Tuesday, January 19, 2010

Biskut Dahlia

Bunga Dahlia ku kembang setaman! Hahahaha...xtau la apasal kembang sgt tp apa yg penting, rasanya mesti sedap. MJ buat biskut ni hari minggu lepas, di kala sang teruna 2 beradik lena beradu. Ayahnda pula pagi-pagi sudah ke hutan berburu. Maka, bonda pun melayan dapur yg 1 itu. Wah sgt syahdu di pagi minggu...hahahaha menci..

Resepi kali ini MJ ambil dr blog Mat Gebu. Org lelaki yg serba boleh dgn urusan dapur. Cik Mat ambil dari blog Diana. Biskut ni sedap, ringan, rangup. Anak2 suka, mak abahnya x yah tanya la...jom la cuba:

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

4 comments:

TREAT AND TRICK said...

MJ...cantik biskut dahlia tu..datang nak buat minum petang....

Mamajenn said...

hahhaha jgn la perli...entah kenapa terkembang sgt plak dia pg minggu hr tu..hehehhe...nak minum ptg blh, tp tinggal serdak biskut je..

sehati sejiwa said...

macam nak raya plak..

Mamajenn said...

bkn apa k.long, kimi sejak sekolah ni klu balik je lapar. Tu yg kena buat apa2 mknn kat umah. Kalau x dlm balang, dia cr dlm peti ais. Setiap kali balik umah je, "mama nak roti canai!" Haduiii sgt x sihat tu klu hari2...