Wednesday, May 12, 2010

Masak lemak ikan tenggiri

Biasanya klu masak2 lemak cenggini, MJ rebus je. X de la nak tumis2 sbb pikir byknya ambik lemak n minyak 1 hari. Tp sbbkan teringin sgt nak mencuba cara masakan yg lain, MJ buat gak. Alhamdulillah mendapat pujian dr DH:D. Bangga you x kisah la dpt resepi dr internet pun, sekurang2nya yg menyediakan masakan tu bini dia ni ha...hikhikhik

MJ mmg suka keje2 CnP ni;p So, mintak izin kat k.nooreen kat UK sana tu utk kongsi resepi yg tlh dia cuba jugak dan dpt dr org lain. Hehehe mmg best!

Bahan-bahan:
1 ekor ikan tenggiri - potong ikut suka
1/2 biji kelapa parut - diperah dengan 1 cawan air
1 keping asam keping
1 batang serai - dititik
daun limau purut/daun kunyit - dihiris
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
5 batang cili padi hijau - nak pedas boleh tambahkan

cara:
  • ikan diperap dengan serbuk kunyit dan garam
  • gorengkan sekejap dan ketepikan
  • panaskan minyak
  • tumiskan serai sehingga wangi
  • masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga naik minyak
  • setelah itu perasakan dengan garam
  • masukkan pula santan dan didihkan seketika (santan perlulah dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak)
  • apabila mendidih masukkan asam keping dan ikan tenggiri tadi
  • gaulkan rata
  • akhir sekali masukkan daun limau purut/daun kunyit
  • tutupkan api dan hidangkan dengan nasi

source: k.nis

2 comments:

myza said...

aik gorg dlu ka ikan tu
visit my new blog
http://mycrafftingsewing.blogspot.com/

Mamajenn said...

entah le manak...resepi akak tu..i follow hehehhe...blog br ka? ok will visit later:D