Ni sebenarnya percubaan tp kira ok la. Bancuhan ni sesuai bg yg tidak guna donut cutter ye.
Bahan2nya:
1 1/2 cawan tepung
2 sdb susu tepung
2 sdb gula halus
1 sdt yis kering
1/2 cawan air
sedikit margerin (± 1 sdb gitu)
Cara-caranya:
1. Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk kecuali air dan margerin. Gaul sebati.
2. Masukan air dan gaul. Last sekali masukkan margerin dan uli sebati. X yah lelama pun. Asalkan doh tidak melekat pada mangkuk. (Klu still melekat, tambah sikit tepung dan uli lagi. Klu melekat jugak, jgn dibuang pulak tepung tu...dushhhh...biar je dia kembang. Masa nak membentuk donut tu, letak tepung kat kiri kanan tangan dan cubit doh kecik2).
3. Eh, 2 steps je dah siap hahaha....
4. Rehatkan doh dengan menutup mangkuk adunan dgn kain lembab selama 30 min - 1 jam.
5. Goreng dan sadur ikut citarasa.
No comments:
Post a Comment