Friday, February 1, 2013

Menu berpantang : Ikan haruan bakar

Dah sebulan kita di tahun baru 2013, I br nak lap2 tingkap blog ni hehehe..agak sibuk lately n kepenatan tu mybbkan mood utk menulis agak kureng. Selamat Tahun Baru sume....errr melampau x:D

Ok, kali ni MJ nak share menu2 org2 berpantang. Ye arr mana la tau ada yg senasib ngan MJ ni, masa pantang urus diri sendiri kan...blh la try menu2 org pantang yg MJ buat utk mereka yg mengejar masa n blh lari2 buat keje lain sementara tunggu mknn masak..(tgh pantang blh lari2 ke?)


Menu utama awal-awal minggu org berpantang. Katanya, ikan haruan ni dapat menyembuhkan luka luar dan dalam ibu-ibu lepas bersalin dengan cepat berbanding pati2 ikan tu sume. Tp kalau dah x de, bedal je la pati pun. Asalkan cepat sihat.

Bahan2nya:
1 ekor ikan haruan (sederhana saiz) - MJ cuci dgn cuka. Rendam kejap ngan cuka pastu cuci. Sbb MJ x leh telan sgt ikan2 sungai yg terasa hanyir/tanah...
Lada hitam secukupnya - yg biji2 tu, bkn serbuk ye
garam + serbuk kunyit
hirisan halia

Cara-caranya :
1.  Cuci ikan dan bersihkan.Ikan tu potong la ikut saiz yg disukai.
2. Tumbuk lada hitam agak2 hampir lumat.
3. Gaulkan lada hitam, garam, serbuk kunyit, halia. Lumur atas ikan. Biarkan dalam 10 minit. Bagi meresap gitu.
4. Masukkan dalam foil paper dan bakar atas dapur. MJ nak buat benda lain sementara tu kan, so, bakar je dlm oven. Agak2 dah lembut isinya tu, masak la dia..

Utk cicah:
Lada hitam - tumbuk lumat
Air asam jawa

Campurkan dan tambah gula garam, mana yg perlu.

Confirm berselera uols makan...:D

2 comments:

nazeef nazeem said...

Salam ukhwah..makanan pantang pon ade yang mnyelerakan ya..support me new blogger..follow me back ya..

Mamajenn said...

Salam jua..makanan pantang perlu utk nampak menyelerakan. Sbb ibu2 selepas melahirkan perlu menggantikan tisu2 yg byk terluka/koyak. Tenaga juga perlu dipulihkan semula utk kebaikan si ibu dan anak:D