C&P dari fail yg diberi..malas nak taip..kekeke
Pastry
250ml air
125gm butter
150gm tepung gandum-ayak
Garam + Gula Secukup Rasa
4 Biji telur
Cara Buat
Didihkan air + Butter hingga cair. Masukkan tepung.Gaul sebati make sure adunan tak melekat di periuk. Angkat & sejukkan pada suhu bilik
Bila dah sejuk,pukul sedikit ngan masukkan telur sebijik2...[den buh esen vanilla bagi wangi] garam + Gula
pastu paipkan la atas dulang pembakar
bakar 25min dgn 200 C
500 ml susu segar [leh yo guno susu cair]
100gm gula
80gm tepung custard
Kacau bahan2 kat atas di ‘darat’ sebelum di tenggekkan kat api
Masak atas api hingga pekat.
++Filling ni masukkan bila Pastry di atas dah siap masak++
Cream puff ni kategori apa ye...kategori pastri aku mcm x byk koleksi je..kita bubuh dlm group kuih & kek ok x?
13 comments:
hah tuh jd tuh....pe masalahnye...kate hr tuh nk buat sesame
akak ajak ko buat sesama, ko asik kata malas je sbb kononnya mcm byk je proses nak buatnya...tp senang bgt seh! nnt sabtu ke ahad ni dtg umah...kita buat lagi...akak pernah tgk bentuk dia cantik je lepas dah siap..tp ni mcm malu2 je bentuk tu..:(
iyolah...gua mene reti....tp arie tuh bentuk die mmg lbh korang cam tuh ler....tp die kurus skit aa...nengok le sabtu ke ahad ke gua mai aa
saiz akak buat tu ikut standard anak-beranak kekekeke
Congrats..ilmu dipanjangkan..hihi dpaat pahala..
Swirl tu biasanya dia ikut adunan tu sebenarnya..seeloknya di keraskan sket..tapi..huishla..kalau pakai bunga yang kecik sket..biasa dia kekal...
Ewah cam buku memasak plak aku rasa...
eh..mana plak komen aku ni....
Alhamdulillah..ilmu dipanjangkan..
Eh!tak nampak plak kena approved..hahahah..sorila ..
Bawa bertenang Pn. Nowwa....jgn gopoh hahahaha...ooo time kasih la sbb sudi share resepi ni..suke sesgt. Nnt kot ada yg syok n mudah2, blh la pas kat faizah tu yo...
ni kat kelana jaya ada akak tu jual sebiji empat posen nih..
besar mana? kot saiz yg kita mkn hr tu, cam kejam je harga tu...cepat la akak tu naik aji..
kat pekan lak masih lagi 3 biji singgit..tapi saiz dia..mak aiii...kalu kimi mesti tiga-tiga skali ngap jer...
lorr makcik nih pun wat cream puff. aku buat semalam. resipi hampir sama dgn yg ko nyer. cuma aku amik dr buku Chef Kamarul nyer resipi. Aku pun guna nozzle sama dgn ko.. Chef Kamarul suh guna btk star.. lg byk garis halus dier...
Anak2 aku x adventure bab makan.. Aku je la bedal.. Tapi aku x baper suka sgt haha
bab mak budak membedal semua experimen mknn tu aku x nafikan hhahaha...aku rasa bdn aku dah naik balik la kekeke...hancus dietku..
Post a Comment