Tuesday, September 7, 2010

Sotong Tumis

Errr Ika minta ampun MJ buang perkataan Cili Api dari nama resepi asal sbb x bubuh pun. MJ baru je ajar anak2 makan sotong tu yg x bubuh cili api. Tgk diorg suka plak ngan menu ni. Resepi ni MJ jumpa kat umah Ika masa merayap2 gi umah dia..nama asal resepi ni Sotong Tumis Cili Api. Harap2 ika x kisah le akak menuakr2 sesuka hati nama masakan ni. MJ minta izin C&P resepi ni ek..mekasih dek!

Bahan2:

  • 2 ekor sotong sederhana besar buang kulit bersihkan n kelar2 atau ikut sukihati
  • 2 biji bawang kecik*
  • 1 biji Bawang Putih*
  • 1/2 inci Halia*
  • 4 biji cili api atau ikut kepedasan (MJ x bubuh ni)
  • 1 sb Sos tiram
  • Garam jika perlu
  • 1 batang Serai d ketuk
  • Beberapa Helai daun limau purut
  • 1/2 Biji lada benggala d potong (Tambahan, tak letak pun ok)
  • Minyak untuk menumis
  • Air jika inginkan kuah
Cara2:

Tumbuk kasar bhn2 bertanda *. Tumis bhn2 yg dtumbuk td bersama dgn serai sehingga naik bau, kemudian masukkan sotong dan sos tiram. Kacau sebati dan biarkan sehingga sotong masak, jika inginkan berkuah bolehlah tambahkan air sedikit dan tambah garam. Akhir sekali masukkan lada benggala td serta daun limau purut ke dalam kuali, tunggu sebentar dan boleh lah d angkat. Sedia untuk d hidang!

No comments: