Thursday, March 11, 2010

Home-made choc (Basic)

Untuk tidak mengecewakan Puan Fiza, MJ sertakan resepi asas untuk menyediakan homemade choc. Harap2 berpuashati ye.

Bahan2nya:
300g coklat
1sdb hazelnut paste
kekacang (badam, gajus, hazelnut, walnut dll) - bakar dulu. Klu guna kismis pun blh tp x yah la bakar hehehehe

Caranya:
1. Cairkan coklat dan campurkan dengan hazelnut paste. Gaul rata.
2. Masukkan campuran tadi dalam piping bag.
3. Picit separuh dari ketinggian mould coklat.
4. Letakkan kekacang dan penuhkan baki mould dgn campuran coklat tadi.
5. Sejukkan dan blhlah dikeluarkan dari mouldnye.
6. Dah siap!

Nota : Untuk mengetahui dan mempelajari dengan lebih lanjut dan hands on training, blh la pergi ke kelas2 berbayar seperti berikut:

1. http://chetambiz.blogspot.com/
2. http://www.ita-delight.blogspot.com/
3. http://www.homechoc.com

No comments: