Friday, March 30, 2012

Bingka susu

MJ tetiba teringin nak makan bingka..tp klu blh nak yg simple2 n anak2 MJ (especially, where the abah will eat anything that i'd cook) nak makan kuih2 ala-ala Melayu gini. Untuk buat kuih ni MJ saja ajak anak buah MJ perempuan, umur 13 tahun sekarang ini, utk 'main masak2' kat umah (maklumlah org x de rezeki dpt anak pompuan kan:D). MJ ajar dia sukat semua n MJ jadi QC nya...So, ni semua hasil kerja dia.

Tadaaaaaaaa..................

Yang nampak 'garing' tu bukan salah dia tp well, keje mak org 3 anak kecik ni hehehe overcook tp syedap..

MJ jumpa resepi ni dari blog akak yang terer ni http://anymz-mykitchen.blogspot.com/. Minta halal paste plak kat sini ye resepinya:



Bahan A :
Loyang 8x8 @ 9x6
1 cawan susu cair - Mas guna susu segar
3/4 cawan susu pekat manis
50 g gula pasir - opt ( Mas letak 25 g jerk )
1 cawan tepung gandum - diayak
2 biji telur

Bahan B :
500 ml @ 2 cawan air
100 g @ 6 1/2 sudu besar mentega @ marjerin
50 g @ 5 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil garam

Cara membuatnya :
Satukan Bahan A dan ketepikan
Satukan Bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
Masukkan Bahan A ke dalam adunan Bahan B yang dimasak tadi, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan.
Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.

2 comments:

anymz said...

wah! akak pun buat bingka hari ni..bingka eggless namanya..huhu

Mamajenn said...

hadui tuan punya resepi dah singgah hehehe...yg ni pun lama dah print kak..tp br hr tu berpeluang buat. oo nnt sy usha lg blog akak ye. Tq n mintak halal paste resepi kat blog sy ni kak:D