Monday, April 9, 2012

Cendawan rangup

Lama x makan cendawan goreng. Kebetulan rezeki kawan office bagi cendawan yg diperolehi secara percuma dari ladang penyelidikan yang mereka kunjungi. Kemudian, 1 hari tu muncul pulak gambar cendawan goreng kat side bar MJ..dari blog kakak pojaan hati...kak Izah. Dengan serta-merta terlekat mata kat resepi itu n terus mencuba bila balik umah.

alah x sempat nak label gambar tu..x pe la...klu org tu baik, dia x curik gambar ni hehehhe..if u need the gambar, pls credit to my blog ok:D

dan setelah 'berempah' 'berlulur' bagai akak2 cendawan itu..maka inilah hasilnya...


MJ mintak izin kak Izah utk share kat blog saya ni pulak ye..memang sedap di makan panas2..

CENDAWAN RANGUP
by: izah

250 gm cendawan tiram *kurang lebih
* bersihkan dan keringkan cendawan. Jika cendawan besar, boleh disiat2 kan.
Ketepikan.

3 sb tepung gandum
3 sb tepung jagung
3 sb tepung beras
sedikit lada sulah
sedikit lada hitam
1 1/2 sb serbuk kari daging
1 1/2 sk garam halus *ikut citarasa
1 biji telur

Caranya:
Setelah dibasuh cendawan, ketepikannya.
Campurkan semua tepung dan bahan perasa kecuali telur.
Masukkan ke dalam bekas tapuware besar bertutup dan tutup bekas.
Goncang2kn tepung supaya semuanya sebati. Ketepikan.
Pukul sikit telur dlm mangkuk besar.
Masukkan ke semua cendawan tadi ke dalam telur.
Gaul2 rata.Kemudian masukkan ke dalam tapuwre berisi campuran tepung.
Goncang2 dan goreng hingga garing.
Cadangan hidangan: dihidang panas panas.

7 comments:

moon n tori said...

ala..ni y wat i meleyleh air liur ni...,nak la..nak la...huhuhhu...

myza said...

kalau nk bg rangupss basuh dan tos smpai betul2 kering..kadang2 kami x basuh pon,wakakaka

Mamajenn said...

munirah : amboi makyong ni, kena cepat cr cendawan tu..kang melelh air liur baby tu nnt hehehe

maiza : ooo br tau tu kena bg betul2 kering..maybe gak air tu meresap dlm cendawan tu, so tepung jadi x rangup ek...ok2 mekasih bgtau:D

moon n tori said...

tu la kak shima..da beyse wat tp kdg2 tu..tak jd rangupnyer...goreng pastu biler angkat jer..abih tepong2nyer tinggal dlm koli..dpt la cendawan y lembik lotey tu jer...huhuhuh
manak: ish..jgn xbasoh..kiter xtau mcmner pembungkusannyer tu..kot2 terpijak ker terjatuh atas lantai ker..eeeee...

Mamajenn said...

munirah : akak try buat dulu2, tepung lekat kat cendawan tu tp x rangup. Yg ni rangup, cuma jgn sampai sejuk le. nnt dia lembek n x rangup..hehehe

Alin Marlini said...

ANak ALin pun suka jek cendawan tepung ni..selalu beli kat psar

Mamajenn said...

bagusnya anak2 suka mkn sayur..yg MJ buat ni, kami yg tua2 je la makan..anak2 semua x sentuh pun..sayur...sayur..