Tuesday, May 31, 2011

Antara Wasiat Rasulullah SAW Kepada Siti Aisyah

"Hai Aisyah, tidak mengandung seorang wanita daripada benih suaminya melainkan pada waktu ia mengandung itu diberi pahala seperti pahala puasa pada siang hari dan seperti pahala orang yang solat sepanjang malam serta pahala orang yang berperang di jalan Allah."

“Tidaklah seorang wanita itu yang melahirkan anaknya itu melainkan setiap kesakitan itu seperti memerdekakan seorang hamba dan setiap kali memberi susu itu juga seperti memerdekakan seorang hamba. Hai Aisyah, apabila seorang wanita mengeluarkan susu untuk anaknya maka berseru suara dari langit yang menyerukan; ‘Hai wanita, cukuplah pada amalan yang lalu, maka cukuplah baginya amalan-amalan yang akan datang.’

~ C & P dari blog my SIL - minta izin & mekasih ye deknon:D

Untuk makluman semua (kot la ada yg nak amik tahu kan hahahaha), saya skrg di term terakhir kehamilan saya. Mood utk menghapdet blog sgt la tipisnya..Jadi, kita rehat duluuuuuu...will update in next few weeks. Insya-Allah. Doakan saya dan kandungan selamat dan misi bf akan bermula..

Saya mahu ini..saya mahu ini...weeeeeeeee

Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

(Mohon pada pembaca yg pernah terjumpa dalil/nas ini, untuk memberikan saya berkaitan sumber/riwayat/hadis/ayat bagi mengukuhkan kenyataan tersebut. Masa copy kat manatah, saya terlupa nak copy sume tu huhuhu


No comments: