Tuesday, January 5, 2010

Nasi Dagang Mak Mertua

Ini adalah antara menu yg MJ x berani nak buat. X tau la kenapa. Dah lama menuntut dengan MIL. Dia pun dah penat dah ajar, bg petua sampai la bg beras wangi siam lagi ngeh ngeh ngeh. Bukan apa, sbb nasi tu berkukus. Takut x masak2. Membazir je. sapa plak nak menghirup gulai ikan tongkol tu hahahha..ok at last, MJ berani kan jugak dgn berpandukan resepi dr blog my SIL dan talian hayat direct ke my MIL nuu kat Pekan sana..Alhamdulillah, menjadi lajugak. Cuma lepas ni nak guna berasnya yg betul la. Br nampak cantik putih bersih je nasi tu. Meh layan gambar. Resepi sila rujuk di blog my SIL okey. Mak malas nak menaip nih:D. Anyway, tq to my SIL & MIL for the guide n recipe. Nnt raya dah ada plan nak masak apa huhuhu.

Ini baru nasinya...next!

Ini gulai ikan tongkol a.k.a ikan aye......next!

Last but not least, the acar mentah.

Saje potong kecik2 sikit mcm lidi senang atuk adams nak makan. MJ x leh makan cuka sbb gastrik tegar gitu. So MIL ajar dulu2, bancuh je sos cili + gula + garam sikit + air sikit then gaul je ngan sayur2 tu. Sedap gak. Ada berani mau cuba? :D

4 comments:

myza said...

bravo bravoo..dah pandai buat nasi dagang MIL makanya bile abe bob request boleh la buat pejam mata lepas ni..kikiki..ok lepas ni kita try buat laksam plak nak?rasa saya pnah jmpa resepi dia dlm Mjalah mgguan wanita-nnt saya korek2 and giv it a try okies...

Mamajenn said...

kot pejam mata, alamatnya lena la akak kat tepi dapur hehehehe. Insya-allah lepas ni lebih berani nak buat jamu org pulak.

sehati sejiwa said...

haa..menjadi pun..leh request len kali..hihihikjk

Mamajenn said...

k.long, tgk la sapa sifu sy hahahaha. Nak request? ishhh cam x berani je nak hidang kat pokdeng. Mapuh kena banding ngan sifu ngehngehngeh...