Resepi ni MJ ambik dari buku Ready, Steady, Spaghetti - cooking for kids and with kids...huiisshhh panjang sungguh tajuk buku..tp as the book mentioned, cooking for kids, so mmg sesuai la menu2nya untuk anak2 adam kami..
MJ ambik bhgn daging burger je ye..
500g minced beef (u may change to chicken minced as well)
1 onion, finely chopped
1 egg, lightly beaten
25g fresh breadcrumbs (yg ni MJ x bubuh sbb bread satu hal x de kat umah, pastu yg siap punya nun jauh di pasaraya :D)
2 tablespoons ketchup
2 teaspoons Worcestershire sauce
Cara-cara: (Part ni MJ ubah ikut step mcm program Chef at Home, AFC)
- Campurkan semua bahan dalam mixing bowl. Gaul hingga benar2 sebati.
- Biarkan dlm 10 - 20 minit dulu.
- Bentuk2kan ia menjadi seperti daging burger yg siap dijual cam kat supermarket tu.
- Bakar seperti biasa daging burger di bakar
Untuk mem'burger'kan ia:
Disebabkan MJ prepare ni utk my sons, so MJ x letak la segala sayur2 yg sepatutnya ada. Letak timun pun diorg dah bising2 suruh keluarkan...hishhh susah sungguh nak mkn sayur
- Roti burger di belah dua.
- Sapukan butter pada permukaan dalam burger tu (Base & top). Bakar seketika.
- Letakkan daging burger yang tlh siap dimasak di atas burger bhgn base. Letakkan sekeping cheddar cheese di atasnya.
- Masukkan burger tersebut dalam oven dan bakar seketika. Agak2 dah nak melt cheese tu, keluarkan la.
- Letakkan mayo/cili sos/salad2 dan akhir sekali tutup dgn bhgn top roti burger.
Dah blh ngap!
No comments:
Post a Comment