Sumber asal :Mariam
Diubahsuai oleh MaDiHaA
Bahan2
1/2 ekor ayam ~ potong saiz sederhana (MaDiHaA buang kulit!)
2 sudu besar serbuk rempah sup (MaDiHaA guna Adabi) (resepi Mariam guna rempah kurma)
sedikit garam (agak2 sendiri mcm nak goreng ayam yg biasa)
sedikit gula anggaran 1 sudu kecil
1/2 cawan tepong beras
1/2 cawan tepong jagung (resepi Mariam guna tepong tempura/tepong beras & dibancuh dgn air, MaDiHaA guna serbuk gitu je)
1 ~ 2 biji telur ~ pukul sedikit (resepi Mariam tak letak)
Oat segera secukupnya
Minyak masak untuk deep fry
Cara2 menyediakan
1. Ayam dicuci bersih & tos kering. Gaul rata & perapkan ayam dengan rempah sup, garam & gula anggaran setengah jam.
2. Panaskan minyak secukupnya. Campurkan kedua2 jenis tepong dalam satu bekas. Gaul rata.
3. Ambil seketul isi ayam & lumurkan/balik2kan ayam di dalam campuran tepong jagung & tepong beras sehingga semua bahagian bersalut tepong.
4. Celupkan ayam tadi ke dalam telur yg dipukul sedikit. Angkat lalu salutkan pula dengan oat sehingga seluruh ayam disaluti oat.
5. Goreng ayam tadi di dalam minyak yg penuh. Ulangi proses yang sama & gorenglah ayam sehingga garing ke dua2 belah.
6. Nikmati ayam begitu sahaja ataupun dicicah sos cili pilihan berserta 'side dishes' seperti coleslaw & kentang putar. (MaDiHaA hidang dengan coleslaw & sosej aje)
No comments:
Post a Comment