Tuesday, October 5, 2010

Ikan kerisi sumbat tempoyak

Lama dah buat menu ni. MJ jumpa masa rayau2 mencari apa nak dibuat dgn ikan kerisi. Ni la padahnya bila selalu sgt beli ikan ni sampai x tau nak masak apa. Walau bgmanapun, menu ini tidaklah begitu mendapat perhatian keluarga MJ. Kiranya x memenuhi citarasa kami lah..mungkin family lain suka, MJ x pasti. Ye la, tekak x sama kan hehehe...meh la cuba klu sudi..

By: najwafathinah MyR

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 ekor ikan kerisi (sederhana besar)
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar tempoyak
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk)
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Ikan dipotong sirip dan keluarkan insangnya (sisik jangan dibuang). Belah belakang di sebelah- menyebelah sirip dan keluarkan perutnya.
  2. Satukan cili kisar, tempoyak dan bawang dan sebatikan.
  3. Perasakan dengan garam secukup rasa.
  4. Sumbatkan ikan dengan bahan yang telah disediakan.
  5. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan hingga masak.

3 comments:

Nowwa Fitri said...

aku nk resipi cheese cake yg ko buat kat umah Capt Pait tu boleh?

sehati sejiwa said...

ehhehehehe~~ adlak stok tempoyak lagik..hihikhihik!!

Mamajenn said...

nowwa : buleh yo..nnt kita deal :p

k.long : tu yg semangat nak balik ni..hikhikhik