Monday, October 24, 2011

Pengat Labu

Pemanis mulut pun boleh, buat minum petang pun boleh. Tapi lately asik hujan sahaja di sebelah petang kat Serdang ni. Jadi menu2 gini agak kurang 'kick' disediakan...kan..ye ke..Ke MJ je yg kata gitu hehehe...

Senang je. Ni cara MJ. Kalau ada yg sudi nak share cara masing2, ok je. MJ 'campak' je semua dlm periuk - santan, gula pasir, gula merah, daun pandan, labu yg dah dikupas kulit n dipotong kecil2. Kalau nak buat cara MJ ni kena tgk dulu labu tu mcmana. kalau dah masak sgt, x blh nak campak sekali. Sbbnya takut nnt hancus sementara nak tunggu santan masak. Gula pasir dicampur sedikit dahulu dan cuba rasa semula slps labu dimasukkan. kerana labu tersebut akan mengeluarkan rasa manisnya dan akan mempengaruhi kemanisan pengat tersebut. Gula merah ditambah hanya untuk memberi mood warna pada pengat tersebut.

Masakan yang menggunakan santan mestilah dimasak pada api sederhana dan kerap dikacau kerana takut jadi tahik minyak. Dah x cantik pengat tu..:D . Ok boleh je cuba bila bosan2..

Friday, October 21, 2011

Apam Snow White

Hacuuuummmmm...haccuummm..fuhhh byknya habuk blog ni..hahaha lama x hapdet ko..mak bz yg entah apa, x tau la..Ok hari ni agak malas buat kerja, so MJ merajinkan diri utk menghapdet respei yg dah basi ni..MJ rayau2 umah K.Nur nun kat Singapore dan terpaut la tgk gambar2 di rumah beliau yg cantik2 n semua nampak menyelerakan..Pandai betul Kak Nur berfotograf. Tks to kak Nur for sharing the recipe.. saya share kat blog saya pula ye..

APAM SNOW WHITE
Resepi asal : qnq0910@myresepi.com
Copy dari blog: http://fiqah99.blogspot.com


Bahan-Bahan:
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
2 cawan nasi
3 cawan air
1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam

Cara-Cara
Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .

Sunday, August 14, 2011

Menjaga luka caesar & berpantang (Pengalaman Ceasarean 2)

Susah nak cerita ni hahaha..MJ sebenarnya bukanlah org yang mengikut sgt pantang-larang melayu. Kebanyakan pantang-larang yg diberitahu org keliling ada yg MJ ikut dan ada yg tidak, mengikut rasionalnya utk dipatuhi dan juga keadaan moden sekarang.

Pernah dengar org bersalin x boleh minum air byk? Hmmm mitos yg MJ terima masa anak pertama. Akibatnya, susu badan kering dan luka lambat sembuh. Bagi ibu2 yang berhasrat untuk menyusui bayi anda, kita perlu minum sekurang2nya 3 liter air sehari. Insya-Allah susu badan akan mencukupi dan mengenyangkan bayi kita. Tentang luka pula, MJ ada terbaca di ruangan kesihatan Utusan Malaysia dlm tahun ni..tp lupa pulak nak ingat alasan2 dari segi perubatan tentang pentingnya air yg mencukupi dan sgt membantu untuk menyembuhkan kembali luka dgn cepat.

Cukup ke dgn air kosong sahaja? Tidak, bayi kita perlu cukup zat n vitamin yg semuanya diperolehi dari susu ibu tersebut. Jadi, perlu utk ibu itu mengikut piramid makanan dan jika perlu, vitamin atau pil2 tambahan diambil.

Masa MJ belum habis hari lagi, ada jiran datang bertanya itu dan ini. Kebetulan anak perempuannya juga caeser. MJ tanya dia makan apa .."Ala, acik bagi makan kentang dgn sawi je. Yg lelain acik x berani nak bagi takut menanah pulak". Perghhh sungguh tegar anaknya berpantang masa tu dah masuk 3 minggu dgn makan itu je dan anak dia masih tidak cergas dlm tempoh tersebut. Bukan nak membangga diri la kan, tp Alhamdulillah, MJ sudah mula buat kerja rumah seawal 2 minggu slps caeser. Mungkin terpaksa sbb DH MJ kembali bekerja dan MJ tiada maid. Mmg sakit jugak hendak bergerak tp digagahkan juga demi kesihatan diri sendiri n menguruskan anak yg 2 org lagi.

1. Perlu bergerak/berjalan
OK, org caeser x leh nak duduk or baring je, yang. Ambil air ujung katil pun nak suruh cik abang ambilkan hikhihik. Kena bergerak sendiri w/pun perlahan. Untuk bangun n duduk dari kerusi, just tekan/pegang sikit bahagian luka tu n bangun perlahan-lahan. Apabila kita bergerak, oksigen yg dibekalkan oleh darah akan dapat sampai ke bahagian luka tersebut. Luka tersebut memerlukan oksigen yg mencukup untuk pulih. Kata nurse kat Hosp. Putrajaya tu la. Nak terangkan secara medical term, bukan bidang MJ :p

2. Bersin/batuk/berdehem
Begitu juga ketika hendak bersin atau batuk. Part ni mmg MJ surrender. Rasa x puas batuk n bersin..So, sama juga. Tekan sedikit tempat luka n lepaskan. Tp mmg x puas beb. Bersabarlah dgn ujian-Nya

3. Mandi
Ada mcm2 cara yang MJ dengar org caesar mandi. i). Tutup luka dengan plastik yang panjang (plastik sampah kerat 2), ii). mandi terus n x cover apa2 di tempat luka, iii). lap badan sahaja sehingga tempoh luka kering....

Haaa MJ nye style lg best hahaha. Mandi mcm org rukuk dalam solat tu dan bahagian luka MJ cover dgn kain batik yg digulung2 n sarung/lilit je kat pinggang. Jirus bahagian kepala sampai pusat dan bawah kecuali tempat yg ada kain batik tu je hehehehe..cuak nak bagi air kena luka. Kena mandi n bersyampu juga untuk menjaga kebersihan diri sbb lps tu kita akan berkepit dgn baby. Dah sebulan, baru la MJ berani mandi terus tanpa lapik tempat luka.

Menurut doktor, sebenarnya boleh je mandi terus tp MJ yg takut sbb mcm2 cerita dgr jika tempat luka tu tidak dijaga betul selepas mandi.

4. Menjaga luka caesar
Ini perlu diambil perhatian untuk mengelakkan bhgn luka menanah. MJ tiada proper way utk menjaga luka ni. Hanya memastikan tempat luka sentiasa kering dr sebarang lembapan. Mungkin ini membantu dr pengalaman MJ sendiri.

a. Pastikan panties kerap ditukar dan buatannya dr kain kapas agar menyerap peluh. Setiap 4 jam, panty liner atau pad mesti ditukar.

b. Walaupun tempat luka ditutup semasa mandi, lapkan juga tempat luka selepas mandian. Guna sahaja tisu untuk memudahkan kita mengesan lembapan/air yg terdapat pada tisu tersebut slps mengelap.

c. Gunakan hair-dryer instead of kipas angin. Ini kerana dikhuatiri kipas angin tersebut tidak bersih atau menarik habuk sekitarnya dan menempel diluka tersebut.

d. Ada sesetengah private hospital bekalkan ubat luka. Sapukan sahaja.

e. JANGAN sapukan sebarang jel gamat la, minyak gamat la .....di tempat luka. Biarkan sahaja ia kering sendiri. Sebarang cecair/lembapan boleh menyebabkan kuman melekat dan seterusnya menyebabkan jangkitan pada luka.

5. Makanan & minuman
Mmg macam2 yang MJ dengar x boleh makan n minum. Tp pada MJ, usah dera wanita yg telah kehilangan banyak darah, terputus urat yg banyak sebab melahirkan anak:D. OK ni yg MJ makan n minum sepanjang pantang. Mungkin boleh cuba sedikit dahulu. Jika tiada sebarang masalah pada badan n anak, boleh la makan seperti biasa.

Sayur-sayuran
- Sawi - Pak choy - Kobis bulat - Lobak Putih - Pegaga - Taugeh - Carrot - Bayam hijau - Kobis daun - Kailan - Kentang - Suhun n fucuk - Sawi putih - Kucai - Tomato

Lauk
- Ikan merah - Ikan tenggiri - Ikan haruan - Ikan senangin - Ikan sebelah - Ikan selar - Ikan gelama - ayam n daging

Hey ppl, awak perlu ambil protein untuk cepat menyembuhkan luka tersebut. So jgn takut mkn ayam n daging. X gatal pun. Kalau x berani, cuba sedikit dahulu okey. MJ makan ayam dr 1st day operate. Alhamdulillah tiada masalah...hmm so blh la nak makan burger, kfc dll...no harm la. Jgn dera diri ok, makan je.

Minuman
- Milo - Horlicks - Soya Organic Melilliea Drink - Yogurt Drink (any flavor) - Nesvita - Oat Drink

Bukan la MJ nak menunjukkan diri ini hebat seperti SuperMak okeh...hanya berkongsi pengalaman dan ilmu yg cetek ini dgn adik2 diluar sana. Mungkin ada yg senasib dgn MJ yg telah tiada ibu untuk menjaga anaknya semasa berpantang. X pe, x perlu bersedih. Itu semua cabaran yg mesti dilalui dgn tabah. Terima kasih kepada keluarga yang banyak memberi panduan (angah, pait, alang, MIL, k.long, munirah) dan membantu semasa pantang (myza dan intan) sepanjang tempoh tersebut. Terima kasih dgn penuh kasih sayang buat DH yang menjaga MJ dgn baik sekali. Sy sgt menghargainya dan sayang kamu semua banyak2 hehehe...

Thursday, July 28, 2011

Biskut coklat chips rangup (hapdet resepi tertangguh)

Selamat berpuasa semua...amboi dah 11 Ramadhan baru nak wish..hehhehe..byk iklan la lately..susah tul nak update blog. Sebenarnya tajuk entry tu dah lama. Gambar ada kat sini. Tp MJ baru terjumpa resepinya n terajin nak update. Ye la kan, benda yang baik elok dikongsi bersama...x gitu..Ini pun kebetulan adik MJ fwd balik resepi yg MJ pas kat dia melalui sms. Sib baik dia simpan lagi..TQ ye achu Pait.

Disbbkan MJ terhilang kertas yg MJ print tu, so mmg x ingat sapa punya n dr mana MJ dpt. Minta maaf sgt2..bkn sengaja..tp klu ada yg tahu sumbernya, minta inform ye..MJ akan update semula entry ni.

Ok dah tau dah sapanye resepi...tq kepada pemilik blog ini yg sudi berkongsi resepi...sgt best dan minta izin share plak di blog sy ni ye.. http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/2009/11/crunchy-chocolate-chip-cookies.html

Bahan-bahannya:
Bahan A
35 g badam cincang - bakar selama 4 min

Bahan B
*200g tepung gandum
*1/2 sdt baking powder
*1/2 sdt soda bikarbonat
*1 sdb serbuk koko
* Ayak bersama dan ketepikan

Bahan C
70 g gula
160g butter
1 biji kuning telur
100g choc chip


Cara-caranya:
1. Pukul gula bersama butter hingga kembang.
2. Masukkan telur kuning dan pukul seketika.
3. Masukkan choc chip dan gaul dengan senduk.
4. Masukkan tepung dan gaul rata.
5. Sudukan adunan mengikut saiz yang dikehendaki atas tray yang telah digris, dan tekan/penyekkan menggunakan garfu.
6. Bakar mengikut suhu dan masa oven memasing..

Sunday, July 24, 2011

Pengalaman Caesarean (1)

fuhhh bizinya org ni. Hari ni br sempat memblog. MJ ingin berkongsi dgn sesiapa yg mencari info atau pengalaman org yang di ceaser.

Ceaser dilaksanakan dalam keadaan kecemasan atau telah dijangka. Misalnya mereka yang mempunyai kandungan songsang, biasanya doktor akan menentukan tarikh untuk ibu berkenaan di ceaser. Kes-kes kecemasan apabila berlaku perkara yang tidak dirancang di bilik bersalin, contohnya. Bagi kes MJ, doktor terpaksa decide untuk ceaser setelah bacaan degup jantung bayi makin perlahan. Walaupun, agak kecewa sebab laluan telah buka 6cm, Mj terpaksa redha demi menyelamatkan nyawa bayi MJ.

MJ sgt2 berbangga dengan kecekapan staf Dewan Bersalin Hospital Putrajaya. Sgt cekap. MJ rasa dari bilik bersalin di tolak ke bilik pembedahan dan proses mengeluarkan bayi serta jahit semua, dalam 15 minit dah siap.

Masa bius dicucuk di tulang belakang, sakit Ƨontraction'hilang serta-merta. Kemudian, MJ dah x rasa apa2 dari bahagian pinggang hingga ke kaki. Bius tu dibuat separuh pinggang. Boleh la dgr segala percakapan doktor n staf serta yg paling bahagia bila dengar suara baby menangis. Semasa di operate, MJ rasa sejuk sgt, menggigil2 sampai gigi pun berlaga2. Mulanya MJ ingat sebab aircond bilik tu ke..tp bila MJ suarakan pada nurse, dia kata itu mmg effect dari bius tersebut. Masa nurse tunjukkan baby untuk kita sahkan sendiri jantina bayi, bergenang sekejap airmata. Satu lagi Amanah Illahi yang wajib kami corakkan.

Selepas sahaja selesai, MJ rasa nak muntah. Ini adalah normal kesan dari ubat bius tersebut. Terharu sekali lagi, apabila nurse di bilik bedah tersebut sanggup menadah tangannya untuk menadah muntah MJ gara-gara dia x sempat nak capai mangkuk. Sib baik perut dah memang kosong sbb makan last pukul 9.30 mlm. So, air kuning yg pahit tu je la yang keluar. Kalau x, mesti nasi, isi ikan, ayam sume bersepah hehehe...

Selepas itu MJ ditolak ke sebuah bilik dan ditempatkan di situ untuk beberapa ketika. Untuk tujuan monitoring kot. MJ x tanya sgt sbb dok rasa sejuk n nak cakap pun susah sbb gigi berlaga2 hahaha..tp ada sorg doktor dok sebelah n tgk2 kat komputer. Dia cek maklumat MJ dll.

Ok pengalaman seterusnya di entry seterusnya...ok x leh panjang2..kang muak pulak korg baca hikhikhik

Wednesday, July 20, 2011

Welcoming a new member in our family

:: Muhd. Adam Hazimi B. Muhd. Gadaffi ::
:: 7.56am ::
:: 3.02kg ::
:: Hospital Putrajaya ::

Alhamdulillah, i was safely delivered our 3rd baby on 10th June 2011. Just feel fresh and free to update my blog. But, not much to say now. Insya-Allah I'll will share with you my 1st (and last, hehehe hopefully) experience of caesarean.

Tuesday, May 31, 2011

Antara Wasiat Rasulullah SAW Kepada Siti Aisyah

"Hai Aisyah, tidak mengandung seorang wanita daripada benih suaminya melainkan pada waktu ia mengandung itu diberi pahala seperti pahala puasa pada siang hari dan seperti pahala orang yang solat sepanjang malam serta pahala orang yang berperang di jalan Allah."

“Tidaklah seorang wanita itu yang melahirkan anaknya itu melainkan setiap kesakitan itu seperti memerdekakan seorang hamba dan setiap kali memberi susu itu juga seperti memerdekakan seorang hamba. Hai Aisyah, apabila seorang wanita mengeluarkan susu untuk anaknya maka berseru suara dari langit yang menyerukan; ‘Hai wanita, cukuplah pada amalan yang lalu, maka cukuplah baginya amalan-amalan yang akan datang.’

~ C & P dari blog my SIL - minta izin & mekasih ye deknon:D

Untuk makluman semua (kot la ada yg nak amik tahu kan hahahaha), saya skrg di term terakhir kehamilan saya. Mood utk menghapdet blog sgt la tipisnya..Jadi, kita rehat duluuuuuu...will update in next few weeks. Insya-Allah. Doakan saya dan kandungan selamat dan misi bf akan bermula..

Saya mahu ini..saya mahu ini...weeeeeeeee

Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

(Mohon pada pembaca yg pernah terjumpa dalil/nas ini, untuk memberikan saya berkaitan sumber/riwayat/hadis/ayat bagi mengukuhkan kenyataan tersebut. Masa copy kat manatah, saya terlupa nak copy sume tu huhuhu


Wednesday, April 20, 2011

Penyimpanan Susu Ibu (EBM)

Actually I wish to have 1 hr extra everyday:p, just to update my blog. Yes, i have not much time lately to update my blog. Kesian saya:( But, when i think of my pregnancy that already reach 32 weeks, I cannot wait to complete just another 8 weeks!!! Huhuuuuu..So no need the extra 1 hr lol hehehhe..

Ok, the info(s) below here are for me and those who are looking more tips about breast feeding. kali ni nak pulun jugak...harap2 berjaya. Dear friends, readers and sedara-mara ai. I really need more info or tips about this. If you dont mind, please share with me:)

Copy and paste from http://mimialya.blogspot.com/search/label/pengurusan%20susu%20ibu

PENYIMPANAN SUSU IBU (EBM)
Pendahuluan:
Susu ibu yang diperah boleh disimpan. Ia mengandungi sel hidup dan perlu disimpan dengan kaedah yang betul bagi memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu mempunyai bahan anti-bakteria menjadikan susu ibu kekal segar dan tahan lama.

Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:

Bekas plastik atau botsusu bebas BPA (Bisphenol-A)s kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)


Breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu.

Tempoh Penyimpanan EBM
  • Suhu bilik (19 hingga 26 °C), ( Sehingga 4 jam )
  • Bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), ( Sehingga 12-24 jam )
  • Peti sejuk (kurang 4 °C), ( Sehingga 7 hari tetapi bergantung kepada keadaan cuaca, tetapi di Malaysia sehingga 2-3 hari))
  • Peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), (1 pintu - tahan sehingga 2 minggu, 2 pintu - tahan sehingga 3 bulan dan sehingga 6 bulan
Cara Penyimpanan Susu Ibu - Expressed Breast Milk (EBM)
  • Bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh bersih (menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan)
  • Catatkan tarikh perahan pada bekas susu
  • Simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas
  • Jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
  • Susu yang baru diperah sebaiknya disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
  • Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
  • Sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
  • Jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk
Cara mencairkan susu perahan yang sejuk @ beku
Pendahuluan
Suhu yang terlampau panas boleh memusnahkan enzim, antibodi dan komponen-komponen nutrien penting dalam susu ibu. Oleh itu perahan susu ibu perlu dicairkan dengan kaedah yang betul bagi mengurangkan kehilangan nutrien daripadanya.


Langkah-langkah:
1. Susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk di dalam peti sejuk
  • Lalukan bekas / botol susu di bawah aliran air paip beberapa ketika.
  • Rendam botol di dalam bekas/mangkuk berisi air suam ( Sukatan: 2 bahagian. air panas + 1 bahagian air sejuk).
Nota: Jika air menjadi sejuk dan susu belum mencapai suhu yang diingini, tukarkan air rendaman dan rendam lagi untuk beberapa ketika. Jika anda dapati susu di dalam botol terpisah kepada 2 bahagian, goyangkan perlahan botol beberapa ketika untuk menyamaratakannya. Peringatan: Jangan goncang terlampau kuat dan panaskan susu terus di atas api dapur , microwave oven dan didihkan susu perahan kerana ia boleh merosakan komposisi nutrien yang terdapat didalam susu ibu!!

2. Susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk beku (freezer);
  • Turunkan beberapa botol (ikut keperluan harian) susu beku daripada bahagian sejuk beku (freezer) ke rak atas bahagian sejuk di dalam peti sejuk anda pada sebelah malam (supaya pencairan boleh berlaku secara perlahan-lahan. dan akan menjimatkan masa)
  • Ikuti langkah seperti diatas.

** Boleh juga menggunakan Pemanas (Warmer) untuk memanaskan EBM
Nota
  • Gunakan susu perahan yang paling lama disimpan
  • Cair dan panaskan susu perahan dalam kuantiti yang diperlukan sahaja.
  • Susu yang sudah dicairkan dan dipanaskan tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk semula (w/pun tidak diminum oleh bayi). Ia perlu dihabiskan dalam masa 1 jam.
  • Susu beku yang telah diturunkan ke bahagian sejuk peti sejuk tidak boleh dibekukan semula. Ia perlu dihabiskan dalam tempoh 24 jam (dikira daripada masa menurunkannya daripada bahagian sejuk beku).
  • Susu yang telah disimpan di dalam peti sejuk hanya bertahan selama 2-3 hari (Bergantung kepada suhu sesuatu tempat, Jika di barat, ia bertahan sehingga 7 hari).

Thursday, March 31, 2011

Resepi update nnt...

Nampak seperti puding truffle tp resepi dia simple. Cuma nnt sy update yg betul2 nye seperti dlm majalah yg sy baca. X bawa plak kat opis hr ni..tunggu:D

Thursday, March 24, 2011

Tom Yam (MatApis Style)

Lama sudah perap gambar n menu ni. Baru sekarang sempat nak post. Itu pun gara2 dah give up layan keje n orang2 keliling...eh blah plak gitu ye hahahha..ok. Udang2 yg tergolek2 dan besar2 kat dalam tu pemberian MIL MJ. Fresh dari Sg.Pahang..ye ke? memandai je hahaha..Tp Mj mmg suka tomyam dicampur udang compare dgn sotong sbb rasa udang tu mempengaruhi rasa tomyam tu. Dia cam manis2 gitu. tekak ai ok..meh tgk resepinya..

Disebabkan resepi ni MJ dpt pun tidaklah mempunyai kuantiti tertentu, So, memasing cuba jaya ye..Insya-Allah menajdi.

Bahan-bahannya:
Air
1 tin kecil tomato puree
sos nampla
sebiji bawang holland - potong berbaji
sebatang saderi - hiris serong2
cili padi (ikut pedas yg disukai) - ketuk
serai - ketuk
daun limau purut
garam
gula (resepi asal tp Mj x bubuh pun)
jus air limau nipis (MJ suka masam so bubuh byk sikit)
fishball (saje tambah)
tomato - belah 4
Lengkuas - pecahkan/ketuk
sayur2 - carrot, bunga kobis dll

Cara-caranya:
1. Rebus seketika atau separuh empuk sayur2 yang keras dalam periuk lain. Buang airnya dan tos serta asingkan.
2. Dalam periuk lain, campurkan ±3 sdb tomato puree + air utk kuah (ikut byk mana nak buat kuah dan mesti tambah atau kurangkan ikut kecairan/kepekatan tomato puree) + serai + cili padi + daun limau purut + bawang + saderi + lengkuas. Didihkan.
3. Masukkan udang dan fish ball. Kacau seketika.
4. Agak2 nampak udang dah masak, campurkan sayur2, sos nampla, gula, garam (garam kena test sbb sos nampla tu dah bg rasa masin). Masukkan tomato, kacau sekejap.
5. Tutup api dan masukkan perahan jus limau nipis. Kacau seketika dan bolehlah dihidang.

Friday, March 11, 2011

Chocolate Peppermint Cake

Ini semua hanya cerita-cerita basi yang dikorek2 dari memory hp yg murahan itu. Maaf la gamabr x berapa cantik n hebat kan..hehehe. Resepi ini MJ jumpa di blog En. Mat Gebu. Tu yang teringin nak try sbb cam tertanya2, cemana kek rasa mint. Aiskrim atau pun gula2 dah biasa sgt kan kita rasa :D. Tu yang bersemangat nak try jugak kek ni. Cuma En.Mat buat nampak gebu n lembab. Maybe dia simpan semalaman baru potong kot..memandai je teori aku ni:p

Ok ini resepi yang MJ C&P dari blog beliau. Dah mintak izin tp lama dahhhh....

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram mentega
140 gram tepung naik sendiri (self raising flour)*
1 camca besar susu tepung*(*digaul rata dan diayak)
3 biji telur gred "A" (ambil 3 kuning dan 2 putih sahaja)
120 gram gula halus
1/2 camca besar ovallate
15 gram gliserin + 10 gram air (boleh ganti dengan 25 ml susu segar)
1 camca besar serbuk koko*
1 camca teh coklat emulco*
1/2 camca teh esen vanilla*
3 camca besar air panas*(*disatukan dan kacau hingga menjadi pes)
Sedikit pewarna hijau
3 titik perisa pudina

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Ketepikan.
  3. Dalam mangkuk pemutar yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar rata, masukkan telur dan putar hingga kembang dan pekat, guna kelajuan tinggi. Perlahan kan kelajuan, masukkan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar sebati, tambah gliserin + air tadi. Putar rata.
  4. Bahagi adunan tadi kepada 2 bahagian. 1 bahagian dimasukkan pes coklat, kacau rata. Dan satu bahagian lagi dengan warna hijau dan perisa pudina, kacau rata juga
  5. Sudukan 1/2 camca besar kaler coklat, kemudian letak 1/2 camca besar kaler hijau, buat berselang seli hingga habis. Bakar 50 - 1 jam, bergantung pada oven masing. Sejukkan kek atas jaringan sebelum dihidangkan...

Monday, February 28, 2011

Why should I breastfeed? Isn't formula just as good?

Copy from - http://susuibu.com/modules/articles/article.php?id=9

No. As one breastfeeding mother put it, "Using formula because it is "just as good," when breast milk is free is like turning down a scholarship to Harvard to pay for community college."

The World Health Organization (WHO) states that: "The second choice [after breastfeeding] is the mother's own milk expressed and given to the infant in some way. The third choice is the milk of another human mother. The fourth and last choice is artificial baby milk (formula)."

Why is breast milk so highly preferred over artificial baby milk (ABM)? For many reasons, including:

-- Bottle fed infants are fourteen times more likely to be hospitalized than breastfed infants

-- Bottle fed infants are three to four times more likely to suffer from diarrheal diseases

-- Bottle fed infants are four times more likely to suffer from meningitis

-- Breastfeeding reduces the risks of Sudden Infant Death Syndrome (SIDS).

-- Children who were breastfed as infants have IQ scores which average seven to ten points higher than children who were formula fed.

-- There are one million white blood cells contained in each drop of breast milk.

-- Breastfeeding reduces the risk of juvenile-onset diabetes.

-- Formula fed babies have a higher rate of allergies than breastfed babies.

-- A breastfed baby often has smoother, softer skin than a formula baby.

-- Breastfed babies have a lower incidence of eczema than formula fed babies.

-- The mother who breastfeeds passes on her antibodies to an infant whose immune system is still developing.

-- Breast milk contains DHA, an omega-3 fatty acid which is widely considered to be vital for the growth and development of brain tissue. Formula does not contain DHA.

-- Breast milk is rich in cholesterol, while formula has none at all. Cholesterol helps build the brain and manufactures hormones and vitamin D.

-- Breast milk contains lactose, while formula contains glucose and galactose. Lactose is valuable for brain tissue development and promotes intestinal health.

-- Children who are breastfed are less likely to be obese during adolescence.

-- Breastfed babies have better jaw alignment than formula fed babies, and are less likely to need orthodontic work when they are older. This is because the suckling action for breastfeeding is more complex and involves more "work" than the suckling action for an artificial nipple.

-- Breastfed babies develop a larger nasal space, which can reduce problems of sleep apnea and snoring later in life.

-- Breast milk contains the easy-to-digest whey proteins, while formula contains harder-to-digest casein proteins. This means that breast milk is digested quicker and is less likely to be spit up by baby.

-- Breastfed babies have diapers which are much more pleasant to change than the formula fed baby. Because formula is harder to digest, their stools are harder and more foul smelling than the breastfed baby's.

But the advantages aren't just for baby. There are advantages for Ummi too, such as:

-- A faster post-partum recovery. The sucking action of the breastfeeding baby stimulates the release of oxytocin, which helps the uterus contract to its pre-pregnancy size.

-- Breastfeeding mothers normally have an easier time losing weight than formula feeding mothers.

-- There is a reduced risk of breast cancer, ovarian cancer, and uterine cancer in the breastfeeding mother.

-- The mother who breastfed her infant is less likely to develop osteoperosis in her older years.

-- Breast milk is free. With the costs of formula, bottles, nipples, and additional medical expenses, formula feeding can cost up to $1,200 a year.

-- Breastfeeding promotes Mother-Baby bonding.

* I am still learning about this even though I already have 2 kids. Hmmmm hopefully i will succeed in my coming 3rd baby breastfeeding process. Really admire those who can feed their baby until 1 yr or more..:(

Thursday, January 27, 2011

Boleh plak kann...

Sebenarnya MJ banyak nak update. Byk gak try menu2 baru dari blog2 org, dari majalah dan lain-lain. Tapi memang terpaksa hold sbb mood x mari.. dan hari ni,
:
:
:
:
di saat 'line clear' nak update blog
:
:
:
ditambah lak kemalasan buat keje
!
!
!
blh plak camera's memory card hilang!!!
Hanginnya...puas dah cari merata...x tau dok mana..dah la x semua gambar transfer ke pc..
Tetiba ai frust sesgt..
........aishhhhh.....