Wednesday, May 5, 2010

Kek pisang

Hari Sabtu lepas, jiran MJ buat majlis kenduri kahwin anak perempuan mereka. Sbbkan hari Jumaat MJ keje, MJ usahakan juga bake 2 biji kek pisang lps balik keje utk mereka. Adat yang biasa jiran2 MJ buat bila ada yg berkenduri-kendara. Makanan macam ni biasanya membantu tuan rumah utk menghidangkan juadah pada tetamu mereka. Ye la org berkendurikan..kadang tu x sempat nak sediakan mknn. Tp sbb tetamu kena lajugak hidangkan mknn.

ni kek 7", nampak cam muffin dalam bekas plak ek:D

Resepi? Alahai nnt update ye..resepi salin kat buku conteng2 kat umah..tp sgt mudah...sukat guna cawan2 je..x leh nak recall saat ni..

ok ni resepinya:
- 4 biji pisang sederhana besar
- 3 biji telur saiz B
- 1 3/4 cwn tpg naik sendiri
- 1/4 cwn tepung jagung
- 1 cwn gula kastor
- 1 cwn minyak masak
- 1 sdt soda bicarbonate
- secubit garam

Caranya:
- pukul telur + gula hingga kembang
- masukkan pisang yang tlh dilenyek dan gaul
- masukkan tepung naik sendiri, tpg jagung, soda, garam dan gaul lagi.
- masukkan minyak masak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
- masukkan dlm acuan yg tlh dialas dgn kertas yg tlh digris.
- bakar selama 45 minit dgn suhu 150°C.

nota ; disebabkan hamba sgt ingin cepat siap, semuanya hamba mix guna mixer hingga proses masukkan minyak. Yg part minyak ni je br hamba buat kaedah kaup-balik guna spatula.

8 comments:

Nowwa Fitri said...

ko ni..kok ado boleh den buek..laki den suko kek pisang ni..

Mamajenn said...

nnt la den update...skrg ni tgh cemas..mana nak siapkan keje opis, order org lagi, nak bercuti lagi...rasa mcm nak balik umah je skrg jugak..kang ese silap letak sukatan, ekau kato den x ikhlas bg ghosopi...camno? sabar yo..

sehati sejiwa said...

hahaha...mesti sibuk gila nak abiskan keje sbb nak cuti punya pasal hahaha...mesti cam katun makngah..

Mamajenn said...

mmg pun k.long...rencam sungguh hidup skrg...klu ikutkan malas nak ambik order sbb nak berjalan hjg minggu ni..tp gagahkan juga..

myza said...

rencam? kaedah kaup balik..wah ayat qasima..hebat...yeay xsabaq nak jenjalannn

Mamajenn said...

manak...rajin2 membaca untuk menambah perbendaharaan kata hahahaha..amacam, percy x akak suka membaca?

sehati sejiwa said...

kek tuh kukus leh tak? paham2 je la..heheheeh

Mamajenn said...

x berani nak kata la kaklong..cuba try test tgk hehehe...nnt leh share kat sini hasil dikukus cemana. Brg dia pun senang2 je..buat ek..nnt update tau:D