Bznya MJ minggu ni. Hari ni baru sempat nak mengadap 'meja makanan' MJ nih. Byk nak di upload sbnrnya tp sgt tidak berkesempatan. Kat opis sibuk, kat umah lg la sibuknya. Ok menu kali ni simple je. Ni gara-gara terliur tgk myza mengukus pulut. My SIL ni buat pulut kuning makan dgn rendang ayam...perghhh best gak tu. Tp MJ nak menjamu anak2 adams petang2 hr Ahad lepas, hujan plak renyai2, MJ masak pulut putih je. Kononnya nak dimakan dgn kuah durian tp anak2 adams MJ makan pulut kosong je. Siap bertambah2 lagi. Malam tu diorg pakat tidoq lena chek oiii. Ketat perut memasing makan pulut petang tu hahahaha...skip dinner terus.
Klu zaman arwah mak MJ ada lagi, arwah alas pengukus dgn net nyamuk (yg kaler hijau org selalu pasang kat tingkap rumah tu). Memang dia simpan elok lepas guna. Klu nak mengukus pulut ke, dia keluarkan balik. Beras pulut tu x kan jatuh2 dlm tempat kukusan air tu. Senang sikit nak keluar dan masukkan pulut tu masa proses memasaknya. Zaman MJ plak hahhaha, ku lapik dgn foil paper je. Pastu lubang2kan kecik2 guna mata pisau. Tp leceh la jugak bila nak keluarkan pulut separuh masak, pastu kukus balik. Nnt nak cari la net tu.
Utk menjimatkan masa mengukus pulut/nasi dagang, beras tu dinasihatkan direndam lama. Hari tu MJ rendam dari pagi, lepas masak breakfast sampai kol 3. So, dlm sejam gak la nak bg pulut tu betul2 lembut dan sedia dimakan. Masa pulut separuh masak, keluarkan ia dan masukkan dlm mangkuk. Masukkan santan yg dibancuh dgn sedikit garam ke dalamnya dan gaul rata. Masuk balik pulut dan kukus semula hingga pulut betul2 masak. Sama gak proses nak sediakan nasi dagang. Sapa2 yg teringin, boleh la cuba!
No comments:
Post a Comment