Kenapa gambar atas springform je? Err x sempat nak buat elok2. Sbb jadual 'hidup' hari tu mcm full n anak ulang-ulang minta potong n makan..dan ayat yang menghilangkan letih seharian -Sedapnya kek mama!!:D...Hai anak2, mama pun ambik dari org resepi ni. Sapa lagi klu bukan Chef idola mama Chef Hanieliza. Dah, malas nak tulis byk2..jom kongsi kesedapan kek ini di dapur memasing hehehe sbb nak share yg atas tu, dah lama selamat:)
Memang senang n sedap..Minta izin kak liza, paste kat laman umah sy ni pulak..
Bahan Base
150 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter lembut [suhu bilik]
Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
300 ml yogurt asli
100 gm gula halus [gula kastor]
1 s/b coffee paste (MJ tukar mocha paste sbb coffee paste abis)
Larutan agar-agar cair [panaskan sehingga mendidih]
130 ml air
1 s/b agar-agar serbuk
Hiasan
coklat rice
Cara
1. Alaskan loyang cheesecake 8 inci dengan kertas kek [kertas A4 pun ok]
2. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang. Bakar dalam suhu 180 selama 10 minit.
3. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
4. Masukkan yogurt dan kacau rata
5. Masukkan larutan agar-agar cair dan kacau sebati.
6. Masukkan coklat rice dan kacau rata.
7. Masukkan dalam loyang. Taburkan coklat rice sebagai hiasan.
8. Sejukkan dalam petisejuk beberapa jam.
9. Keluarkan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment