Monday, April 19, 2010

Kung Pao Chicken

Dah lama dah MJ buat sebenarnya tp baru kali ni dapat post menu ni. MJ suka menu ni masa makan panas. Anak2 pun layan. Jumpa resepi ni masa buat 'lawatan diplomatik' kat umah Ros kat Tokyo sana nu..hehehe memang layan..Ros, akak mintak izin ye tepek resepi kat sini plak..

Perapkan bersama 15minit:
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung ( ros guna katakuriko)
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil) - ros guna peha ayam boneless
Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garingkan, ketepikan.

Bahan Sos disatukan:
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis
2 sudubesar sos cili bawang putih ( ros guna sos chili thai)
1 sudubesar gula - ros gune madu
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung. ( ros guna katakuriko)

Bahan Tumis:
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.

Ros tambah (Dalam banyak2 ni MJ tambah bawang je hehehhe...barang x de kat umah)
1/2 biji capcicum kuning
1 biji piman ( lada hijau)
1/4 biji bawang besar ( dipotong kasar)

* semua sayur sampingan ni ros potong dadu, saiz agak-agak je*

Cara-cara: Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cilli sedikit gareng. Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau. Masukkan isi ayam tadi dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan. Sedia untuk dihidang.

No comments: