Kalau sesapa nak tgk hasil sebenar (ada kuah sikit) blh refer kat blog Nenie Shah Alam. MJ minta izin berkongsi resepi di blog MJ ye. Tq bebyk..
AYAM HALIA
Sumber :- 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza
BAHAN-BAHAN
- 250 gm ayam (MJ goreng jap)
- 1/2 s.teh tepung jagung (dibancuh dengan 1/4 cawan air)
- 1/2 s.teh serbuk lada hitam
- 1 pokok daun bawang
- 1/2 biji tomato (potong baji)
- 1 sb minyak masak
- garam secukup rasa
Bahan-B (dihiris)
- 1 1/2 inch halia
- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 2 biji cili merah
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga layu.
- Masukkan ayam dan kacau rata.Kemudian masukkan sedikit air
- Masakkan ayam sehingga lembut
- Masukkan bancuhan tepung jagung, sos tiram, serbuk lada hitam dan garam.Biarkan sehingga pekat.
- Masukkan tomato dan daun bawang dan kacau rata.
- Sedia di hidang
No comments:
Post a Comment