Tuesday, December 1, 2009

Kurma daging

Ni la masalahnya bila lupa note sapa punya resepi. Tambah2 bila kesuntukan masa n kelam-kabut men'google' umah org cari resepi...hahahha..Tapi memang best. Saje nak try masak lain dari cara masak kurma yg dah biasa buat. Yang biasa tu warnanya kelabu2 sikit, yg ni kaler dia merah2 lebam gitu. Ni antara menu raya baru ni.

Soft copy plak x simpan..kena la MJ menaip..huhuhuhu..

Bahan2nya:
  • 1/2 kilo daging (dibersihkan dan dipotong mengikut keselesaan)
  • 1 sdb cili kering kisar (MJ guna cili boh je)
  • 1 labu bawang besar*
  • 3 biji bawang merah*
  • 1/2" halia*
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sdb puri tomato
  • 3 sdb rempah kurma (bancuh jadi pes)
  • 2 biji kentang (belah 4)
  • 150 ml santan
  • rempah 4 sekawan
  • garam gula secukupnya
Cara2nya:
  1. Kisar bahan2 bertanda *. Tumis bahan2 kisar, rempah 4 sekawan dan cili kering hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kurma dan puri tomato. Kacau dan biarkan ia pecah minyak
  3. Masukkan daging, kentang dan air secukupnya untuk mengempukkan daging & kentang.
  4. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
  5. Siap.

2 comments:

myza said...

sedappnya teringin nk mkn..wuhhuhu..

Mamajenn said...

cepat gi siap...ajak pakndak gi beli barang..jgn tukar daging ngan ikan kolam sudah le hehehhe