Tuesday, June 22, 2010

Kari Sardin + Roti Jala

Sekian lama MJ perap menu ini. Kalau ayam ke daging ke di perap, confirm dah meresap segala mcm rempah-ratusnya..hehehe ok...akhirnya...tadaaaaaa..................

Kak Non2, dek Non2, abg Non sume, x yah la nak hulur2 pinggan..mmg confirm dah x de..Hehehehe MJ buat ni untuk dimakan bersama si roti jala..nak 'mengkari' ayam pepagi hari, mmg malas. Apatah lagi 'mengkari' daging, lagi la malasnya nak menunggu daging empuk. So, ini je yg cepat. 'Mengkari' ikan sardin tin!

Jumpa resepi masa rayau2 umah Kak Ummi Kuantan..paberet sungguh!! MJ C&P je ye..mintak izin kak ye..

Mana bahan yg ada kat umah, MJ guna la..yg x de tu, MJ pejam mata je la ngeh ngeh ngeh..

Bahan:-
1 tin besar sardin (cap ayam) - ambil isinya saja
1 1/2 cawan santan pekat ) * dibancuh bersama jadikan pes
1 paket (6 sudu besar) serbuk kari ikan *
1 sudu besar cili kisar * (Yg ni x bubuh sbb anak2 MJ x tahan mkn pedas lagi)
1 sudu kecil serbuk ketumbar *
2 cawan santan cair
3 biji kentang - kupas dan potong kiub
2 biji tomato - belah 4 setiap 1 biji
garam secukup rasa
Bahan Tumis:-
4 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
2 batang serai - ketuk
1 sudu kecil halba campur
2 pelepah daun kari
1 biji buah keras - tumbuk

Cara Memasak:-

Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis dan kacau hingga naik bau. Masukkan pes rempah tadi. Perlahankan api dan masak rempah hingga naik minyak. Kacau-kacau selalu. Bila rempah telah pecah minyak, masukkan ubi kentang. Kacau rata dan masak kentang hingga 3/4 empuk kemudian masukkan ikan sardin. Kacau sebentar dan masukkan santan cair dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih dan perlahan api. Bila kentang telah benar2 empuk, masukkan belahan tomato dan tutup api.Makan ngan roti jala...perghh mmg layanzzzz...

2 comments:

izahdaut said...

woooww...sangat sedap kari sardin..apa apa la sardin ni memang sedap..bleh copy resepi ni..thanks

Mamajenn said...

izah, memang pun..dari di sandwich sampai la di gulai2..