Friday, October 9, 2009

Grill mutton (marinate)

Sukatan ini MJ(Mamajenn) buat utk daging kambing seberat 3kg (hari tu kena buat 10 kg punya kambing)

Bahan-bahannya:
5 batang serai
±4" halia
1 labu bawang putih
1 botol sos tiram (klu saiz botol kecil, guna 1 1/2 botol)
1 botol sos lada hitam (klu saiz botol kecil, guna 1 1/2 botol)
3 sdb rosemary (MJ guna yg kering punya, klu suka blh letak byk bahan ini)
2 sdb mix herb (guna yg kering gak)
2 sdb lada hitam (ditumbuk kasar - qty nya blh diadjust ikut citarasa)
2 sdb brown sugar
2 sdb serbuk kunyit
2 sdb serbuk kurma
garam secukup rasa
perisa jika perlu

Cara2nya:
- Cuci daging kambing bersih2...x de tips, member kata, baca bismillah and selawat 3x je..insya-Allah bau hamisnya hilang..tp ada gak member ajar gaul ngan asam jawa dulu, biar 5-10 minit then cuci bersih. Dua-dua MJ buat..alhamdulillah semua kata x de bau kambing:D Lepas cuci, toskan airnya, jgn terus masuk bekas untuk marinate nnt sgt berair.
- Dah kurang airnya/kering, masukkan dlm bekas utk marinate
- Blend halus - serai, halia, bawang. Curahkan dalam bekas yg dah berisi kambing tu.
- Curahkan semua bahan2 kering yg lain.
- Part ni kena redha sikit..cicap sedikit bahan2 yang dah di gaul tadi. Rasa dia sepatutnya ada - masin, manis, pedas2 (lada hitam)..kalau kurang adjust sendiri.
- Barulah perap semalaman..bila nak bakar, titik2kan air perapan yg ada sikit2 tu (yg dlm bekas perapan), ke atas daging2 tu. Insya-Allah sedap..

Ni hasilnya.............TQ DH (Dear Hubby) sebab sudi membantu MJ me'marinate' kambing itu. Nampaknya kita kena sambung kontrak kalau ada mkn2 kambing bakar akan datang..semua org kata syok huahuahua:D Tks also to my dear friends, zuarah, ita n Musa for the recipe..

2 comments:

myza said...

oh ni la kambingnye..errm hamisnya tangan tu..mcm ku kenal tangan itu milikk siapa..hihihi

Mamajenn said...

sapa lagi yg mampu mengacau ramuan seperti senduk besar huahuahua!!!! Oppsss mintak hampun en.bob