--> Macam dlm MYR, by firasyira tp dah ditukar sukatan 'senduk' ke 'sudu'..yg lain sume sama
Bahan-bahan ( 10 orang ) :
Bahan A (gula hangus) :
2 sudu besar gula
Bahan B :
1 bungkus agar-agar serbuk (7 @ 8 gm)
4 cawan air
2 ½ sudu besar gula
Bahan C :
1 tin susu cair (400ml)
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu vanilla
Cara-cara :
- Hanguskan gula macam buat karamel untuk puding karamel yang lain.
- Dalam periuk didihkan Bahan B. Kecilkan api, kemudian masukkan Bahan C. Kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
- Bekukan sebentar, dan hidang. Lebih sedap dihidang sejuk-sejuk.
4 comments:
wh sedapnya nih..suke yg tak rasa telur ni..
mmg pun hehehe sy br tau ada org panggil dessert ni puding telur..puas sy tanya cemana rupanya n cr buat, br sy dpt tangkap menu tu sama dgn puding caramel. Suka la resepi ni, lembut n sejuk je masuk tekak
mesti cuba ni..kat rumah ni tengah operasi jimat telur..hehehe...
tu arr kekadang sy mmg mencr2 resepi yg jimat telur hehehhe tp hasilnay kena la sedap kan..hikhihkhik
Post a Comment