Tuesday, January 19, 2010

Sambal Godok

Dah lama x update blog. X sempat sebenarnya. Mcm2 nak buat 1 hari. Klu diminta 8 hari seminggu pun MJ x nak. Lambat plak rasanya nak sampai ke hari minggu. Sib baik seminggu tu mmg ada 7 hari je...wahahhaha...ok ni dah lama buat sebenarnya. Tp spt Mj kata tadi, br hari ni berkesempatan meng update. Mcm bertukar menu plak ngan Mamahawa.

Sepatutnya berkuah tp disebabkan ada suhun, dia dah serap semua santan tu...betul kata mamahawa..ok mama tq for the resepi. Jadi ke sy buat ni...?:D

Resepinya MJ CnP je dr blog mamahawa iteww....blh ye mama!

Bahan2:
2 keping tempeh - potong dadu- grg ketepikan
2 keping tahu - potong dadu - grg ketepikan (lupa nak beli:p)
150- 200g kacang panjang - dihiris
1 biji bawang jepun (yg putih) - dihiris* (MJ guna bwg merah biasa je)
2-3 biji bawang putih - dihiris*
5 batang cili merah - dihiris*
5 batang cili hijau - dihiris*
200g udang hidup (MJ belah belakang)
200g empedal ayam - direbus-tak letak (Sama gak, MJ x letak)
200g hati ayam - direbus- tak letak (Pun x letak)
1 kotak santan + dgn sedikit air
5-10 tangkai cili padi- tak letak (Yg ni MJ letak:D)
garam & gula secukup rasa

Cara2:
Tumis kan bahan2 *sehingga layu, masukkan udang & kacau sehingga udang bertukar warna baru masukkan kacang panjang yg telah dihiris, hati, empedal ayam & juga santan & air dan biarkan kuah mendidih sebentar. Akhir sekali masukkan bahan yg telah digoreng terlebih dahulu dan juga cili padi. Tambah kan garam & gula mengikut citarasa masing2. Biarkan sebentar dlm 2-3 minit lagi. Siap utk dihidang!!!

2 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam...
Bestnya masak sayur ada soo hoon..Kena kat saya ni main ratah jeee....

Mamajenn said...

Salam Nenie, klu syr tu x yah masak lelama lg best. Krupp krapp je bila kunyah hehehehe..