There are 2 unsatisfied with this photo and menu:
1. My blog title is blur at the top left of the photo and i cannot edit after save it (dunno how) to make it clear :(
2. The kuih was made long time ago hehehe..so i cannot remember the ingredient amount...lol
Kalau kuih-kuih melayu yang guna labu mesti buat lepat ataupun kalau nak berkuah sikit jadilah pengat. Tapi menu kali ini MJ dapat dari kakak ipar MJ. Kalau belajar dari org yang memang dianugerah pandai masak ni, ramuannya x de la bersukat2kan hahhaha..so, pandai2 la klu nak merasa gak kesedapan n kelembutan onde2 labu ni. Ada setengah bahan tu MJ pandai2 tambah. Kononnya nak bg syok...eeehhhhh tp memang syok tau..
Bahan-bahan asas:
Labu (Kupas kulit, rebus/kukus kemudian lecek)
Tepung pulut secukupnya
Sedikit garam
Air x perlu byk (isi labu tersebut dah terserap air dan bancuhan akan terlalu lembik jika terlebih air)
Gula melaka (potong kiub)
Cara-caranya:
1. Masukkan isi labu ke dalam mangkuk dan campurkan tepung pulut sedikit demi sedikit.
2. Sekiranya campuran labu n tepung itu masih boleh digaul, x perlu tambahkan air ok.
3. Bentukkan bulat2 kecil dan isi gula melaka ditengahnya.
4. Masukkan tepung yang telah diisi gula melaka tersebut dalam air yang mendidih. Biarkan sehingga tepung tersebut terapung dan angkat.
5. Gaulkan dalam isi kelapa parut (putih sahaja) yang telah digaul dengan sedikit garam. Macam biasa, nak bg kelapa tahan lama, kukus sebentar kelapa tersebut.
No comments:
Post a Comment