Thursday, October 21, 2010
Cucur udang
Resepi kakak MJ yang ajar secara detail. MJ hanya agak2 je secara teori hehehe tp sbbkan takut x jadi so confirmkan jugak dgn dia.
Bahan-bahannya (qty ikut byk mana tepung yg nak dibancuh) & cara:
1. Bawang besar + udang kering + cili merah (MJ x letak sbb utk bg mkn anak2)
- Blend sekali
2. Masukkan bahan blend dalam 2 cawan tepung gandum + 1/2 cwn tepung beras + 1 sdt baking powder + garam + serbuk kunyit + taugeh + kucai + air yg mencukup (jgn terlalu cair, jgn terlalu pekat.) Gaul sebati. Perapkan sekejap dlm 30 min.
3. Panaskan senduk dalam minyak panas. Angkat dan tinggalkan sedikit minyak dalam senduk tersebut. Masukkan tepung yang telah dibancuh tadi. Letakkan seekor udang dan tekan sedikit. Rendam kembali dlm kuali yang dipenuhi minyak. Biarkan dlm 5-10 dan tolak perlahan menggunakan garpu, tepung keluar dari senduk tersebut. (HATI-HATI DGN SENDUK & MINYAK PANAS!!! Pastikan api dipasang sederhana)
4. Ulangi proses tersebut sehingga selesai. Sementara itu, balik2kan cucur sehingga masak.
5. Sejukkan dan potongkan. Hidangkan bersama kuahnya.
Untuk kuah:
1. Mesin cili kering dan bawang merah. Cincang2kan bawang putih.
2. Masukkan kesemua tersebut dalam periuk dan tambahkan air (agak2 la byk mana nak kuahnya).
3. Masukkan secubit garam, bbrp sdb gula pasir dan sedikit gula merah.
4. Masukkan pula sedikit air asam jawa atau blh diganti dgn asam keping.
5. Renehkan sehingga kuah pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment