Sunday, November 1, 2009

Roti inti sardin

Idea ni sbnrnya MJ olah dari blog2 orang dan operasi memperabihkan stok fridge. Rasanya dari blog k-ina kl ideanya. X sure plak. Kebetulan plak DH bawa balik roti frankfurter sebungkus. Ada la dlm 12 ketul kalau x salah. Lama sgt pun roti tu bertapa. Kena habiskan cepat sbb takut expired. Disamping tu, nak clearkan stok2 yg menimbun dlm peti ais..waaa byknya barang entah apa dlm fridge ku itu...rimas mak!

Bahan2 'menyadin':
1 tin sederhana besar sardin dlm tin
1 biji bawang besar - potong dadu
2 biji bawang putih - hiris
1 sdk cili giling - saje nak bg pedas2 sikit, x nak bubuh pun x pe
1@2 biji Limau kasturi - ambil jusnya
mayonis

Caranya 'menyadin':
- Tumis bawangan hingga kekuningan.
- Masukkan cili boh. Kacau agak2 cili dah masak, masukkan sardin dan sos2nya sekali.
- Balik2kan sardin dan kacau hingga mendidih sambil di hancur2kan dengan sudip. Jika anda suka garam lebih, masuk la sikit. Klu x suka, x pe. Masukkan mayonis secukupnya dan gaul.
- Masukkan perahan limau kasturi. Siap dan sejukkan seketika.

Cara 'meroti sardinkan':
- Kerat 2 roti tu. Ambil sebelah dan buatkan lubang pada bhgn tengah roti (diameter roti). Bkn pada bhgn atas roti ye puan2...paham ke instruction ni. X paham, angkat tangan..
- Lubang tersebut jgn sampai tembus ke hujungnya. Ok, sumbatkan sardin yang telah disediakan pada awal tadi.
- Pecahkan telur dan celupkan roti ke dalam telur tersebut.
- Gaul dengan bread crumb dan masak atas non-stick pan atau kuali leper sbb menu ni MJ rasa x sesuai digoreng sbb bun akan meresap minyak yang banyak. So, balik2kan sahaja roti di atas pan sehingga telur yg disalut masak. Buat sehingga semua bun selesai. Selamat mencuba.

2 comments:

myza said...

sodapnye..xterkeluar ke intinya nnt??

Mamajenn said...

x, sbb kita dah tampal ngan telur..try le myza