Bahan2:
- 2 ekor sotong sederhana besar buang kulit bersihkan n kelar2 atau ikut sukihati
- 2 biji bawang kecik*
- 1 biji Bawang Putih*
- 1/2 inci Halia*
- 4 biji cili api atau ikut kepedasan (MJ x bubuh ni)
- 1 sb Sos tiram
- Garam jika perlu
- 1 batang Serai d ketuk
- Beberapa Helai daun limau purut
- 1/2 Biji lada benggala d potong (Tambahan, tak letak pun ok)
- Minyak untuk menumis
- Air jika inginkan kuah
Tumbuk kasar bhn2 bertanda *. Tumis bhn2 yg dtumbuk td bersama dgn serai sehingga naik bau, kemudian masukkan sotong dan sos tiram. Kacau sebati dan biarkan sehingga sotong masak, jika inginkan berkuah bolehlah tambahkan air sedikit dan tambah garam. Akhir sekali masukkan lada benggala td serta daun limau purut ke dalam kuali, tunggu sebentar dan boleh lah d angkat. Sedia untuk d hidang!
No comments:
Post a Comment