Wednesday, May 6, 2009

Cream puff

Lama dah peram resepi ni. Tak sempat2 nak buat sbb bila tgk cara buat mcm susah n banyak keje je..tp bila dah buat sendiri...la senangnya and yet sedap pun...Terima kasih kepada Puan Nowwa (isteri mejar kepada Capt. Pait) atas resepi yg best ni...kimi n najmi tersangat la sukanya..

C&P dari fail yg diberi..malas nak taip..kekeke


Pastry

250ml air

125gm butter

150gm tepung gandum-ayak

Garam + Gula Secukup Rasa

4 Biji telur

Cara Buat

Didihkan air + Butter hingga cair. Masukkan tepung.Gaul sebati make sure adunan tak melekat di periuk. Angkat & sejukkan pada suhu bilik

Bila dah sejuk,pukul sedikit ngan masukkan telur sebijik2...[den buh esen vanilla bagi wangi] garam + Gula

pastu paipkan la atas dulang pembakar

bakar 25min dgn 200 C

Filling

500 ml susu segar [leh yo guno susu cair]

100gm gula

80gm tepung custard

Kacau bahan2 kat atas di ‘darat’ sebelum di tenggekkan kat api

Masak atas api hingga pekat.


++Filling ni masukkan bila Pastry di atas dah siap masak++



Utk 1st batch, aku guna filling spt di atas, 2nd batch aku tukar bubuh coklat...perghhh lagi la nikmatnya..tp ada masalah sikit, bentuk swirl aku tu x kekal lepas dah masak...ada sesiapa blh share tips utk bg bentuk dia kekal sampai dah lepas masak x? Aku dah sembur dgn air sblm bakar (tips dr Myresepi) tp bentuk swirl tu tetap x kekal...help me...!!!

Cream puff ni kategori apa ye...kategori pastri aku mcm x byk koleksi je..kita bubuh dlm group kuih & kek ok x?

13 comments:

:: fAiZaH :: said...

hah tuh jd tuh....pe masalahnye...kate hr tuh nk buat sesame

Shima Sulaiman said...

akak ajak ko buat sesama, ko asik kata malas je sbb kononnya mcm byk je proses nak buatnya...tp senang bgt seh! nnt sabtu ke ahad ni dtg umah...kita buat lagi...akak pernah tgk bentuk dia cantik je lepas dah siap..tp ni mcm malu2 je bentuk tu..:(

:: fAiZaH :: said...

iyolah...gua mene reti....tp arie tuh bentuk die mmg lbh korang cam tuh ler....tp die kurus skit aa...nengok le sabtu ke ahad ke gua mai aa

Shima Sulaiman said...

saiz akak buat tu ikut standard anak-beranak kekekeke

nouryssa said...

Congrats..ilmu dipanjangkan..hihi dpaat pahala..

Swirl tu biasanya dia ikut adunan tu sebenarnya..seeloknya di keraskan sket..tapi..huishla..kalau pakai bunga yang kecik sket..biasa dia kekal...

Ewah cam buku memasak plak aku rasa...

nouryssa said...

eh..mana plak komen aku ni....

Alhamdulillah..ilmu dipanjangkan..

nouryssa said...

Eh!tak nampak plak kena approved..hahahah..sorila ..

Shima Sulaiman said...

Bawa bertenang Pn. Nowwa....jgn gopoh hahahaha...ooo time kasih la sbb sudi share resepi ni..suke sesgt. Nnt kot ada yg syok n mudah2, blh la pas kat faizah tu yo...

bobstudio707 said...

ni kat kelana jaya ada akak tu jual sebiji empat posen nih..

Shima Sulaiman said...

besar mana? kot saiz yg kita mkn hr tu, cam kejam je harga tu...cepat la akak tu naik aji..

sehati sejiwa said...

kat pekan lak masih lagi 3 biji singgit..tapi saiz dia..mak aiii...kalu kimi mesti tiga-tiga skali ngap jer...

rosediana said...

lorr makcik nih pun wat cream puff. aku buat semalam. resipi hampir sama dgn yg ko nyer. cuma aku amik dr buku Chef Kamarul nyer resipi. Aku pun guna nozzle sama dgn ko.. Chef Kamarul suh guna btk star.. lg byk garis halus dier...

Anak2 aku x adventure bab makan.. Aku je la bedal.. Tapi aku x baper suka sgt haha

Shima Sulaiman said...

bab mak budak membedal semua experimen mknn tu aku x nafikan hhahaha...aku rasa bdn aku dah naik balik la kekeke...hancus dietku..