Tuesday, February 17, 2009

Apam tapai beras

Buat malam tadi sambil ditemani adik Ami. X leh tido mamat ni bila mama x de kat sebelah. So, stay-up le malam tadi tolong mama buat kuih ni sampai kol 12. Sempat le dia makan sebiji..Pagi tadi antar umah ibu, Ami tido lagi..Sian adik ngantuk..Aku suka sangat kuih ni. Kalau beli kat gerai mcm x cukup je nak bedal. Buat sendiri baru puas hati. Tp tetap x suka makan dengan kelapa parut. Rasa macam 'serabut' je dalam mulut. Ok jom tgk ramuannya, sebelum tu kita layan gambar2nya..

Post dengan 'baju' merah gitu..tp aku rasa warna apam tu x menarik la..kan..janji sedap

Tanpa 'seurat benang' pun...auwww..
C&P :blog lifeprettyshort

Apam tepung beras

  • Cara nak sediakan tapai nasi:
  1. Ragi yang nak digunakan mesti dalam keadaan betul2 kering. Jemur dulu bawah cahaya matahari jika perlu. Peroikan kemudian tapis atau ayak sebelum digunakan untuk membuat tapai. (Aku ramas je ragi tu terus gaul, guna sudu tau)
  2. 1 cawan nasi yang dah disejukkan digaul dengan sebesar ibu jari ragi. Gaul rata ragi sehingga melitupi semua nasi. Kemudian renjiskan sedikit sahaja air. Tutup rapat bekas & simpan di tempat yang warm selama 2 malam.
  • Cara membuat apam:
  1. Satukan 250gm tepung beras (setengah kampit), 1 cawan tapai beras, 1 cawan gula, 1 cawan air, 1 cawan tapai beras & 1 sudu teh instant yeast. Blend semuanya. (Pemilik resepi ini guna cawan sukatan 250ml).
  2. Masukkan dalam bekas bertutup yang besar, simpan atau peram selama 4 jam. Bancuhan ini akan membuak dan mengembang, sebab itu perlukan bekas yang besar.
  3. Bila dah ready, panaskan kukusan. Panaskan sekali acuan.
  4. Just before kita kukus..masukkan sedikit eno ke dalam adunan, kacau rata. (untuk setiap 500ml bancuhan, masukkan setengah sudu kecil eno).
  5. Masukkan ke dalam acuan kecil2, kukus semalam 15 minit, atau sehingga masak. (jika menggunakan loyang besar, masa kukusan mungkin lebih lama).
  6. Hidangkan dengan kelapa parut yang dicampur sedikit garam

Cubalah!! Senang bangat..

1 comment:

Saiful Ramadzan Hairani said...

dh boleh deee.... br tukau. bila nak masak nie?