Friday, October 15, 2010

Pudding Triffle

Buat ni lama dah...tp baru nak post kat sini. Ramai sgt dah buat dessert ni. MJ je terhegeh2 nak buat..tp buat bekas comel2..konon nak bg anak senang makan..MJ C&P je dari blog nyonya malatops ni..nowwa. (Non, aku mintak ijin copy resepi ko ni sambil2 menambah trafic di blog ko hikhihkhik mekasih ye....)

Bahan-Bahan:

Swiss roll / kek coklat / kek buah (MJ guna kek coklat)
1 tin fruit coktail
1 gelas susu cair
2 gelas air
1 sudu esen vanilla
3 sudu makan tepung kastad
2 – 3 sudu makan gula
1 kotak serbuk jeli

1. Potong kek dan susun dalam mangkuk besar

2. Tapiskan buah-buahan daripada airnya. Jiruskan air buah ke atas kek.
3. Lepas itu taburkan pula ½ tin buah-buahan ke atas kek tadi.


Cara membuat kastard :-

1. Campurkan tepung kastard, gula, susu cair, air, esen vanilla [atas darat,meaning kacau dahulu dalam periuk baru di masak atas api].

Kacau di atas api yang kecil hingga bahan ini cukup masak dan berkilat.


2. Kemudian curahkan adunan kastard tadi ke dalam mangkuk kek dan taburkan pula ½ tin lagi baki buah dalam tin tadi ke atas kastard dan biarkan ia beku sedikit.

Cara membuat Jeli (Yang paling elok, Jelly Crystall Lady's Choice) :-

Tuangkan 2 cawan air mendidih ke dalam serbuk jeli dan kacau supaya tidak berketul.
Akhir sekali tuangkan jeli ke atas kastard dan sejukkan.

2 comments:

Nowwa Fitri said...

OK post..post...selamat mengandung yea...harap gegirl plak lepas ni..

Mamajenn said...

hehehe amin..