MJ cnp je dr blog k.ina. Malas plak nak menaip banyak2..angin meng'update' blog belum marii..
- 5 keping ikan pari-nak ikan lain pun boleh (hari tu MJ guna ikan tenggiri)
Bahan tumbuk/kisar
- 6 biji bawang merah-
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1/2 sudu makan lada hitam
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 inci belacan
- 8 sudu makan cili kisar
- 2 batang serai-dititik
Bahan tumis
- 1 bawang besar-hiris
- 1/2 sudu teh biji sawi
- 1/2 sudu teh halba
- 2 tangkai daun kari
- air asam jawa ikut keperluan
- air ikut keperluan
- 1 biji tomato di belah 4
- 5 biji kacang bendi
- 2 bunga kantan-dibelah 2
- se cekak daun kesum
- minyak masak secukupnya
- garam secukupnya
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumisan. Masukkan bahan kisar/tumbuk kecuali cili dan biarkan naik bau.
- Masukkan cili kisar dan garam, kacau sehingga pecah minyak atau cili masak.
- Masukkan air asam jawa dan air dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan.
- Rasa garam dan masukkan tomato dan bendi.
- Bila mendidih terus padamkan api.
- Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas
2 comments:
o0wh mcmni resepinya-dah lama cari.nk tryla-sblm ni buat xjadi pon-resepi pun xsama..
try jgn x try...la alang2 dok melaka tu tanya la jiran2 tepi umah ke, belakang umah ke hikhikhik..mesti lagi ori rasa dia
Post a Comment