Tuesday, November 24, 2009

Asam Pedas Melaka

Menu ni MJ cuba dah lama...cuma x sempat2 nak update...byk sgt menu yg q utk i upload di sini. Cikun dengan izin dari blog k.Ina KL. Saja nak bertukar selera dengan yang biasa buat. Ok, sedap jugak cuma hari tu termasam sikit. Seronok sgt curah air asam jawe ngeeeee....

MJ cnp je dr blog k.ina. Malas plak nak menaip banyak2..angin meng'update' blog belum marii..
  • 5 keping ikan pari-nak ikan lain pun boleh (hari tu MJ guna ikan tenggiri)

Bahan tumbuk/kisar

  • 6 biji bawang merah-
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1/2 sudu makan lada hitam
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 inci belacan
  • 8 sudu makan cili kisar
  • 2 batang serai-dititik

Bahan tumis

  • 1 bawang besar-hiris
  • 1/2 sudu teh biji sawi
  • 1/2 sudu teh halba
  • 2 tangkai daun kari
  • air asam jawa ikut keperluan
  • air ikut keperluan
  • 1 biji tomato di belah 4
  • 5 biji kacang bendi
  • 2 bunga kantan-dibelah 2
  • se cekak daun kesum
  • minyak masak secukupnya
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumisan. Masukkan bahan kisar/tumbuk kecuali cili dan biarkan naik bau.
  2. Masukkan cili kisar dan garam, kacau sehingga pecah minyak atau cili masak.
  3. Masukkan air asam jawa dan air dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan.
  5. Rasa garam dan masukkan tomato dan bendi.
  6. Bila mendidih terus padamkan api.
  7. Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas

2 comments:

myza said...

o0wh mcmni resepinya-dah lama cari.nk tryla-sblm ni buat xjadi pon-resepi pun xsama..

Mamajenn said...

try jgn x try...la alang2 dok melaka tu tanya la jiran2 tepi umah ke, belakang umah ke hikhikhik..mesti lagi ori rasa dia