Tuesday, December 30, 2008

Non-bake Classic Cheesecake

Sebagaimana tajuknya itu, sebegitu jugak la cara penyediaannya. Chilled je. Confirm x merekah hahahahhaha. Sumber dari kakak kesayangan fiza - kakteng :p dan ku tokok tambah mana yg sesuai..Lihatla amaturnya keje...base kek x sama tinggi...hehehhehe
Bahan base cake:
200g Biskut oreo (lebih kurang sebungkus panjang tu je) - Buang cream dia n blend
50g Butter - cairkan

*masukkan butter yang telah dicairkan dengan biskut, gaul. tekan dalam bekas spring form. (Kalau x de mould ni, lapik je loyang ngan plastik. Buat lebih sikit dari saiz loyang. Senang nak tarik kuar kek tu nnt) Simpan dalam fridge 1-2 jam. Kalau 'rajin' seperti gue, bakar je dlm 10 minit. Cepat sikit siapnya hehehehe.

Bahan inti:
250g cheese
3/4 tin susu pekat
sebiji lemon (perah jusnya)
2 sdt parutan kulit lemon (x nak pun x pe)
2 sdb geletin (cari yang halal ye - kaler dia perang2 sikit. Klu non-halal kaler dia putih)
1/2 cawan air panas

*Pukul cheese, agak2 dah lembut tu kira ok la. Campurkan susu pekat, pukul lagi. Masukkan jus lemon dan parutan kulitnya. Bancuh geletin bersama air panas. Kacau sehingga geletin larut. campurkan dalam bancuhan cheese tadi dan gaul sebati.

Tuang inti ke dalam base-cake dan simpan dalam fridge 2-3 jam. Keluarkan dari fridge dan curahkan filing yang digemari. Sedap dimakan sejuk2.

p/s: gamba x de sbb kek ni bg org so x de yg dah berpotong..nnt le klu org tu rajin nak bg gamba..fiza tunggu turn ye..org tu dah setahun tunggu kek ni..nnt dah cukup haul akak buat utk awak ye. Saudara kero, try ni dulu ye. Yg buat kat Pekan hr tu bahannya lagi byk..ni pun kimi dah suke sesgt..

8 comments:

aid said...

aloh amik je le gambo dia....nk nengok gak ropenye....turn gua bl lak mung nk buek aaaaaa

Shima Sulaiman said...

dah ambik nombor kat kaunter depan ke lom? :P

fiza said...

sy nmpk name sy di situ.. tulun jgn nk gosip ek.. x kuasa tau! hahhaha.

Shima Sulaiman said...

Eh sy ada sebut cik Fiza ITA ke...? ke terasa... almaklum.. mesra..hehehehe..gurau je la..

nwc said...

jenn...mana tau gelatin warna putih non halal?...kongsi sket...

Shima Sulaiman said...

ekceli tau masa baca blog chef norzailina...lama dah..tp ni tgh bz x sempat nak cari article tu. nwc? Shidah ye...bg la link..kita tukar2..

myza said...

ni kek yg masa bday adik ami ker?

Shima Sulaiman said...

adik ami nye lain sikit. ni yg paling basic punya resepi..tp konsep sama ye tuan2/puan2- nonbake