Thursday, March 11, 2010

Pulut panggang (inti serunding ikan)

Otw balik ke KL dari Pekan hari tu, kami singgah di kawasan jualan mkn2 org pantai timur. Alaaa x ingat plak apa nama taman tu (Jaya Gading ke?) Kat situ sempat la MJ beli keropok lekor yg belum goreng lg tu, sos2 keropok, keropok ikan termasuk la serunding ikan. Maka terhasil la makanan ini...tadaaaaaaa...:)


Owhhh gambar ada sikit goyang tp tara apa, tara apa, janji hasilnya sedap

(ada x mcm ayat Bob Lokman Judges RajaLawak:D)


Untuk pulut tu:

- Rendam 2 cwn beras pulut selama 1 jam atau lbh.

- Bersihkan dan toskan.

- Masukkan dalam loyang dan gaulkan dengan santan yg telah dicampur garam. Qtynya agak2 beras tu bersanta nsemuanya, kira ok la. Kukus.

- Selepas 30 minit dikukus, keluarkan pulut. Jika masih tidak masak, gaulkan lagi dengan santan tadi. Kukus semula.

- Setelah masak, sejukkan pulut.


Untuk menyediakan pulut panggang:

- Layurkan daun pisang atas api terlebih dahulu (Spy daun senang nak digulung dan tidak pecah)

- Ambil sepotong (agak2 la saiznya ye)dan letakkan ±2 sdb pulut di atasnya. Ratakan.

- Letakkan serunding ikan ditengah2nya dan gulung kemas.

- Sematkan dengan tooth-pick di hujung setiap daun pisang tadi.

- MJ bakar atas kuali leper. Senang.


Nota : Serunding ikan ni blh cari kat Giant/Carre4. Mak kan jenis nak senang hehehe beli instant je.

2 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Mama...Lama betoi tak makan pulut panggang ni...Nak buat memang malas ni, tapi sekarang memang dah susah nak jumpa ni....

Mamajenn said...

Tempat nenie susah nak jumpa ke? Kat Serdang ni ok lagi. Tu pun sbb makcik yg meniaga kuih. Cuma intinya yg sambal kelapa tu la. Anak2 x suka makannnn. mybe ikut maknya yg memang rimas mkn kuih2 berinti2 kelapa ni.. hehehe ngada2.