Friday, November 13, 2009

Kek pisang lembab CMG

My passion in baking........Wah konon...apa2 pun terima kasih kepada encik MG sbb sudi berkongsi resepi dengan rakyat jelata. Murah rezeki hendaknya dgn perkongsian ilmu ini...mintak izin berkongsi selera dan C&P dgn pengunjung blog saya ye..Hasil kek ni MJ kirim sikit kat my youngest SIL, balik cuti semester baru2 ni.

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
3. Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....

3 comments:

myza said...

haish bila la nak beli oven ni..kuikuikui..kek pisang ni moist tak??

Mamajenn said...
This comment has been removed by the author.
Mamajenn said...

dulu akak ada bg myza resepi kek pisang kan...pandangan peribadi i ye en.MG, yg akak bg dulu tu lg lembab n best. Nnt ada masa akak upload resepi tu utk share dgn yg lelain:)