Tuesday, October 20, 2009

Biskut suji salju

Saje nak upload resepi biskut raya hari tu. Simpan kat sini, blh la rujuk dikemudian hari. Ye tak? Ambik dari blog maklang..tp tuannya bernama k.ita. Which Ita, i also dunno. Ok meh tayang biskut jap.

SUJI SALJU

sumber : kak ita


A.
150g minyak sapi

100g butter

100g gula castor

1st esen vanila

1 biji kuning telur

B.
100g cornflakes - kisar halus

100g tepung jagung

50g tepung suji

280g tepung gandum - curah skit2 dulu sampai senang diterap


HIASAN: 150g tepung susu (mklang guna susu eveready, jadi takyah ltk icing lagi sbb manis sedang elok)

50g gula icing


Cara
1. Sebatikan semua bahan A

2. Masukkan semua bahan B dan uli menjadi doh yg lembut.

3. Canai dan terap. Bakar pd suhu 150 selama 25' (ikut oven masing2 eh)

4. Dah masak, sewaktu masih panas gaulkan dengan campuran susu dan icing

4 comments:

myza said...

wah biskut sedap ni..baru nak n3..eish ish ish..tp ok jgak.next year leh buat kan kan.nak tgok resepi pun tak hilang.. :)

Mamajenn said...

akak ingat next yr nak buat x mo letak cornflakes la. Akak pernah makan rumah org masa kecik2 dulu..sedap gile. cair je dlm mulut. Pastu buat muka x malu, sebalang akak abiskan sorg. kuih lain x sentuh. Sib baik masa tu kecik lagi. Kalau x, mesti en.bob dah pangkah calon bini hehehe

MamaFaMi said...

Memang sedap biskut ni...

Mamajenn said...

eh alamak malunya..sifu segala masakan menjenguk dapur..tks mamafami sudi dtg. Selalu gak masuk blog akak tp dok intai tepi tingkap je..takut nak tegur otai2 nih hehehe..