Friday, February 10, 2012

Mini Pavlova

Org lain heboh ckp pavlova ni. Sedap ke x ke, mmg MJ x leh nak imagine sbb x pernah rasa. So, dgn semangat yg berkobar2, hati yang kental, Mj gigihkan juga memegang mixer demi untuk mempertahankan 'ayat' - apa, ko dah ghase?!!! hahahahha vongoks....

Sebenarnya MJ memang malas nak buat atau cuba resepi yg guna putih telur shj, atau kuning telur shj. Sbb nnt MJ mesti akan bazirkan mana2 satu yg x digunakan tu. Sbb masuk dlm fridge n lupa nak masak. Untuk menyediakan mini pavlova ni, bahan utama dia pun putih telur. Jadi, kuning telur tu terpaksa la MJ merajinkan diri membelek resepi lain, yang hanya menggunakan kuning telur utk dihabiskan. Will update in next entry.

Jom layan dulu pavlova ni.

Gambar x berapa cun la. Tp yg penting syedap....

Sejarah ciptaan pavlova ni...mekasih abg wiki:D

"Pavlova is a meringue-based dessert named after the Russian ballet dancer Anna Pavlova.[1] It is a meringue dessert with a crisp crust and soft, light inside.[2] The name is pronounced /pævˈloʊvə/ or /pɑːvˈloʊvə/, unlike the name of the dancer, which was /ˈpɑːvləvə/ or /ˈpævləvə/.[3][4][5]

The dessert is believed to have been created in honour of the dancer either during or after one of her tours to Australia and New Zealand in the 1920s. The nationality of its creator has been a source of argument between the two nations for many years, but formal research indicates New Zealand as the probable source.[2]"

X kisah la hangpa nak kecoh dari mana pun asalnya, mak nak ckp tq jugak la pd sapa jua yg menghasilkan menu ni. Sedap la jugak.

Resepi mini pavlova boleh rujuk di sini...Tq byk2 akak yg sudi share resepinya itu..Cantik2 gambar kat blog akak ni. Tp MJ x de la buat sos passion fruit tu..sbb lupa nak beli masa rayau2 gi Giant dan agak jarang nampak dijual buah markisa tu. Pavlova ni mempunyai base yg manis. Jadi kena makan dgn buah yg masam2. Contohnya, strawberi, kiwi..Apa? Mangga muda? Ohhh klasiknye ko ni nyah..tp x salah mencuba hehehhe...Luaran pavlova rangup dan tghnye agak lembut sedikit. Overall, sedap jugak la dessert ni.

Ok, apa nak buat dgn 4 biji kuning telur? Tunggu my next entry.

2 comments:

myza said...

so skrg ni guna telur putih ke telur kuning? konfius??? xpe lebihan telur putih or kuning slalu sy masuk dlm meggi xpun goreng makan dgn roti n sos,xpun goreng je dalam lauk sayur goreng :) ngeh3

Mamajenn said...

buat pavlova ni guna putih telur je. Tu yg next post nak upload mende2 yg blh dibuat dgn kuning telur tu :D