Tuesday, July 6, 2010

Telur itik masak lemak

Malu nak letak gambar kat atas sbb mcm ngeri je gambar dia hahahaha...ni gara-gara kamera merajuk plak baru-baru ni x leh nak snap. Bila kita dah ambik gamabr guna hp cap ayam ni, pastu ckp nak angkat baru.....tetiba plak dia nak sambung kontrak meneruskan khidmat..ishhh sabo je la. Lauknye dah lama selamat di makan..

X yah resepi la kot. Sama je mcm kita masak lemak kuning biasa tu, cuma pecahkan telur masuk dalam kuah tu masa santan dah mendidih. Tu je. X sangka plak anak2 MJ suka makan masakan ni. Ni 1st time MJ masak menu ni. Itu pun kebetulan gi kenduri kawen officemate kat K.Pilah n sepanjang jalan menghala kampungnya tu, byk plak org jual telur itik. Ok selamat menjamu mata ye..

Tips dari kawan den, biniaskar, untuk mendapatkan bentuk telur yg cantik selepas masak, asam keping dimasukkan last sekali. Kalau MJ, asam keping tu masuk bila telur tu dah start 'mengenyal' dlm kuah tu..kira mcm dah separuh masak la.

3 comments:

Nowwa Fitri said...

Uwan den dulu posan...kalau nak sedap..lepas pecah telur baru masuk asam koping...

Kalau tak tolur tu tak jadik cantik..

Mamajenn said...

ooo aku x tau lak tu petua sbb aku mmg bubuh asam koping tu last2..nnt aku edit entry ni bg org2 yg 'gugel' tu tau tips ni (ko jgn gelak non)

Cik Namn said...

MamaJem:sy nk resipi buleh..baru berjinak2 nk memasak..hehe..email sy nanti k...bg skali ngan petua2 dia..boleh?