasan atas sekali juga ada jual2 air/mknn..so, jgn risau kebulur ke hapa ke. Tp harga up sikit la kan sbb 'risiko' nak bw naik tu kikiki...Mmg gayat sbnrnya bila cable car tu berenti tgh2 hutan pastu terbuai2 sikit bila angin tiup..Berdebar2 gak tp control sbb bw budak kecik dlm tu..kang mak dia jerit2, anak2 lg meroyan okey:D.

Perangai manusia yg MJ rasa uncivilized bila x leh tgk batu ke, papan ke..mesti nak tulis ' I waz here', I luv u, u luv me..cukup meluat la. Zaman dah moden pun ada lagi manusia2 zaman batu ni ye. Habis semua barang public korg nak conteng, nak tarah.Geram betul...mcm nak jentik2 je tgn tu klu MJ nampak. Sib baik x nampak tau..klu tidak.........ok meh layan gambar yg x berapa byk ni.(Aku malas nak belek setiap memory kad..nnt lagi berjaman la cite ni nak abis)

Sebelum pulang, sbb masa tu dah petang sesgt...kami solat dulu di situ. Jamak je..Ingat, jalan2 gak..suruhan Tuhan jgn dilupa..:D..Kemudahan surau pada MJ sgt selesa n bersih. Keluar dari surau, hujan renyai2...maka berlari2 anak la kami menuju ke van kami.

Ok sambung nnt..nak uruskan hal2 dunia nyata ni dulu...ketemu lg..daaaaaaaaaaa

Monday, October 29, 2012

Bercuti ke Langkawi 2012 (Part 3)

Selepas berjam2 menghabiskan masa di Bird Paradise WLP (Sgt lama sbb kanak2 paling seronok tgk, bg makan, pegang2 haiwan2 di taman tersebut), kami teruskan perjalanan ke Makam Mahsuri. Tempatnya sgt jauh berbeza dgn zaman MJ gi dulu.

Makam Mahsuri

Tiket dewasa:RM5.00
Tiket kanak-kanak :RM2.50

Di dalamnya terdapat rumah tinggalan keluarga Mahsuri, Panglima Hitam, lps tu umah sapa tah (x ingat)..dalam rumah mahsuri tu masih kekal mcm dulu. Cuma ada satu rumah ni milik sapatah x ingat, dalamnya dihias menarik. Ada replika manusia seperti saat2 mahsuri hendak dihukum. Siap sound gegak gempita bagai hehehe...jadi seram pulak masuk rumah tu.

Kawasan luarnya ada perigi. Masyarakat Melayu yang masih mempercayai 'kuasa air'. MJ berselisih dgn kumpulan makcik2. Dialog yang sempat ditangkap, "Air tu ko basuh muka. Insya-Allah muka ko lambat kedut'...tp bila MJ pandang muka yg bercakap dan yg tukang dgr perckpan tu...Allahuakbar, bw2 la insaf makcik hehehe...eh x kata apa, cuma mahu mereka sedar, kedutan tu semua adalah peringatan dari-Nya sahaja:D.

Kami bawa juga anak2 ke perigi tu untuk mereka lihat sendiri cara org2 lama mendapatkan sumber air. Diorg pun basuh muka gak hehehehe tp diberitahu utk rasa 'kenyamanan' air dr dlm tanah tu. Kawasan perigi tu pun dah dipulihara. Elok bersimen n bermarmar. Tepi2 perigi tu masih lagi nampak kehijauan sawah padi.

X jauh dari situ ada gerai2 jualan kuih2 melayu yg dibuat secara 'live'. Menarik tgk cara lama menyediakan kuih karas. Sambil bersila akak tu menggoyangkan bekas berisi adunan untuk membuat kuih karas. X de gambar ye adik2..leka tgk sampai lupa nak snap pic. So, sila dtg ke Makam Mahsuri.

Keluar dari Makam Mahsuri, masing2 dah kebulur, kami naik balik kereta utk ke kedai makan x jauh pun dari situ. Cuma, panas n dah letih nak jalan, naik la balik keta. Kedai makan berderet tu ada juga terselit kedai yg menjual barang2 hiasan, pakaian, cenderamata dll. Lps selesai semua, kami beredar.

Layan pic sebelum ke destinasi seterusnya..

Gambar lain x sempat nak cr sbb camera byk sgt hahahha..opps bukan tamak haloba okey..kamera enpon, kamera digital, kamera tablet :D..

Tuesday, October 23, 2012

Bercuti di Langkawi 2012 (Part 2)

Ok, kita sambung cerita. Pagi hari kedua, sementara menunggu kanak2 ribena berenang di swimming pool, MJ n DH keluar cari sarapan. dah ko duduk hotel budget kan..mana nak ada sarapan sume Jah oiii:D. Tapi jangan risau, gerai menual kuih-muih, mahu pun warung2 minum mmg byk dan senang nak jumpa. Kami pergi ke 1 gerai kuih...oh lupa nak ambik gambar sbb kuar pun x bw hp/kamera. Pelbagai jenis kuih-muih dgn harga yg masih la 3-4 seringgit ye. Sgt murah. Mmg MJ kalau jln2 suka mencuba kuih-muih/mknn yg jarang nak dpt kat Selangor. Ye, sy sgt enjoy mencuba makanan2 yg jarang/x pernah sy jumpa.Tp x la sampai exotic2 bagai kan...eeeuuwww...

Sampai di apartment sewa kami, sarapan n bersiap utk mulakan perjalanan mengelilingi Pulau Langkawi. Tempat2 yang ingin dituju telah pun dibincangkan bersama adik-beradik mlm sblmnya. So, pg tu x de la buang masa br nak tgk map utk ke sana sini. Ooo jgn lupa, beli map/dapatkan map Langkawi sbb senang nak tau apa yg plg dkt dgn tmpt kita menginap, ke mana tmpt yg nak dituju dll. MJ x perasan abg MJ beli kat mana tp rasa kat Jeti Langkawi tu mmg byk kedai2. So, cr la kat situ.

Bird Paradise Wildlife Park

Ni pada MJ tempat baru. Sbb dulu2 MJ gi (last tahun 2003 klu x salah) belum ada lagi tempat ni. Tempatnya sgt cantik terpelihara. Ada kafe di sudut kanan meghala main entrance. Mula2 beli tiket dulu...

                           Tiket dewasa : RM12.00 (Tunjuk Mykad ye br dpt harga ni)
                           Tiket kanak-kanak : RM6.00

Tempat ni sgt luas (ke dia pusing2 MJ rasa luas hahahaha). Sejuk je kat dalam tu. Boleh bw stroller klu mahu cuma ada tangga sikit2 blh la bw baby tu lompat2 sikit:D. MJ prefer sling carrier je sbb senang nak hangkut n main sumbat je dlm handbag. X menyusahkan nak usung sana sini.

Kat sini, kanak2 paling enjoy rasanya. Sbb disamping melihat haiwan2 di situ, mereka blh memberi makanan kepada haiwan2 di situ. Makanan haiwan utk dibeli ada dijual di situ. Murah je MJ rasa. Kat situ bkn sekadar ada semua spesis burung, tp ada juga buaya, ular, kambing, keldai...errr zirafah, gajah sume MJ x nampak lak..yg comei2 je byk.

Gambar ni di kawasan lobi. Ada diletakkan haiwan2 yg comel ini. Anak2 blh menyentuh terus/ bergambar dgn haiwan2 ini. Ada bbrp staf yg bertugas di luar ni utk membantu atau menyelamatkan keadaan hahahha..budak kecik dah nampak haiwan2 gini mereka blh menjadi rakus...takut....:D

Di dalamnya, kita akan di sambut dgn kebisingan mulut burung kakak tua. Huuiihhhh sgt riuh n tetiba rasa kita mcm duduk sekali ngan dia dlm hutan hahahha..

Kat dalam kawasan ni ada gak 'batu yang diukir' dgn tulisan cina yang melambangkan sesuatu..kami pun menyelit lah hehehehe...


 Ok, tgk2 dulu gambar..nnt MJ sambung lg ye..nak buat keje sikit..

Friday, October 19, 2012

Bercuti di Langkawi 2012 (Part 1)

Julai...Ogos...September....Oktober...haishhh nazak dah blog ni..kesian peminat2 ahkah...ahahahha perasan kan..

Kali ni x mo update pasal makanan. Tp trip Mj yang dah basi ni. Kebetulan ada sorg 'silent reader' ni...silent la sgt kan...nak survey pasal trip ke Langkawi sbb dia nak gi bercuti x lama lagi. So, Mj yg dah ingat2 lupa ni pun akan berusaha utk meng'update' cerita basi ni. Kos semua, insya-Allah MJ akan cuba dptkan resit2 yg masih tersimpan n x masuk washing machine hehehe..

Asalnya trip ni untuk Family Day outing keluarga MJ. Tp last minute, ada 3 family je yg available utk pergi. So, organizer (x yah toleh kiri kanan sapa org nye...i la), x leh nak tunggu lama sgt utk confirmation sbb nak book hotel n kereta sewa.

Kami bertolak dr Serdang terus ke Sg. Petani. Menziarah anak2 saudara MJ yg masih kecil tp telah kehilangan ayah (abang MJ) pada usia mereka dlm lingkungan (8-9 thn). Bermalam di rumah Mama & Ayah Qaish (oh ini rumah ipar bukan rumah tumpangan ye mahu pun homestay..so ni x termasuk dlm travel log ahkak)..tq ye my SIL & BIL. Sebelum bertolak ke Langkawi, perkara yg MJ buat:

                      1. book hotel (3D2N)
                         -> Hotel
                         -> 1 unit apartment 3 bilik = RM350 (Harga apartment shj. X de b/fast, towel, toiletteries etc.)
                         -> pilih ni sbb tu je yg ada, muat utk kami sekeluarga n murah time tu
                         -> dlm 10 minit drive dr jeti langkawi
                         -> contact no :  refer bawah ni

 ++++++++++++ Kat bawah ni copy sebiji sebijat dalam email+++++++++++++++++++++++
Check in time: 1 tengahari
Check out time:12 tengahari

Apartment @ 250.00 sehari
1 apartment x 2 hari x 250.00= RM500.00

Bayaran deposit  sekurangnya RM50.00 untuk mengesahkan tempahan ke akaun

PUBLIC BANK 3987689905
RK SRI LEGENDA ENTERPRISE

*** Deposit tidak dikembalikan jika pembatalan dibuat kurang dari 48 jam dari tarikh tempahan
Sms jika telah membuat deposit dan simpan bank in slip sebagai bukti semasa check in nanti.

Tuan/Cik/Puan boleh lawati blog saya untuk rujukan >>>
http://penginapanlangkawilegenda.blogspot.com/


ROHANA SAAD
H/P : 013 5991899
RK SRI LEGENDA ENTERPRISE
Apartment Sri Legenda,
Jalan Sri Legenda
07000 Kuah, Langkawi, Kedah DA
 
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                       * Bilik kami x berkisah sgt. Asalkan dpt tido sbb gi sana bkn nak tido je tp nak layan anak2 berjalan. So, klu nak lbh selesa, cr la hotel2 yg berbintang2 tu :D

                      2. book rental car (urvan 14 seater) (3D2N)
                          -> van dia bersih
                          -> service bagus. Kita sampai je jeti terus dia call bgtau tunggu kat mana.
                          -> pakai diesel je. so jimat la bab minyak
                          -> contact no :01116570608 Siti Roziah
                          -> harga :RM250
               
                          Option lain: pihak hotel kami menginap tu pun sediakan car rental..blh call ->
++++++++++++++++++++++++++Copy dari email tu jugak ++++++++++++++++++++++++++
 Jika tuan/puan memerlukan kenderaan untuk disewa tuan boleh hubungi 0175027375 (Zahir),  0174197003 (Shidee) atau 0107993835 / 0142471756 (Mohamad), 0125339143 (Kak Sham)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                     
nota badan : maklumat di atas tidak dibayar oleh mereka2 yg terlibat. So, jgn risau. I am not making any biz here:D

Sehari sebelum bertolak ke Langkawi, kami merayau2 ke Jeti Kuala Perlis. Utk survey parking cemana, tiket cemana. Mmg akan nampak ramai org naik motor n melambai2 tanya "tiket feri ka, bang?". Mula-mula takut gak nak beli sbb takut kena 'kapur' tp kami memberanikan diri tanya n mintak dia book. Sbb dia kata, x yah bayar dulu, nnt dah nak bertolak esok n sampai kat jeti call dia n byr total cost.Parking sume dia yg uruskan kat mana. Kita bawa je keta sampai tempat dia tunjuk n park. Jgn lak bg kunci kat dia. Arrr baca2 sikit kot takut hilang ke, kena kopak ke...:D

Harga Parking : RM10/day

Harga tiket : Dewasa : RM36 (2 hala)
                   Kanak-Kanak:RM26 (2 hala)

Pukul 11 pagi sepatutnya kami kena naik feri di Jeti Kuala Perlis. Tetapi, kalau dah bw anak2 kecil, kemudian ayah MJ yg tidak sihat n susah nak bergerak cepat...makanya, terlepaslah feri time tu. So, call brader tu balik minta tukar time. Kena denda ok...Dlm rm20/total tiket...bkn per tiket ye. Per total. Disebabkan kami sampai awal sikit dr time yg baru (12.30pm), kami lepak2 jap di Masjid Al-Hussin, Kuala Perlis. Sgt cantik n damai masjid tu. Anak2 meriah la berlari sana sini.


So, pukul 12.30 kami naik feri terus ke Langkawi. Feri tu berenti 2 tempat. Tempat pertama, ko jgn turun..bukan tu Langkawi. Tunggu dulu dlm feri tu (dia bot sebenarnya tp suka la i nak panggil feri). Layan angin laut..pastu next stop br la turun. Lupa nak info. Kalau bawa warga emas/x berupaya/sakit kaki/gout hahahha, boleh dptkan wheel chair dr unit pemeriksaan tiket. Kat bahagian dalam ruangan menunggu sebelum keluar ke arah bot. Sebab jauh jugak la dr tempat menunggu tu nak ke feri. Kesian pulak diorg nak jalan jejauh. Ok...nx post kita story bila dah sampai Langkawi ye.Daaaa

Thursday, July 26, 2012

Garam sebagai perisa tambahan bagi bayi bawah 1 tahun. Selamatkah?

MJ pun br jumpa info n kebetulan ada yg komen di post MJ sebelum ni....kat sini. Jadi adakah selamat makanan bayi di bawah umur 1 tahun ditambah dengan garam..MJ jumpa info ni kat sini :

http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/penafian/1284-soalan-dan-jawapan-berkaitan-penjagaan-bayi.html

Berapa banyak garam yang selamat ditambahkan ke dalam sayur kukus lecek untuk bayi saya yang berusia tujuh bulan?
Garam berbahaya untuk bayi yang masih kecil, khususnya yang berusia di bawah empat bulan, kerana buah pinggang mereka masih belum matang dan tidak boleh mengumuhkan garam ke dalam air kencing. Diet yang mengandungi terlalu banyak garam boleh menyebabkan bayi mengalami pendehidratan yang, dalam keadaan yang terlampau, boleh menyebabkan kerosakan organ.
Bayi memang memerlukan garam dalam jumlah tertentu di dalam dietnya tetapi ia sudah dibekalkan oleh susu ibu atau susu formula dan selepas empat bulan, ia boleh didapati daripada makanan yang tidak diproses seperti nasi, buah-buahan dan sayuran. Jangan tambahkan garam ke dalam makanan bayi sewaktu atau selepas memasak makanan tersebut.
Anda juga perlu berhati-hati terhadap lain-lain perasa yang mengandungi garam, misalnya kicap, sos tomato, sos tiram dan sebagainya. Ia tidak perlu ditambahkan ke dalam makanan bayi sekurang-kurangnya sehingga bayi berusia 12 bulan. Jika anda menyediakan hidangan untuk seluruh ahli keluarga, ketepikan bahagian untuk bayi sebelum menambah garam.

Ok, dah clear semua mommies:D..Ginjal bayi belum cukup matang utk memproses garam dan boleh menyebabkan kerosakan ginjal yang serius. Jangan kecewa jika bayi menolak makanan yang kita masak. Bukan tak sedap ye mommies, mungkin ada sebab lain. Dia dah kenyang ke, makanan panas sgt ke, atau pun telah bertukar rasa (basi. ni jenis yg buat stok 3/4 hari). Jangan dipaksa bayi makan. Cuba cari kaedah dan waktu dia selesa untuk makan. Bayi tidak mampu memberitahu apa yg tidak kena dengan makanan tersebut. jadi, mommies kena perhatikan byk perkara apabila makanan pejal pertama bayi diperkenalkan. Contohnya, alergik pada kulit ke, kerap buang air besar/cirit-birit. Kadang kala tekstur makanan yang kasar (seperti isi ikan bilis), tidak selesa dilidah/tekak mereka. itu yang menyebabkan bayi menolak menu tersebut. Mula perkenalkan bayi dengan puri buah2an. MJ biasanya bagi pisang dan betik. Lecek atau blend halus.

Dan info lagi dari sini:

 http://pingganmerah.blogspot.com/2012/05/bahaya-garam-pada-anak-kita.html

Anda mungkin mendapati makanan mempunyai rasa yang kurang sedap kalau tidak menambah garam kerana  langit-langit kita sudah  terbiasa dengan rasa masin. Tapi ingat bahawa langit-langit mulut bayi adalah berkembang dan bahawa dia belum mendapatkan keutamaan untuk selera masin! Bahkan, makanan yang anda anggap tak sedap boleh saja diterima si kecil.

Mommies kena bijak memilih dan menyediakan menu si kecil. Campurkan bahan2 asli yang boleh memberikan rasa kepada makanan tersebut seperti labu, keledek manis, keledek manis jepun, lobak merah, tomato. Jika tiada idea untuk menjadikan makanan tersebut ada rasa, tambahkan sahaja susu ibu yang diperah/stok. Segalanya lengkap dalam susu ibu. Boleh je guna susu formula, kalau tiada susu ibu.

Ingin MJ beritahu di sini. Stok susu ibu tidak boleh dipanas secara langsung dengan api (atas dapur). Kerana nutrisi lengkap yang terdapat dalam susu ibu akan hilang. Jadi, cairkan susu dengan merendam dalam air suam atau menggunakan food warmer (MJ guna ni). Gambar ehsan encik gugel. (Malas nak ambik gambar kat umah. Nak post cepat kat opis. Brand nnt sok MJ update.).Kemudian curahkan sahaja ke dalam makanan tersebut sebelum menjamu si kecil:D.


Wednesday, July 11, 2012

Makanan pejal bayi (6 bulan ke atas) Part 2

Untuk bayi yang baru mencapai usia 6 bulan, adalah tidak digalakkan untuk memperkenalkan makanan yang dicampur (blend) dengan prune atau buah2 yg diawet/jeruk. Walaupun makanan tersebut mungkin tinggi serat tetapi usus bayi belum bersedia untuk 'menghadam' pewarna, pengawet dan perisa yang digunakan. Ni pengalaman MJ masa bayi MJ berusia 6 bulan. Bagi makan prune sikit je, x abis pun sebiji. Tapi dia jadi cirit-birit n muntah bila bagi susu. Bila bawa jumpa doktor, doktor suruh ingat balik apa makanan yang dia makan lain dari kebiasaan. Bila MJ kata bagi makan prune, terus doktor kata itu la punca sbb bahan makanan berpengawet/berperisa tambahan tidak sesuai utk bagi bawah/awal 6 bulan:D hmmmm bijak sgt maknya. excited nak bg anak mkn mcm2 bila dah cukup 6 bulan.

Untuk menu kali ini, MJ campurkan bubur nasi + isi labu + jagung (yg fresh punya) + ayam. Blend hancur ye jika bayi masih belum ada gigi dan tidak bersedia untuk mengunyah.


Peringkat pertumbuhan gigi bayi adalah tidak sama antara seorang bayi dengan bayi yang lain. Jadi, jgn banding-bandingkan dengan anak jiran atau sedara-mara pula:D. Jika bayi telah mula tumbuh gigi, makanan mereka bolehkan di blend kasar sedikit. Ini bertujuan untuk melatih bayi mengunyah makanan mereka.Bagi bayi yang telah berusia 7-9 bulan, dan koordinasi tangan agak baik, boleh diperkenalkan makanan 'finger food' - mcm rice cakes, carrot yg dipotong nipis, kepingan keju, buah-buahan yang lembut (betik, pisang). Walau bagaimanapun, jangan biarkan bayi anda makan bersendirian tanpa pengawasan kerana dikhuatiri kemalangan berlaku seperti tercekik.

MJ mula memperkenalkan makanan bertumis2 kepada bayi MJ pada usia seawal 9 bulan. Tapi, minyak yang digunakan adalah sedikit dan juga MJ gunakan Virgin Olive Oil yang kaya dengan Omega 3 (kata Dr. Halina.) Sebenarnya macam-macam menu yang MJ 'test' untuk bayi MJ hahaha tapi tidak semuanya MJ sempat ambik gambar. Maklumla supermama in da house kan...mcm ribut bila buat kerja. Tu yg selalu miss ambik2 gambar yg dieksperimen kan..biasanya utk menu yang baru diperkenalkan MJ x buat macam setengah2 orang, ulang menu yg sama berturut 2/3 hari..tp MJ akan buat secara berselang 2/3 hari. Bila nampak dia punya ngap tu mcm welcome the food, so blh la lekat kat kepala menu tu. MJ juga refer kat website annaberkarmel lepas baca blog Dr.Halina untuk lbh byk menu yg yummylicious dan berkhasiat bagi bayi:D..

Menu atas ni ala2 bolognese sauce with pasta shell. Utk pasta shell ni MJ rebus lbh lama sedikit dr texture al dente sebab MJ nak make sure lembut untuk bayi MJ kunyah. Kemudian tumis bawang besar yang dipotong dadu, masukkan daging ayam (tidak digalakkan menggunakan daging lembu kerana ia mengambil masa yang lama utk diproses bagi usus bayi), kacau2 sampai agak2 masak. Campurkan pure tomato yg diblend dr buah tomato (bukan yang dalam can) dan air. Masukkan sedikit spaghetti bolognese spices/oregano dan thyme shj. Jika nak masukkan carrot ke, cauliflower ke, aa time yg elok bila kuah dah mendidih. Campur semua tu dan kalau tahap rasa tidak begitu masam (maklumlah saiz tomato x samakan), boleh ditambah tomato yg dipotong dadu. Biarkan ia hancur dalam kuah tersebut. Ok siap dah..boleh curah atas pasta tadi, taburkan serbuk parmesan cheese (MJ guna serbuk sbb yg parutnya x de) dan dia pun akan makan nyumnyumnyum :D. have a try mommies!

Wednesday, June 27, 2012

Bayi dan demam panas

MJ dapat ni dari FB..so berkongsi di sini utk rujukan MJ juga dan juga ibubapa diluar sana.

 

If your baby has a fever of over 100 degrees Fahrenheit or 38 degrees Celsius you should consult your pediatrician right away. Only after your doctor has sent you home with instructions to "wait and see" should these methods be used. Most pediatricians will recommend infant Tylenol or Ibuprofen to help bring down your baby's fever, but there is a growing feeling among many parents that they would rather take a more natural approach. 

1) Cool water baby massage.
In a warm room lay out a towel on a waterproof pad (like a changing table pad with the cover removed). Get a bowl of lukewarm water, add a chamomile tea bag to the water if desired, and set it near by. Lay your baby on the towel and remove their clothing (you can leave on the diaper if you want to). Now dip your hands in the water and gently place your hands on your baby's chest. Fan your fingers out and slide your hands down your baby's sides. Take each leg in turn and gently slide your hands up the leg from the toes to the hip 3 or 4 times in a row. Now repeat this motion on each arm 3 or 4 times from fingertips to shoulder.This soothing combination of simple strokes should have a calming effect, if it seems to cause your baby any stress discontinue the massage right away. 

2) Cucumber pacifier.
Take a whole young cucumber (young cucumbers have fewer seeds) and peel one end, then use a paring knife to whittle it into the shape of a thick finger tip, thicker at the base, and slimming near the rounded tip. Remember not to expose any seeds, if the seeds are exposed, they must be trimmed away before the cucumber is offered to your baby. Hold the unpeeled body of the cucumber like a bottle, and offer the cool peeled tip for your baby to suck on. The cooling effect of the cucumber should start to reduce your baby's fever right away. Keep in mind that you should take your baby's temperature under the arm once they begin to suck on the cucumber.

3) Feed your baby more frequently.
Though your baby may seem to have less of an appetite, they actually need more fluids than normal. Dehydration is a very real danger when your baby has a fever, and since often the last thing they want to do is eat, try to offer them smaller feeds more often. If they are breastfeeding you can let them self-regulate, but just offer the breast more often. If your baby is bottle fed, offer about half what they normally eat, but twice as often. 

4) Take a lukewarm bath together.
Both the skin-to-skin contact and the tepid bathwater should be soothing and cooling for your little one. Even if you just give your baby a bath instead of joining in, it is a great way to reduce a fever and sooth the aches and pains that a fever causes. 

5) Skin-to-skin hold.
The best heat regulator you have is your own body. So, in a warm room, take your baby's clothing off (except for the diaper) and hold him on your bare chest, Your body will immediately start to cool you both down. The excess heat from your baby will be absorbed gently through your own skin. This technique is not only gentle and effective for fever reduction, but it is very calming and comforting to both the you and your infant. If you think that your baby may be feeling cold, you can drape a light cotton blanket over his back. Continue the skin-toskin hold for about 20-30 minutes for the full effect. You can continue the hold longer if you like, but the fever will not drop much further. The hold can be repeated as often as you like.

Badam coklat

MJ rasa sgt, amat, keterlaluan, melampau..ha apa lg perkataan yg sesuai nak menunjukkan betapa malasnya nak hapdet menu2 di sini..memory card dah sampai penuh snap gambar2 menu yg di cuba (eerrrr tipu..itu termasuk gambar2 lain ahahahaha)...tp sgt malas nak edit gambar n update di sini...

so kali ni MJ upload bkn resepi la tp lbh kepada tayang gambar hahahha sbb nak kata resepi mcm org x sempat salin cara2..tetiba dah siap kan..ni buat ngan anak2 adam MJ..lama dah..


Blh imagine kan bhn2nya? 
.
.
.
.
.
Senang sesgt:

Badam (yang cincang panjang2 tu panggil apa...lupa plak) - bakar jap
Coklat masakan - cairkan (double boil)
Badam dah sejuk sikit, curah je dalam coklat yg dah cair tadi. Gaul sekata dan masukkan dalam papercup. Biar keras. Nak sedap rasa coklatnya MJ guna brand selborne (milk choc).

Friday, June 15, 2012

Petua dapat anak

MJ jumpa ni kat FB dan ingin berkongsi kepada pasangan suami isteri yang masih mendambakan zuriat pengikat kasih.
 (Gambar ehsan dari Google)

[PETUA DAPAT ZURIAT]

1. Berdoalah kepada Tuhan agar anda dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah sebelum memulakan persetubuhan.
2. Mandi dan solat terlebih dahulu sebelum melakukan persetubuhan.
3. Rancanglah masa terbaik untuk melakukan persetubuhan. Sebaik-baiknya dilakukan pada ketika waktu subur isteri.
4. Lakukan persetubuhan sebanyak 3 hingga 4 kali seminggu.
5. Bagi pihak isteri, banyakkanlah memakan taugeh, daging dan ikan laut.

Doa Untuk Mendapat Cahayamata ”Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku bersendirian (tanpa meninggalkan zuriat) dan Engkau adalah waris yang paling baik
(Surah Al-Anbiyaa’, Ayat 89).

Penjelasan: Doa tersebut adalah doa Nabi Zakaria a.s yang amat ingin memiliki anak. Lalu Allah memperkenankan doa Nabi Zakaria dengan lahirnya seorang anak, Nabi Yahya as.

Begitulah serba ringkas cara atau usaha yang boleh dilakukan oleh pasangan yang inginkan anak. Mudah-mudahan, doa dan usaha yang berterusan diperkenankan oleh-Nya.


Bersama-sama ini juga MJ ambil sebahagian petikan dari tulisan Mufti Perlis (2009) yang dikongsi bersama oleh pemilik blog ini http://rezekihalal.com/.


"Namun begitu, ada juga yang bergantung kepada Allah SWT ketika susah saja, jika sudah berakhir kesusahannya dia kembali berpaling. Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:Dan apabila manusia ditimpa bahaya dia berdoa kepada Kami dalam keadaan berbaring, duduk atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu daripadanya, dia (kembali) melalui (jalan yang sesat), seolah-olah dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya, begitulah orang-orang yang melampaui batas itu memandang baik apa yang selalu mereka kerjakan.” (Surah Yunus: 12)

Mengapa cepat sekali hati berubah? Sekejap ingat sekejap lupa, iman dan kufur bertukar-tukar seperti baju yang dipakai. Benarlah sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Bersegeralah kalian mengerjakan amal soleh. Kerana akan terjadi bencana yang menyerupai malam yang gelap, iaitu seseorang yang pada waktu pagi beriman tetapi pada waktu petang dia kafir atau sebaliknya pada waktu petang dia beriman dan pada pagi harinya dia kafir. Dia menukar agamanya dengan sedikit keuntungan dunia.” (Hadis riwayat Muslim)
Perubahan iman yang berlaku sebegini pada asasnya disebabkan renggangnya hubungan manusia dengan Allah SWT, lemahnya keyakinan mengenai sifat-Nya dan kejahilan yang disengajakan. Secara sengaja mereka menolak kebenaran al-Quran dan Sunnah, berdolak-dalih mencari alasan untuk meninggalkan agama ke tepi. Pandai berputar belit menafikan ayat-ayat Allah dan semua itu dilakukan kerana mereka lupa siapa diri mereka sebenarnya."

Friday, June 8, 2012

:: Berehat sebentar ::

MJ tak sempat nak update apa2 lately disbbkan tugasan yg byk samada di office mahupun di rumah..dan MJ sendiri 'menempah' kesibukan tu dgn customer order n minat meniaga di alam maya..hehehehe..so, otak x sempat nak bersantai, berceloteh menu2 yg telah MJ cuba di dapur kecil MJ. Wish I have a clone to assign her as MJ's blog updater hahaha boleh gitu..tu je keje dia..MJ bg resepi n gambar, dia tukang edit n upload...hahahha

Segala comment yang berada dalam 'awaiting moderation' Insya-Allah MJ akan cuba reply mana yang termampu. Apa pun MJ juga masih terus menimba ilmu..Well, ilmu kat dunia ni x de limit asalkan tidak menuntu ilmu yg pesong...X semestinya kena duduk dlm dewan kuliah maknanya kita sedang menimba ilmu..tp MJ menimba ilmu dgn berguru dgn guru2 baking, rakan2, blogger2 otai, buku dan lain2.

Ohhh nak kejar benda lain dah ni..sehingga ketemu lagi..rehat sebentar...jemput la tgk apa yg dah ada setakat ni ye..jgn jemu dtg pulak..

Monday, May 14, 2012

Blended Orange Cake

MIA jap hehehe..sgt la sibuknya lately..tp bkn la bermakna dapur MJ x berasap. Tak sempat dek terkejar mcm2. Tp apa yg mcm2 tu MJ pun kadang2 x tahu. Kalau di rumah mmg susah nak update apa2 sbb hero2 MJ sgt pantang melihat mamanya ni buka laptop. Nak hapdet guna enpon? Menangis ko senah...dah la jari beso, bila ke nak siap mengupdate klu asik membetulkan ejaan hehehe..ok ni MJ try hari tu gara2 nak menghabiskan sebiji oren. Sebiji oren pun boleh menghasilkan kek yang harum n sedap ni tau..mari coba...




Tanpa segan-silu, MJ godek lagi resepi dari blog kak Ratna di sini
Minta izin kak Ratna untuk kongsi di blog MJ ye. Tq kak. Saya suka sgt kek ni..blend aje..

Blended Orange Cake
Resepi: Fida
1st sumber : Hasue
2nd sumber : Azlita Masam Manis
3rd Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan-bahan ( loyang 9 inc ) kalau nak kek lebih tinggi boleh guna loyang 8 inci

1 biji buah limau (oren) - ita tambah 1 biji lagi parutan kulit orange (MaDiHaA tambah 1/4 biji buah lemon ~ lebihan buat salmon steak)
1 cawan minyak
2 cawan gula halus - ita letak 1 1/2 cwn (Ikut sama mcm Ita.. tapi lain kali kena kurangkan ke 1 cawan jer)
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
ita tambah 1 sudu besar orange sunquick (MaDiHaA tambah sunquick tropika)

Cara-cara
1. Cuci buah limau, potong dan buang biji dan urat putih di tengah2. Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.
2. Masukkan kedalam blender bersama minyak, gula dan telur dan kisar hingga halus. (boleh panaskan oven suhu 170C masa ni yer..)
3. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
5. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

Wednesday, April 18, 2012

Granola bars

Sebenarnya MJ x pernah tahu pun nama makanan ni 'granola bars'. Cuma MJ selalu jumpa kat rak2 di supermarket bahagian cereal. MJ cuma emmm sedapnya nampak benda ni n nampak mcm makanan penuh fiber. Tp kotak kecik, sikit n mahal. Tetiba blog walking, terjumpa la sebijik sebijat makanan ni kat blog kak Madiha (lagi)..laju la MJ kopipes tp peram dulu. 2/3 kali gi Giant, dok usha lagi benda tu n CONFIRM, itu la namanya n bendanya.

Terus cari barang n buat ngan anak2 adam MJ. Sgt la meriahnya...ha kau, puas makan...:D

Ok MJ share resepi ni kat blog MJ plak. Ikut semua panduan kak Madiha. Insya-Allah jadi. Minta halal ye kak Madiha untuk MJ kongsi dgn pengunjung blog MJ pula.

Granola Bars
Diolah oleh MaDiHaA a.k.a Ratna
(saiz loyang ialah 9" x 9")

Bahan2
2 cawan Oats (kali ni MaDiHaA guna ‘Nature Ten Whole Grains Cereals’)
1 cawan Corn flakes
1 ½ cawan Puffed rice (resepi asal guna ½ cawan je) - non hado..so MJ x bubuh pun
2 sudu besar Badam cincang (non stock.. MaDiHaA ganti pumpkin seed) - MJ guna almond flakes
2 sudu besar Walnut cincang
2 sudu besar Raisins
¾ cawan madu (resepi asal 1 cawan)
½ cawan Brown sugar (MaDiHaA kurangkan sikit)
4 sudu besar butter

Cara menyediakan

1. Sediakan loyang yang sesuai. Alas dengan baking paper dengan ukuran lebih panjang sedikit dari loyang supaya mudah nak angkat bars. Baking paper tadi beruskan dengan butter. Sediakan sehelai lagi baking paper yang disapu butter untuk lapisan atas.
2. Panaskan oven 160C. Masukkan oats, corn flakes, puffed rice, badam cincang & walnuts dalam satu tray besar & ratakan. Panggang lebih kurang 10 minit supaya bahan2 tersebut rangup. (kalau tray kecil.. bahagikan kepada dua bahagian) Dalam masa 5 minit buka oven & kacau2 atau balik2 kekacang atau bahan2 tadi supaya ia rangup sekata. Ketepikan & biarkan ia sejuk.
3. Dalam periuk besar yang sesuai.. (guna periuk bertangkai lebih mudah) cairkan butter dengan api perlahan. Masukkan gula perang & madu & kacau rata dengan api sederhana pula. Biarkan hingga gula cair & campuran tadi berbuih. Padamkan api bila nampak campuran seakan pekat sedikit.
4. Segera masukkan bahan2 yang dipanggang tadi serta kismis & dengan kadar segera kacau sehingga benar2 rata. Pastikan setiap bahan bersalut dengan sirap madu yang dimasak tadi dengan rata.
5. Tuangkan di dalam loyang yang disediakan tadi & ratakan sambil menekan2 dengan senduk kayu supaya padat. Biarkan bancuhan benar2 sama rata & padat supaya mendapat bars yang sama tebal & tidak pecah2 semasa dipotong. Lapikkan lapisan atas bars dengan baking paper yang satu lagi & gunakan rolling pin yg kecil (atau guna je apa2 botol yg sesuai mcm botol nescafe ker) & roll rata2 atas baking paper tadi supaya permukaan bars elok rata. Tarik semula baking paper bahagian atas & biarkan ia sejuk sebentar.
6. Keluarkan bars yang telah sejuk dengan cara menarik baking paper yg berlebih tadi & letakkan di atas papan pemotong. Potong bars kepada kepingan-kepingan kecil dengan pisau tajam dengan cara menekan dari atas. (bukan dengan cara menggergaji ye!) Potong ikut saiz kegemaran & sedia untuk dihidangkan.
7. Simpan Granola Bars dalam bekas kedap udara. Boleh juga dibungkus satu2 secara individu supaya mudah nak dibawa ke mana2 untuk snek bekalan.

Tuesday, April 17, 2012

Ayam Halia (dr blog Rencah Kehidupan)

Masakan yg dah biasa dibuat tp MJ saja nak try ikut resepi org lain. Kalau dah merayap blog org laju2 (versi takut bos nampak hehehe), print2 resepi, perap 5 -6 malam, mana nak hengat hasil masakannya cemanakan. So, bila MJ buat sendiri, snap2 gambar n konon nak copy link balik dr blog org ni..tup2...loh kenapa hasil aku lain sgt dari dia hahahahha..apa2 pun..sedap, MJ suka.


Kalau sesapa nak tgk hasil sebenar (ada kuah sikit) blh refer kat blog Nenie Shah Alam. MJ minta izin berkongsi resepi di blog MJ ye. Tq bebyk..


AYAM HALIA
Sumber :- 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza


BAHAN-BAHAN
  • 250 gm ayam (MJ goreng jap)
  • 1/2 s.teh tepung jagung (dibancuh dengan 1/4 cawan air)
  • 1/2 s.teh serbuk lada hitam
  • 1 pokok daun bawang
  • 1/2 biji tomato (potong baji)
  • 1 sb minyak masak
  • garam secukup rasa

Bahan-B (dihiris)

  • 1 1/2 inch halia
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga layu.
  2. Masukkan ayam dan kacau rata.Kemudian masukkan sedikit air
  3. Masakkan ayam sehingga lembut
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung, sos tiram, serbuk lada hitam dan garam.Biarkan sehingga pekat.
  5. Masukkan tomato dan daun bawang dan kacau rata.
  6. Sedia di hidang

Thursday, April 12, 2012

Ayam goreng oat

Hmmm anak MJ yang sulung mmg suka masakan yang ada campur oat2 ni. Hinggakan setiap kali goreng ayam dia mesti tanya, ayam oat ke mama? Menu ni MJ dah byk kali buat sebenarnya. Cuma baru kali ni nak upload gambar n share resepi kat sini. MJ dapat dari blog kak Madiha. Mohon halalkan kerja-kerja CnP ni ye kak..mekasih... dan untuk rujukan sy jugak di masa akan dtg:D


Sumber asal :Mariam

Diubahsuai oleh MaDiHaA

Bahan2

1/2 ekor ayam ~ potong saiz sederhana (MaDiHaA buang kulit!)

2 sudu besar serbuk rempah sup (MaDiHaA guna Adabi) (resepi Mariam guna rempah kurma)

sedikit garam (agak2 sendiri mcm nak goreng ayam yg biasa)

sedikit gula anggaran 1 sudu kecil

1/2 cawan tepong beras

1/2 cawan tepong jagung (resepi Mariam guna tepong tempura/tepong beras & dibancuh dgn air, MaDiHaA guna serbuk gitu je)

1 ~ 2 biji telur ~ pukul sedikit (resepi Mariam tak letak)

Oat segera secukupnya

Minyak masak untuk deep fry

Cara2 menyediakan

1. Ayam dicuci bersih & tos kering. Gaul rata & perapkan ayam dengan rempah sup, garam & gula anggaran setengah jam.

2. Panaskan minyak secukupnya. Campurkan kedua2 jenis tepong dalam satu bekas. Gaul rata.

3. Ambil seketul isi ayam & lumurkan/balik2kan ayam di dalam campuran tepong jagung & tepong beras sehingga semua bahagian bersalut tepong.

4. Celupkan ayam tadi ke dalam telur yg dipukul sedikit. Angkat lalu salutkan pula dengan oat sehingga seluruh ayam disaluti oat.

5. Goreng ayam tadi di dalam minyak yg penuh. Ulangi proses yang sama & gorenglah ayam sehingga garing ke dua2 belah.

6. Nikmati ayam begitu sahaja ataupun dicicah sos cili pilihan berserta 'side dishes' seperti coleslaw & kentang putar. (MaDiHaA hidang dengan coleslaw & sosej aje)

Monday, April 9, 2012

Cendawan rangup

Lama x makan cendawan goreng. Kebetulan rezeki kawan office bagi cendawan yg diperolehi secara percuma dari ladang penyelidikan yang mereka kunjungi. Kemudian, 1 hari tu muncul pulak gambar cendawan goreng kat side bar MJ..dari blog kakak pojaan hati...kak Izah. Dengan serta-merta terlekat mata kat resepi itu n terus mencuba bila balik umah.

alah x sempat nak label gambar tu..x pe la...klu org tu baik, dia x curik gambar ni hehehhe..if u need the gambar, pls credit to my blog ok:D

dan setelah 'berempah' 'berlulur' bagai akak2 cendawan itu..maka inilah hasilnya...


MJ mintak izin kak Izah utk share kat blog saya ni pulak ye..memang sedap di makan panas2..

CENDAWAN RANGUP
by: izah

250 gm cendawan tiram *kurang lebih
* bersihkan dan keringkan cendawan. Jika cendawan besar, boleh disiat2 kan.
Ketepikan.

3 sb tepung gandum
3 sb tepung jagung
3 sb tepung beras
sedikit lada sulah
sedikit lada hitam
1 1/2 sb serbuk kari daging
1 1/2 sk garam halus *ikut citarasa
1 biji telur

Caranya:
Setelah dibasuh cendawan, ketepikannya.
Campurkan semua tepung dan bahan perasa kecuali telur.
Masukkan ke dalam bekas tapuware besar bertutup dan tutup bekas.
Goncang2kn tepung supaya semuanya sebati. Ketepikan.
Pukul sikit telur dlm mangkuk besar.
Masukkan ke semua cendawan tadi ke dalam telur.
Gaul2 rata.Kemudian masukkan ke dalam tapuwre berisi campuran tepung.
Goncang2 dan goreng hingga garing.
Cadangan hidangan: dihidang panas panas.

Tuesday, April 3, 2012

Chilled Coffee Cheesecake

Kenapa gambar atas springform je? Err x sempat nak buat elok2. Sbb jadual 'hidup' hari tu mcm full n anak ulang-ulang minta potong n makan..dan ayat yang menghilangkan letih seharian -Sedapnya kek mama!!:D...Hai anak2, mama pun ambik dari org resepi ni. Sapa lagi klu bukan Chef idola mama Chef Hanieliza. Dah, malas nak tulis byk2..jom kongsi kesedapan kek ini di dapur memasing hehehe sbb nak share yg atas tu, dah lama selamat:)

Memang senang n sedap..Minta izin kak liza, paste kat laman umah sy ni pulak..

Bahan Base
150 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter lembut [suhu bilik]

Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
300 ml yogurt asli
100 gm gula halus [gula kastor]
1 s/b coffee paste (MJ tukar mocha paste sbb coffee paste abis)

Larutan agar-agar cair [panaskan sehingga mendidih]
130 ml air
1 s/b agar-agar serbuk

Hiasan
coklat rice

Cara
1. Alaskan loyang cheesecake 8 inci dengan kertas kek [kertas A4 pun ok]
2. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang. Bakar dalam suhu 180 selama 10 minit.
3. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
4. Masukkan yogurt dan kacau rata
5. Masukkan larutan agar-agar cair dan kacau sebati.
6. Masukkan coklat rice dan kacau rata.
7. Masukkan dalam loyang. Taburkan coklat rice sebagai hiasan.
8. Sejukkan dalam petisejuk beberapa jam.
9. Keluarkan dan hidangkan.

Friday, March 30, 2012

Bingka susu

MJ tetiba teringin nak makan bingka..tp klu blh nak yg simple2 n anak2 MJ (especially, where the abah will eat anything that i'd cook) nak makan kuih2 ala-ala Melayu gini. Untuk buat kuih ni MJ saja ajak anak buah MJ perempuan, umur 13 tahun sekarang ini, utk 'main masak2' kat umah (maklumlah org x de rezeki dpt anak pompuan kan:D). MJ ajar dia sukat semua n MJ jadi QC nya...So, ni semua hasil kerja dia.

Tadaaaaaaaa..................

Yang nampak 'garing' tu bukan salah dia tp well, keje mak org 3 anak kecik ni hehehe overcook tp syedap..

MJ jumpa resepi ni dari blog akak yang terer ni http://anymz-mykitchen.blogspot.com/. Minta halal paste plak kat sini ye resepinya:



Bahan A :
Loyang 8x8 @ 9x6
1 cawan susu cair - Mas guna susu segar
3/4 cawan susu pekat manis
50 g gula pasir - opt ( Mas letak 25 g jerk )
1 cawan tepung gandum - diayak
2 biji telur

Bahan B :
500 ml @ 2 cawan air
100 g @ 6 1/2 sudu besar mentega @ marjerin
50 g @ 5 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil garam

Cara membuatnya :
Satukan Bahan A dan ketepikan
Satukan Bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
Masukkan Bahan A ke dalam adunan Bahan B yang dimasak tadi, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan.
Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.

Thursday, March 29, 2012

Makanan pejal bayi (6 bulan ke atas)

Sebenarnya baby MJ dah masuk 9 bulan. So, gambar2 ni semuanya sudah lama tersimpan. X sempat nak update n tepek kat sini. MJ suka try mcm2 bila buat bubur baby. Ye, klu dah budak kecik tu, dia redha je apa kita bg hahahha oopppsss jgn lak salah paham. Ibu ini cuma ingin memberikan yg terbaik utk anak2nya..kelasss..

Ok, berikut adalah antara menu2 yg telah 'BERJAYA DI SNAP GAMBARNYA'

Menu pertama:-
Bubur nasi + sawi bunga + isi ayam

Menu ke-2 :-Bubur nasi + isi ayam + carrot sikit + kismis (7 biji)

Menu ke-3 :-
Bubur nasi + isi labu + isi ayam + 2-3 helai daun sawi jepun

Menu ke-4:-
Bubur nasi + ubi jepun (sweet Japanese potato) + isi ayam

Nota:
1. Kebanyakan menu utk anak MJ yg kecik ni berasaskan ayam. Sebab pernah try guna ikan bilis, dia x mo makan sgt. Maybe ikan bilis gred yg MJ beli x bagus kot hehehe. So dia rasa kesat2 kot kat lidah/tekak dia.

2. Percubaan MJ utk introduce juga ikan bilis (zat besi), DH MJ beli ikan bilis dari Sg. Petani. Amboi, jauh la pulak ek nak cr ikan bilis hehe..kebetulan sbnrnya DH MJ ke rumah SIL Maiza di sana. Apa yg MJ buat, MJ rebus sekali masa mula2 masuk beras. So, isi ikan bilis tu cepat lembut n hancur dgn mudah bila di blend.

3. Sayur2 biasanya MJ masukkan bila nasi dah benar2 kembang. Dan x dimasak lama. Sekadar layu. Melainkan sayur spt labu, ubi, kentang, MJ masukkan awal sbb ambil masa nak bg empukkan.

4. Biasanya MJ masak x de la sampai nasi tu betul2 hancur mcm bubur. Sbb ambil masa yg lama. Buang masa n buang gas:D. So agak2 dah kembang, tutup api, biar sejuk sikit n blend.

5. Tidak digalakkan menambah garam dalam menu bayi bawah 1 tahun. Kenapa? Hmmm MJ lupa nak tanya doktor knp dia ckp x blh..nnt klu MJ dah tahu atau ada sesiapa yg tahu, blh la berkongsi di sini.
--> The answer in next entry..please click here (Update on 26 Jul 12)


Ok, akan muncul menu makanan si kecil dalam entri akan dtg ye:D Kalau rajin nak snap gambar hahaha

Thursday, March 22, 2012

Kuih Kaswi

MJ sebenarnya suka sgt makan kuih kaswi. Tambah-tambah kalau kaswinya jenis 'gegar'...Perghh memang syok layan. Tp disebabkan MJ agak kurang suka kelapa2 parut ni, so yg gambar tu hanya semata2 untuk ditepek diblog ini sahaja. yang MJ makan, togel! hehehe..

Hari tu rayau2 kat blog kak Izahdaut. Terjumpa plak resepi kuih ni yang mcm senang je pada pandangan pertama MJ, untuk dibuat. Sebab main sukat cawan kan...tu yg gumbira hati. X yah nak kuarkan penimbang bagai.. MJ minta izin dari kak Izah untuk kongsi resepi tersebut di blog MJ pulak dan utk reference MJ di masa akan datang. Mekasih kak!

Rugi x cuba tau..mmg sedap.:D

KUIH KASWI
resepi: kak Wan
yang dah cuba: kak Che Ct


Bahan A
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
(jadikan 2 cawan air gula)

Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3 cawan air
2 sudu besar air kapur

Bahan C
Kelapa parut dicampur sedikit garam

Loyang 9" atau acuan lompang

Cara-cara :
1. Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
2. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.
3. Satukan bahan B dan bahan A, kacau rata dan tapis. Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam. Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.

MJ baca banyak petua nak bagi kuih kaswi tu gelap. Tp pada MJ jenis gula merah yang digunakan mmg membantu. Ada yang kata tambah kicap juga. Hehehe MJ x buat tp MJ suka2 tambah 1 1/2sdb cuppucino paste sbb nak bg kaler gelap sikit. Tp rasa dia mmg superb la..manis2 pahit cuppucino gitu:D. Mintak ampun pemunya asal resepi. MJ mmg suka cuba jaya >peace<

Friday, March 16, 2012

Roti Gandum & Keju

Kajian saintifik menunjukkan, hidangan sarapan boleh memberi kesan dramatik kepada kemampuan belajar kanak-kanak. Sarapan menguatkan daya tumpuan, masa tindak balas, kebolehan belajar, perasaan dan ingatan, manakala tidak makan sarapan mengurangkan semua perkara berkenaan mengakibatkan jatuhnya prestasi kanak-kanak di sekolah.

Pakar nutrisi Hospital Pantai Ampang, Nor Lizawati Che Lah berkata, ibu bapa memainkan peranan penting membantu kanak-kanak memenuhi keperluan zat harian dan pilihan makanan harian seboleh-bolehnya mengikut rangka piramid makanan demi memastikan mereka mendapat gizi seimbang setiap hari.

Satu kajian di Universiti Cardiff, Wales baru-baru ini menunjukkan, mereka yang makan sarapan berserat tinggi kurang mengalami keletihan sebanyak 10 peratus, kebarangkalian kemurungan lebih rendah dan menunjukkan kemahiran kognitif lebih baik.

Serat membantu memperlahankan penyerapan makanan dalam perut, menyebabkan kita mempunyai lebih banyak tenaga untuk jangka masa lebih lama. (Cited : http://cpintrass.com)

Maka, terhasillah sarapan pagi anaknda yg ringkas n dibekalkan ke sekolah. Uhhh nx week sudah mula sesi persekolahan. Aktiviti bgn subuh2 hr utk prepare mcm2 bermula kembali. MJ share idea utk ibu2 yg ketandusan idea tgh2 minggu nnt hehehe untuk sediakan sarapan anak yg ringkas, cepat tp berkhasiat.

Bahan-bahan untuk 1 set roti:

2 keping Roti wholemeal (MJ guna brand Gardenia)

Sekeping Cheesedale

Sebiji telur

Sedikit susu pekat

Cara-caranya:

1. Pecahkan telur dan campurkan sedikit susu pekat. Kocakkan sebati.

2. Letakkan sekeping roti dan lapiskan dengan cheese. Tutup dengan sekeping roti lagi di atasnya.

3. Potong segiempat kecil. Akan dapat 4 potong segiempat kecil.

4. Ambil potongan pertama dan celupkan dalam sebatian telur tadi. Letakkan atas kuali leper/non stick pan yg telah dipanaskan dan disapu sedikit marjerin/minyak.

5. Balik2kan apabila permukaan kekuningan dan bolehlah diangkat. Hidangkan bersama segelas susu.

Thursday, March 15, 2012

Onde-onde labu/ Buah melaka labu

There are 2 unsatisfied with this photo and menu:
1. My blog title is blur at the top left of the photo and i cannot edit after save it (dunno how) to make it clear :(
2. The kuih was made long time ago hehehe..so i cannot remember the ingredient amount...lol

Kalau kuih-kuih melayu yang guna labu mesti buat lepat ataupun kalau nak berkuah sikit jadilah pengat. Tapi menu kali ini MJ dapat dari kakak ipar MJ. Kalau belajar dari org yang memang dianugerah pandai masak ni, ramuannya x de la bersukat2kan hahhaha..so, pandai2 la klu nak merasa gak kesedapan n kelembutan onde2 labu ni. Ada setengah bahan tu MJ pandai2 tambah. Kononnya nak bg syok...eeehhhhh tp memang syok tau..

Bahan-bahan asas:
Labu (Kupas kulit, rebus/kukus kemudian lecek)
Tepung pulut secukupnya
Sedikit garam
Air x perlu byk (isi labu tersebut dah terserap air dan bancuhan akan terlalu lembik jika terlebih air)
Gula melaka (potong kiub)

Cara-caranya:
1. Masukkan isi labu ke dalam mangkuk dan campurkan tepung pulut sedikit demi sedikit.
2. Sekiranya campuran labu n tepung itu masih boleh digaul, x perlu tambahkan air ok.
3. Bentukkan bulat2 kecil dan isi gula melaka ditengahnya.
4. Masukkan tepung yang telah diisi gula melaka tersebut dalam air yang mendidih. Biarkan sehingga tepung tersebut terapung dan angkat.
5. Gaulkan dalam isi kelapa parut (putih sahaja) yang telah digaul dengan sedikit garam. Macam biasa, nak bg kelapa tahan lama, kukus sebentar kelapa tersebut.

Friday, March 9, 2012

Kerabu sotong Thai style joayee

MJ buat kerabu ni dah lama dah. Baru sekarang berajat nak postkan. Hehehe..resepi MJ ambik dari gobok MyResepi..by kak joeayee. Tp klu ada anak2 kecil, x yah la buat kerabu2 gini. X diorg makan derr..MJ la dgn family yg dewasa dlm rumah tu yg dok hadap. MJ suka kerabu ni sebab rasa dia lengkap...pedas, masam, masin blend together..walaaa..meh tgk resepinya. Tq Myresepi & kak joe sbb publish resepi ni. MJ mintak izin share di blog MJ ye. Tks again

Bahan-bahan ( 2-4 people )

  • satu mangkok Sotong
  • 2 biji limau nipis
  • Daun ketumbar
  • 1-2 bawang besar
  • 3 sudu besar fish sauce
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
  • 5-10 Cili padi (ikut rasa)
  • NB: bole juga taruk tauge & tomato, n seafood cocktail..

Cara-cara

  1. Bersihkan sotong.
  2. potong bulat2, masukkan kedalam bowl. then tarukkan boiling water dlm bowl. rendam selama 5min..so sotong tu masih lembut. separuh masak
  3. Potong cili, daun ketumbar(segenggam), bawang besar.
  4. campur semua bahan..dan rasa.. and ENJOY!!
  5. NB: after step 2: jangan lupa sejat sotong..buang air...