Ikan bawal 3 rasa http://resepijefbuj.blogspot.com
Bahan-bahannya :
1 ekor Ikan Bawal atau Kerapu atau Merah
(taburkan tepung kunyit & sedikit garam dan perap dalam 15-20 minit )
Cili kering ( di kisar )
Halia ( Di mayang halus )
Bawang merah & putih ( di kisar )
Bawang besar ( dipotong bulat )
Serai 2 batang ( dititik )
Sos Tomato
Kicap Masin
Asam Jawa
Rempah Kari Ikan
Minyak masak
Belacan
Sedikit gula
Lemon ( Di hiris nipis )
Cara-cara :
1. Gorengkan ikan sehingga masak dan masukkan ke dalam pinggan.
2. Tumiskan , halia, bawang merah & putih hingga harum.
3. Masukkan cili yang dikisar & sesudu rempah kari dan tumis hingga terbit minyak.
4. Masukkan serai, sos tomato, sedikit kicap dan air belacan.
5. Masukkan air asam jawa dan gula secukup rasa.
6. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan gaul sehingga sedikit layu.
7. Apabila kuah masak, tuangkan di atas ikan yang di goreng tadi.
Tips menghidang (Siap ada tips menghidang lagik)
1. Alaskan daun pisang di dalam pinggan untuk meletakkan ikan yang telah digoreng..
2. Hiaskan dengan hirisan lemon, dan taburan daun sup.
Mekasih tuan punya resepi!!!
4 comments:
wah meleleh air liurrrrrr
lap2..mashem le mcm bau abg kimi..hehehhe...myza adjust2 sikit resepi ni...sbb akak rasa ada yg kureng..ikut la selera memasing
ape yg kureng..saya ni tgh lapa tahap pedih ulu hati dah niii..adeh
klu camtu, maggie pun sodap
Post a Comment