Tuesday, December 9, 2008

Kek Batik Biskut Marie

Ini la resepi yang main pejam mata je boleh buat. Dapat dari FP/blog sapa ke tah..x hengat. Dah lama sangat.
Ghope yang x semenggah..Ni buat kat umah MIL i la.

Ok here is the recipe

Bahan-bahannya:
1. 1 buku butter
2. 1 small packet of Milo (200g if i'm not mistaken)
3. 3/4 tin susu pekat
4. 2 row of biscuit Marie - pecah2kan kepada 2/3 bhgn setiap kepingan (Normally if you buy this biscuit, the green color wrapper one, i forgot the brand la en. bob tolong!, there will be 3 row of biscuits in it.)

How to do:
1. Cairkan butter dalam periuk dengan api sederhana.
2. Apabila kesemua butter telah cair, masukkan susu dan kacau rata.
3. Masukkan milo dan kacau lagi sehingga hampir likat. Kalau kacau tu rasa macam berat sikit. (Masa kat kpg tu nak cepat siap, so x berapa likat. Lepas dah potong n dok kat luar, lelama dia jadi mcm lembik sikit)
4. Tutup api, masukkan biskut dan gaul lagi sehingga semua bahagian biskut disaluti susu+milo tadi.
5. Lapik loyang (seeloknya dilapik dengan plastik. Senang nak kuarkan nnt). Tuangkan bancuhan tadi. Tekan2 sikit dengan sudu supaya padat.
6. Agak2 dah nak sejuk tu, masukkan la dalam peti ais.

Post-mortem result : Hasil kek akan menjadi lembik selepas dipotong jika bancuhan tidak cukup likat. Selamat mencuba!

2 comments:

saifulramadzan said...

nak makan je~ tumpang lalu.. jika sedap apa salah nya kami di opis merasa. hahaha~

Shima Sulaiman said...

sekarang ni x de hati la nak bw kat opis..nape ye? klu korg nak, akak buat utk korg je la:-D