Friday, October 15, 2010

Ikan cencaru bakar

ohhh agak kehangusan 'jaket'nya itu hahahaha. Tp apa yg penting...sedap

Suka sesgt buat ikan cencaru bakar.Kalau version malas tu, main kunyit n garam je..tp masa ni terajin plak. Siap tumis2 lagi bhn2 lulur dia tu..Lulur? Eh ikan pun blh lulur gak pe...

Sebelum MJ start malas menaip dek kerana byk sgt nak post hari ni...err kununnya la kan..jom kita tgk resepi:

Ni gambar selepas keje2 'melulur' ye puan-puan:D

Bahan-bahan yg MJ tumis2..kuantiti tu ikut brp 'gebu' ikan tu nak di'lulur' ek:

Bawang merah & putih
serai
halia
lengkuas
kunyit hidup
cili kering

garam
gula
air asam jawa sikit

- Blend je sume tu dan kemudian tumis. Gula, garam & air asam jawa masukkan masa cili dah agak2 masak or pecah minyak.

- Dah siap, tutup api n sejukkan. Letak ikan atas foil paper. Sumbat bhgn dlm ikan (ikan potong belakang ye) dan lumurkan di seluruh kulit luar ikan.

- Balut kemas dan bakar sehingga masak.

- hidangkan bersama pencicah...perghhhh layan

4 comments:

sHi Ma said...

wah sedapnya.. pebret nie.. hehehe.. kalau shima goreng kosong pun leh layan.... sedap....

Mamajenn said...

ikan jaket ni mmg suka layan la..x kisah le masak cemana pun kan...lg sedap dr ikan yg mahal2 tu kan hehehehe. salam kenal dr saya:D

sehati sejiwa said...

seksila ikan yg tgh lulur tuh..heheh~~ memang sedap tau ikan jeket nih..nak2 yg fresh...ratah cam gitu jew

Mamajenn said...

goreng pun sodap k.long...:D