Thursday, May 21, 2009

Chilled Yakult Yogurt Cake

Sekarang cuaca kat negeri Selangor ni aku rasa cam panas sesangat. Hujan turun pun aku rasa 2 minggu sekali...cuma last wk ada la jugak 2/3 kali hujan tp still terasa bahangnya sampai malam. So, menu yg sesuai mestilah yg sejok2 gitu..Ok, let's find the recipe..

Aku jumpa resepi ni masa rayau2 blog orang..tp lupa nak copy nama blog tu..sib baik resepi sempat simpan..aku suggest korang guna acuan 20cm atau yg 6". So, puas sikit makan bahagian inti tu..

~ To the owner of this recipe, thanks for sharing. I hope you dont mind if i share it with others. If i'm not mistaken she is Chinese and Singaporean.~

Based

digestive biscuits crumbs+


Ingredients for the filling:
100g sugarless natural yogurt
150ml yakult
1 tbsp lemon juice
150ml non-diary whipping cream
1 tbsp gelatin
3 tbsp sugar
150ml water
Grated lemon zest

*Jello Topping:
1/3 pkt Jello
120ml hot water
1/2 tsp gelatin


(*Yg ni aku guna instant jelly powder. korang boleh je guna serbuk jelly brand nona tu ke..ikut arahan pada bungkusan)

Method:

- Mix the digestive biscuits crumbs with melted butter, and press firmly to the base of the cake pan. Chill for later use.

- Dissolve gelatin and sugar with water. Set aside to cool.

- Beat yogurt, yakult and lemon juice until well blended. Add cooled gelatin solution and mix well.

- Whip the non-diary whipping cream till mousse state.

- Add the yogurt mixture to the whipped cream and mix well.

- Pour the combined mixture onto the cake base.

- Sprinkle the lemon zest on the surface of the cake.

- Chill in the fridge to set.

- Boil all Jello topping ingredients using very low heat until dissolved. (Not supposed to bring to boil.)

-When the cake is set, spoon the cooled Jello solution on the cake and refrigerate again.


Layer atas sekali, aku saje bubuh kepingan nenas dan laici..konon lawa la n nampak best kekekeke..Masa nak curah jelly tu, make sure bancuhan tu sejuk sikit n jgn curah mcm buat teh tarik..sbb permukaan yogurt tu mcm lembut sikit...guna senduk n ceduk sikit2 aku rasa selamat sikit...

3 comments:

nouryssa said...

nak buat..nak buat..nanti kkita try plak..tapi lambat lagi laa...lepas bulan 6..hahha..busy ni

Shima Sulaiman said...

dah baca blog nowwa...mmg full giler..konon nak reply gak tadi...tp entry tu mcm 'panas' je...so, kita intai2 je tadi..meh tukar link ek..

nouryssa said...

Hehhe..ok nanti bubuh link mama jenn kat blog kita ek..kojap nak update jap lagi..