Sukatan ini MJ(Mamajenn) buat utk daging kambing seberat 3kg (hari tu kena buat 10 kg punya kambing)
Bahan-bahannya:
5 batang serai
±4" halia
1 labu bawang putih
1 botol sos tiram (klu saiz botol kecil, guna 1 1/2 botol)
1 botol sos lada hitam (klu saiz botol kecil, guna 1 1/2 botol)
3 sdb rosemary (MJ guna yg kering punya, klu suka blh letak byk bahan ini)
2 sdb mix herb (guna yg kering gak)
2 sdb lada hitam (ditumbuk kasar - qty nya blh diadjust ikut citarasa)
2 sdb brown sugar
2 sdb serbuk kunyit
2 sdb serbuk kurma
garam secukup rasa
perisa jika perlu
Cara2nya:
- Cuci daging kambing bersih2...x de tips, member kata, baca bismillah and selawat 3x je..insya-Allah bau hamisnya hilang..tp ada gak member ajar gaul ngan asam jawa dulu, biar 5-10 minit then cuci bersih. Dua-dua MJ buat..alhamdulillah semua kata x de bau kambing:D Lepas cuci, toskan airnya, jgn terus masuk bekas untuk marinate nnt sgt berair.
- Dah kurang airnya/kering, masukkan dlm bekas utk marinate
- Blend halus - serai, halia, bawang. Curahkan dalam bekas yg dah berisi kambing tu.
- Curahkan semua bahan2 kering yg lain.
- Part ni kena redha sikit..cicap sedikit bahan2 yang dah di gaul tadi. Rasa dia sepatutnya ada - masin, manis, pedas2 (lada hitam)..kalau kurang adjust sendiri.
- Barulah perap semalaman..bila nak bakar, titik2kan air perapan yg ada sikit2 tu (yg dlm bekas perapan), ke atas daging2 tu. Insya-Allah sedap..
Ni hasilnya.............TQ DH (Dear Hubby) sebab sudi membantu MJ me'marinate' kambing itu. Nampaknya kita kena sambung kontrak kalau ada mkn2 kambing bakar akan datang..semua org kata syok huahuahua:D Tks also to my dear friends, zuarah, ita n Musa for the recipe..
2 comments:
oh ni la kambingnye..errm hamisnya tangan tu..mcm ku kenal tangan itu milikk siapa..hihihi
sapa lagi yg mampu mengacau ramuan seperti senduk besar huahuahua!!!! Oppsss mintak hampun en.bob
Post a Comment