MJ mmg suka keje2 CnP ni;p So, mintak izin kat k.nooreen kat UK sana tu utk kongsi resepi yg tlh dia cuba jugak dan dpt dr org lain. Hehehe mmg best!
Bahan-bahan:
1 ekor ikan tenggiri - potong ikut suka
1/2 biji kelapa parut - diperah dengan 1 cawan air
1 keping asam keping
1 batang serai - dititik
daun limau purut/daun kunyit - dihiris
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
5 batang cili padi hijau - nak pedas boleh tambahkan
cara:
- ikan diperap dengan serbuk kunyit dan garam
- gorengkan sekejap dan ketepikan
- panaskan minyak
- tumiskan serai sehingga wangi
- masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga naik minyak
- setelah itu perasakan dengan garam
- masukkan pula santan dan didihkan seketika (santan perlulah dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak)
- apabila mendidih masukkan asam keping dan ikan tenggiri tadi
- gaulkan rata
- akhir sekali masukkan daun limau purut/daun kunyit
- tutupkan api dan hidangkan dengan nasi
source: k.nis
2 comments:
aik gorg dlu ka ikan tu
visit my new blog
http://mycrafftingsewing.blogspot.com/
entah le manak...resepi akak tu..i follow hehehhe...blog br ka? ok will visit later:D
Post a Comment