Klu zaman arwah mak MJ ada lagi, arwah alas pengukus dgn net nyamuk (yg kaler hijau org selalu pasang kat tingkap rumah tu). Memang dia simpan elok lepas guna. Klu nak mengukus pulut ke, dia keluarkan balik. Beras pulut tu x kan jatuh2 dlm tempat kukusan air tu. Senang sikit nak keluar dan masukkan pulut tu masa proses memasaknya. Zaman MJ plak hahhaha, ku lapik dgn foil paper je. Pastu lubang2kan kecik2 guna mata pisau. Tp leceh la jugak bila nak keluarkan pulut separuh masak, pastu kukus balik. Nnt nak cari la net tu.
Utk menjimatkan masa mengukus pulut/nasi dagang, beras tu dinasihatkan direndam lama. Hari tu MJ rendam dari pagi, lepas masak breakfast sampai kol 3. So, dlm sejam gak la nak bg pulut tu betul2 lembut dan sedia dimakan. Masa pulut separuh masak, keluarkan ia dan masukkan dlm mangkuk. Masukkan santan yg dibancuh dgn sedikit garam ke dalamnya dan gaul rata. Masuk balik pulut dan kukus semula hingga pulut betul2 masak. Sama gak proses nak sediakan nasi dagang. Sapa2 yg teringin, boleh la cuba!
No comments:
Post a Comment