Thursday, April 29, 2010

Selamat Hari Jadi DH (Honeycomb cheese cake)

Add ImageSbnrnya 24hb lepas adalah b'day my DH. X celebrate sesgt pun sbb dia sibuk keje. Entah cemana MJ plak tersilap mengira hari. Kononnya nak buatkan kek untuk dia hr tu. Brg dah beli nih, tetiba br perasan tarikhnya keesokan hari membeli brg tu. Haduiii silap sungguh kali ni. Tiba harinya MJ plak diserang penyakit bulanan itu. Terus x larat nak bgn, jadi letih sesgt. Kesian sungguh DH punya bday langsung x de pape this yr. Akhirnya kitorg postpone sambut n kek pun MJ x deco sesgt. Resepi kek ni dah lama simpan. Tp br kali ni teringin nak try.

Tu je tinggal..ni pun gambar dlm fridege:p
Bahan-bahan
150 gm digestive biscuits, dihancurkan
70 gm butter, dicairkan
500 gm cream cheese
2 (A) eggs
1/4 cup sugar
1 tsp vanila esen
3 crunchie cadbury choc bar, dihancurkan

Cara-cara
1. Sediakan crust dgn mencampurkan biskut dan butter.
2. Pukul cream cheese dgn gula.
3. Masukkan telur dan esen vanila.
4. Tuangkan choc crunchie dan kacau dgn spatula.
5. Bakar 150C selama 15-20 mins ( mengikut kesesuaian oven )

Tp ada sedikti terkilan la ngan hasilnya. Mula2 tu MJ rasa knp resepi ni x pakai lemon zest atau fresh cream atau sour cream. Gambar pemilik asalnya kek pun nampak tinggi w/pun dia kat hanya buat separuh adunan & acuan 6". Dlm cuak tu, MJ try jugak dan hasilnya agak kecewa. Knp x tinggi? Ke mmg resepi ni x abis tulis? x kan 2 buku cheese blh jadi tinggi kek tanpa campur fresh cream dll. Mmg x syok. Tak pe la, nnt sy blanja lain la bang ye...


Nota : Sesiapa yg ada resepi penuh kek ini, tolong la bgtau sy ye..sy blh agak kek ni mesti sedap...cehhh firasat tu!!!
Add Image

6 comments:

sehati sejiwa said...

ala...syian nyer paknagh...Happy belated besday paknagh..moga panjang umo n diberkatiNya.. kek pun dah separuh dah huhuhu..nak gak...kek sedap tuh..huhu

izahdaut said...

salam mj.. uikss..patut la nampak rendah je kek tuh..ingatkan pisau pemotong tu yang besor..napa ye..betui gakkan..dah cek kat sifu2 masak2 kite tak..muskil gak tu..tu kadang2 tak berani nak buat kek pakai creamcheese tu..baru try yg pakai slice cheese je dolu

Mamajenn said...

k.long : tu arr sian dia..langsung x gi yg majlis anugerah tu sbb sy x larat. Time tu la nak menyerang...tp w/pun kek tu byk yg kurg, dia kata sedap. Budak 2 org tu pun layan gak

Mamajenn said...

izah : akak x sempat lg menggugel resepi yg betul utk kek ni..nama dia cam best je kan..sekali tgk hasil...alahaiii...cheese punya pasal, akak main belasah je buat hehehe

Nowwa Fitri said...

sodap agak eh ni kan?

Mamajenn said...

mmg sedap tp ko jgn buat dulu la..nnt aku jumpa yg betul2 nya resepi aaaarrr br aku rekomen kau buek yo..yg ni ekau ambik dulu namo eii..gugel la klu rajin..kot kau jumpo dulu, pas kat den..biar den toghai