Hehhee kalau x mula, sampai kesudah la blog ni berabuk..Kenapa tah lepas raya ni malas sesgt nak update blog, nak tukar status di FB..nak kata sibuk, x jugak tp mmg tgh malas sgt ni. Bkn nak kata dapur x berasap lps raya ni. Berasap sokmo. Tp menu yg biasa2 sahaja la. Gambar pun cam malas nak ambik..
Ok, kembali ke cerita raya tahun ni. Sebenarnya MJ and DH tidaklah mengamalkan sgt sistem giliran ni. Kadang tu mmg x berkisah pun. Asalkan dapat beraya bersama dgn DH dan anak2 kami pun dah cukup syukur bagi MJ hehehe. Tahun ni FIL MJ telah merancang awal untuk keluarga besar DH (ipar-duai MJ la kiranya), beraya di Kelantan. Walaupun sebenarnya rumah famili DH di Pekan Pahang, tp FIL masih ada waris di Kelantan. Jadi, kami ke sana tumpang2 la tido umah sedara2 sebelah FIL.
Mcm2 menu diperkenalkan kepada MJ. Tp satu yg MJ perasan, air yg dihidangkan sumenya manis2..hahahhaa...sampaikan kami terpaksa minta air kosong. Bukan setakat untuk minum kosong je, tp siap tambah dlm gelas masing2 yang masih berisi air bancuhan mereka. Rata-rata saudara FIL yg kami ziarah, semuanya sedaya mungkin menyediakan hidangan yang terbaik untuk kami. Org kata, kalau kita ikhlas menerima tetamu, ikan goreng biasa pun tetamu akan kata sedap, kan..Tp MJ memang berselera sungguh dengan hidangan yang mereka sediakan.
MJ nak tunjukkan 1 makanan yang MJ buat pertama kalinya tau namanya, jumpa bendanya dan merasa. Siap teringat2 lg sampai sekarang. Ketupat dakap. (Mesti ada yg ckp, eleh buat suspend je..ingatkan menu apa) Ok, pada MJ ni menu br. Sbb MJ memang tidak pernah diperkenalkan dengan menu ni selama ni. Rupanya di Pantai Timur sgt terkenal dgn menu ni dan hampir semua rumah yg MJ gi, sumenya menghidangkan ketupat itu..
Kebanyakan ketupat dibuat dari daun kelapa - ketupat bawang, ketupat satay (ke ada lg yg MJ x tau). Daun palas pula untuk ketupat palas. Tp lain pula untuk menyediakan ketupat dakap ni. Ia menggunakan daun pisang sahaja. Bentuk mula2 seperti lepat tapi kemudian ditemukan (didakapkan) dan diikat. Tu la sbbnya dinamakan ketupat dakap. Ketupat ni dimakan dengan air manisan/air gula. Boleh makan dgn serunding ke? Ishh pandai2 je nak ubah cara makannya hehehe......
Gambar ni MJ ambil di rumah MJ..oppsss bukan sy yg buat tp MIL MJ kirim kat SIL MJ yg belajar di UPM, utk menantunya yg kemaruk ni :p Mekasih Puan Hapimah. Suka bangat..
Ok, sapa2 yang nak cuba, blh la tgk kat blog k.long (SIL MJ) ni..dia siap bubuh gambar step by step lg. Mudah nak ikut. Cuma air manisan nya tidak pula disertakan. Ala buat je mcm air gula makan dgn kuih lopes tu..Sedap..anak2 MJ pun suke!
6 comments:
panjang cerita ye.hehee..pulut dakap ni teringin nak buat...orang kata seeedaaappp.teringin tul nak rasa
izah..kepanjangan n3 ni sbb nak warm up je hehehhe...dah lama x mengarang panjang2 kat sini..sok2 entah le..:D. Try la buat. Secara teorinya sy nampak cam senang hahahha..x buat pun lg
pakai daun pisang yg biasa jual kt pasar ye jgn main taram je daun pisang kt hutan tu..kang pahit plak rase ketupat (mak pesan)...abah cite asal ktupat dakap ni sbb kat sana xde daun palas so balut le dgn daun pisang..rasa yg unik ni buat sy terkenang2 raya kt kelantan :)
ook ibu mertua ku...akan ku patuh pesananmu itu..tp mmg seronok la beraya thn ni w/pun penat...
tahun depan nak beraya kat sana lagi tak ?hik!ik!hik!
hmmmm mesti tokteh risau bila dgr sy nak dtg hahahaha...mesin basuh berjalan:D
Post a Comment