Friday, April 2, 2010

Chicken Blackpepper

MJ try buat ni ikut resepi dari blog K.Nor Secubitgaram.blogspot. Boleh la sapa2 yg teringin nak cuba kelainan masakan ayam ni. Resepinya MJ C&P je dari blog k.nor. Time kasih bebanyak ye kak.

CHICKEN BLACKPEPPER – k.nor

  • 300g ayam dipotong kecil
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • * 2 sk lada hitam & garam
  • Kuah
  • 1/2 cawan sos cili
  • 1/2 cawan air
  • 1 sb sos tomato
  • 1 sb kicap
  • tomato ceri -optional
  • salad, timun & daun sup sebagai hiasan
  • 1 sk lada hitam tumbuk
  • 1 biji bawang besar dihiris bulat
  1. Perap ayam dengan bahan* yang ditumbuk & juga garam Perap berapa lama pun boleh.. 1j, 2 j... 5j.. heheh..ikut kesukaan yer..
  2. Panaskan minyak, goreng ayam yang dah diperap tu agak2 3/4 masak...Tak perlukan minyak yg banyak.
  3. Kurangkan minyak gorengan ayam, terus masukkan bawang besar. Gaul rata, sampai bawang agak2 layu.
  4. Masukkan 1/2 cawan sos cili, air, sos tomato & kicap. Kacau rata..Masukkan lada hitam tumbuk. Rasa nak lagi cair, leh tambah air..
  5. Masak hingga ayam betul2 masak & kuah pekat.. Masukkan tomato. Perasakan ikut citarasa memasing.

2 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam MJ..lama x brkunjung...sht yer?arini umah atie masak ayam gak...goreng berempah jer(senang.hikhik)

Mamajenn said...

k.atie, Alhamdulillah sihat...menu ayam la yg paling senang n sedap kan kak