Monday, May 4, 2009

Taufu fa

Percubaan kali ke-2. Kali pertama aku try guna resepi yg aku attend class tp x jadi sgt. Hampes tul. Jadi cam lembut sgt. Bila nak scoop dia hancur terus. Ni resepi jumpa kat blog sapa ye...x ingat la...byk sgt melawat blog org...ishhh cam mengular je kat opis kekekeke...Mandak ni antara dessert yg blh dibuat nnt ye..simple je..confirm mak mertua teruja wakakaka...

Aku ubah sikit2 dr resepi asal. Ok la, menjadi...kimi punya favourite. Kalau gi pasar malam mesti beli..tp sekarang mama boleh buat sendiri, kimi leh makan puas2...:)

Bahan2nya:
300g kacang soya (rendam selama 5-7. Jgn lebih nnt dia akan serap air yg byk)
2 liter air
2 helai daun pandan
2 sdb tepung jagung
1 sdt GDL (GLUCONO DELTA LACTONE)
1/2 cwn air masak

- Bersihkan kacang soya dan blend dengan 2 liter air. Perahkan dengan menggunakan tapis kain (macam mamak selalu tapis teh tu)
- Masukkan dalam periuk dan masukkan daun pandan. Didihkan dan kacau sekali sekala jgn sampai meruap. Api sederhana.
- Sementara itu, bancuhkan tepung jagung, GDL dgn air masak. Curah dalam bekas yg akan kita gunakan utk bekukan taufu fa nnt.
- Setelah air soya mendidih, angkat dan curahkan di tengah2 bekas yg berisi bancuhan tepung jagung tadi. Teknik mencurah bermula dari bawah tarik ke atas. Macam style teh tarik tu. Jgn cedok sikit2 n curah..x jadi..kena curah semua sekali harung..hati2 periuk panas.
- Jgn di kacau atau digoyangkan campuran itu. Jika ada buih terhasil apda permukaannya, cedok dan buang. Biarkan seketika

Air gula
1 cwn gula
2 cwn air
daun pandan

- Rebus je sume2 tu. Kalau nak letak perisa/pewarna pun boleh masa ni. Kacau je. (Hari tu aku guna pewarna kuning dan perisa jagung)

Note:
1. Kalau nak bg taufu fa tu nampak berkilat, masukkan seketul/2 gula batu masa didihkan air soya tu.
2. Scoop sebaiknya guna sudu yg nipis atau khas utk scoop. barula bentuknay nampak smooth je bila hidang. Tp aku pun x de, tu yg nampak rupa cam tu..tp x pe, kimi x komplen..

6 comments:

Barnie said...

kak, GDL tu mana nak dapek? kasik tau sket..mcm nak try jugak lah..hehehe

-senah-

Barnie said...
This comment has been removed by the author.
Shima Sulaiman said...

Senah ingat x kedai bhn bakery yg akak ckp tu, kat bangi..Tanya je dia GDL ada x? Diorg tau. Nama penuh dia saintifik sgt hehehehe susah no nak ingat..

Has-Wan said...

owhhh ada2 akak cite tu hari...owrite...leh try nie...b4 ni ada jugak wat tau fu fah nie..tapi tak jadik..dia jadik mcm tauhu pulak..tu yg lepas tu mls da nak try...heeee...ni tngok akak punye simple jek, tu yg dtg demam nak wat smule nie hehehe...tunggu hasilnye yeah! hehehe cekedout!

Shima Sulaiman said...

Ha...antar2 sikit ye...bknnya jauh pun umah:)

myza said...

walawe dah bleh buat sendiri.xpayah pegi pasar mlm dah cari.tp xdapat la tupperware free..hukhuk..tq qasima