Saturday, February 14, 2009

Udang bercili kasturi

Bila hubby x de umah selalunya x de idea nak masak. Pastu tgk ada udang mcm best je nak try resepi lain. mari rapat2 ye incik2..nengok ni..

Sumber : Blog K. Ummi, Kuantan

Bahan2:
- 1/2 kilo udang sederhana besar
-1 batang serai - dititik
- 3 biji limau kasturi
- garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar kasar sedikit:
- 6 biji cili merah (buang bijinya)
- 5 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 cm kunyit hidup

* Aku blend hancur semua bahan kecuali cili. Lepas tu br masukkan cili dan blend sekejap.

Cara masak:
- Bersihkan udang, gunting muncung dan buang ekornya. Bersihkan dan tos.
- Gaul udang dengan kunyit dan garam, goreng seketika. Angkat dan asingkan
- Buang sedikit minyak menggoreng tadi dan tumiskan bahan kisar.
- Bila cili dah nampak pecah minyak dan garing, masukkan sedikit air dan serai. Kacau sehingga serai agak layu.
- Masukkan udang, perasakan gula dan garam.
- Tutup api dan masukkan jus limau kasturi. Gaul rata.
- Siap.

No comments: