Tuesday, April 17, 2012

Ayam Halia (dr blog Rencah Kehidupan)

Masakan yg dah biasa dibuat tp MJ saja nak try ikut resepi org lain. Kalau dah merayap blog org laju2 (versi takut bos nampak hehehe), print2 resepi, perap 5 -6 malam, mana nak hengat hasil masakannya cemanakan. So, bila MJ buat sendiri, snap2 gambar n konon nak copy link balik dr blog org ni..tup2...loh kenapa hasil aku lain sgt dari dia hahahahha..apa2 pun..sedap, MJ suka.


Kalau sesapa nak tgk hasil sebenar (ada kuah sikit) blh refer kat blog Nenie Shah Alam. MJ minta izin berkongsi resepi di blog MJ ye. Tq bebyk..


AYAM HALIA
Sumber :- 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza


BAHAN-BAHAN
  • 250 gm ayam (MJ goreng jap)
  • 1/2 s.teh tepung jagung (dibancuh dengan 1/4 cawan air)
  • 1/2 s.teh serbuk lada hitam
  • 1 pokok daun bawang
  • 1/2 biji tomato (potong baji)
  • 1 sb minyak masak
  • garam secukup rasa

Bahan-B (dihiris)

  • 1 1/2 inch halia
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga layu.
  2. Masukkan ayam dan kacau rata.Kemudian masukkan sedikit air
  3. Masakkan ayam sehingga lembut
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung, sos tiram, serbuk lada hitam dan garam.Biarkan sehingga pekat.
  5. Masukkan tomato dan daun bawang dan kacau rata.
  6. Sedia di hidang

No comments: