Friday, May 22, 2009

Ganache

Ada pelbagai jenis ganache sebenarnya. Resepi a dan b kat bawah ni aku copy dari buku Alex Goh:

a. Cream Ganache

300 g Whipping Cream
500g Dark Choclate, chopped
30g butter

- Didihkan whipping cream. Masukkan coklat dan kacau sehingga coklat cair sepenuhnya. Masukkan mentega dan gaul sebati. Biarkan sejuk seketika sblm digunakan

b. Butter Ganache

500g Dark choc., chopped
250g soft butter

- Didihkan coklat secara double boi sehingga semuanya cair. Masukkan butter dan kacau sehingga semuanya larut. Biarkan sejuk seketika sblm digunakan.

c. Ni resepi ganache cream dr kawan den a.k.a pengusaha cheesetart gitu ahaks... Puan Diana yg aku suka sgt guna..Tks ye D for d recipe...

140 ml UHT whipping cream
350g cooking choc
1 tbsp butter

- Heat cream in double boiler
- Add in choc. and butter. Stir till choc melted.
- Leave to cool slightly before pouring on top of the cake.

No comments: