SUJI SALJU
sumber : kak ita
A.
150g minyak sapi
100g butter
100g gula castor
1st esen vanila
1 biji kuning telur
B.
100g cornflakes - kisar halus
100g tepung jagung
50g tepung suji
280g tepung gandum - curah skit2 dulu sampai senang diterap
HIASAN: 150g tepung susu (mklang guna susu eveready, jadi takyah ltk icing lagi sbb manis sedang elok)
50g gula icing
Cara
1. Sebatikan semua bahan A
2. Masukkan semua bahan B dan uli menjadi doh yg lembut.
3. Canai dan terap. Bakar pd suhu 150 selama 25' (ikut oven masing2 eh)
4. Dah masak, sewaktu masih panas gaulkan dengan campuran susu dan icing
4 comments:
wah biskut sedap ni..baru nak n3..eish ish ish..tp ok jgak.next year leh buat kan kan.nak tgok resepi pun tak hilang.. :)
akak ingat next yr nak buat x mo letak cornflakes la. Akak pernah makan rumah org masa kecik2 dulu..sedap gile. cair je dlm mulut. Pastu buat muka x malu, sebalang akak abiskan sorg. kuih lain x sentuh. Sib baik masa tu kecik lagi. Kalau x, mesti en.bob dah pangkah calon bini hehehe
Memang sedap biskut ni...
eh alamak malunya..sifu segala masakan menjenguk dapur..tks mamafami sudi dtg. Selalu gak masuk blog akak tp dok intai tepi tingkap je..takut nak tegur otai2 nih hehehe..
Post a Comment