Wednesday, March 7, 2012

Frozen Yogurt Fruity

Saat idung soksek soksek ni..eskrim gak yg nak dilayan. Nikmat sungguh sampai x sedar air hidung kuar sama hahahha..cis. Sebenanrnya teringin nak mkn eskrim kat Tutti Frutti..tp entah bila tahun ada kelapangan nak ke outlet mereka. Jadi utk melunaskan kehendak tekak sendiri, dan makan puas2 dgn kos yg rendah hehehe, MJ dpt resepi dr kawan MJ yg share di FB..huhuhu syok layan.. anak-anak, anak sedara sume suka la...

Kenapa gambar dlm bekas eskrim kuning ni je? Alahai xsempat nak buat elok2 dlm bekas sbb semua dah excited nak makan. Nak ambik gambar ni pun terjerit2 suruh tunggu seminit sbb nak snap...ye arr nnt x de bahan bukti 'kemenjadian' plak kan..:D

Ok kawan MJ ni, Suriana ambik resepi dari sini http://sereniety.blogspot.com/2011/11/homemade-frozen-yogurt-ala-tutti-frutti.html.

Mekasih pada empunya blog atas perkongsian dan juga kawan MJ yg uploadkan kat FB..
Ini resepinya:


Tub besar Yogurt Smooth n Fruity (Gambar di atas)
3/4 cwn susu segar
1 cwn susu pekat
2 sudu besar madu

Cara-caranya: (MJ ringkaskan ikut ayat MJ la ye. Malas plak nak taip bebyk)
1. Campurkan ke semua bahan dan blend sebati.
2. Bekukan dalam sejam. Keluarkan semula dan blend lagi. Bekukan semula.
3. Ulangi proses yang sama beberapa kali sehingga mendapat tekstur yg halus (ikut halus mana yg diingini ok)
4. Skopkan dlm dalam mangkuk/cawan. Curahkan apa2 yg diingini - coklat sos ke, caramel ke, badam2 ke, kismis ke..

4 comments:

Nowwa Fitri said...

mak aihh buat sndiri?canggih ko non!!!

Mamajenn said...

Harap2 TF x saman aku dgn reveal resepi ni..aku pun kutip dr org hahaha..tp texture aku x halus sgt..well, MALAS hahahhaha

myza said...

ok jugak boleh buat sndri..sbb kat yogo goyo a.k.a tutti frutti tu 10gm = rm0.50...kalau buh buah buahan+kismis+choc+crispy+ MnM+ cookies dah bape gram tu..pfftt mahal2

Mamajenn said...

ye sila penuhi nafsu makan itu dgn buat sendiri dan boleh dapat berbekas2 1kg nye aiskrim hehehe..puas makan